Hyppää pääsisältöön

Missit yhteishaun mannekiineina

"Tällaisia voisivat ihan hyvin olla ennakkoluulottomien tyttöjen toiveammatit nykyisin", vuoden 1985 tietoiskussa kehutaan.

Missikandidaatit on valjastettu esittelemään nuorten naisten ammattivaihtoehtoja 1980-luvun Suomessa.

Tytöt kertovat ensin melko stereotyyppiset vaihtoehdot toiveammateikseen. Lentoemännän ja mallin ammatteja kehutaan nykyaikaisiksi, mutta asenteellisiksi.

Missit yrittävät siis uudestaan. Tällä kertaa ilmoitetut ammatit ravistelevat turhat ennakkoluulot neitojen harteilta.

Tietoiskun tarkoituksena on kannustaa nuoria hakemaan tulevan kevään ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden yhteishakuun ja opiskelemaan tahtomansa ammatin — oli se sitten kuinka asenteellinen tahansa.

Tietoisku on toteutettu yhteistyössä Ammattikasvatushallituksen kanssa.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto