Hyppää pääsisältöön

Missit yhteishaun mannekiineina

"Tällaisia voisivat ihan hyvin olla ennakkoluulottomien tyttöjen toiveammatit nykyisin", vuoden 1985 tietoiskussa kehutaan.

Missikandidaatit on valjastettu esittelemään nuorten naisten ammattivaihtoehtoja 1980-luvun Suomessa.

Tytöt kertovat ensin melko stereotyyppiset vaihtoehdot toiveammateikseen. Lentoemännän ja mallin ammatteja kehutaan nykyaikaisiksi, mutta asenteellisiksi.

Missit yrittävät siis uudestaan. Tällä kertaa ilmoitetut ammatit ravistelevat turhat ennakkoluulot neitojen harteilta.

Tietoiskun tarkoituksena on kannustaa nuoria hakemaan tulevan kevään ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden yhteishakuun ja opiskelemaan tahtomansa ammatin — oli se sitten kuinka asenteellinen tahansa.

Tietoisku on toteutettu yhteistyössä Ammattikasvatushallituksen kanssa.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto