Hyppää pääsisältöön

Näin eurovaaliehdokkailta taittuvat vieraat kielet - osaisitko itse paremmin?

Ylen uudistetussa vaalikoneessa on nähtävissä myös 218 ehdokkaan videotentti. Neliminuuttisen tentin aikana kultakin ehdokkaalta kysyttiin yksi kysymys vieraalla kielellä. Joillakin ehdokkaista vieraat kielet taittuivat paremmin kuin toisilta.

Meppigalleria // Kuva: Yle Uutiset

Yle Uutisten vaalikoneessa on uutena ominaisuutena neliminuuttinen ehdokastentti, jossa haastattelukieli vaihtuu kesken kaiken. Tentteihin osallistuneet 218 ehdokasta saivat ennen tenttiä valita, millä toisella EU-kielellä he haluavat kysymykseen vastata.

Osa vastasi vieraalla kielellä varsin sujuvasti. Kyuu Eturaitti Muutos 2011 -puoleesta kuulostaa aksenttinsa puolesta englantia puhuessaan lähes syntyperäiseltä amerikkalaiselta. Myös ulkoministerinä ja europarlamentaarikkona toiminut Kokoomuksen Alexander Stubb puhuu kieliä sujuvasti, ranska taittui selkeästi.

Kyuu Eturaitti

Alexander Stubb

Hyvin vieraalla kielellä esitettyyn kysymykseen vastaamisesta suoriutuivat myös Kokoomuksen Carolina Nystén, Vihreiden Maria Ohisalo, Vasemmiston Li Andersson ja SDP:n Mikael Jungner, sekä saman puolueen Janne Laulumaa ja Perussuomalaisten Piritta Poikonen.

Carolina Nystén

Maria Ohisalo

Li Andersson

Mikael Jungner

Janne Laulumaa

Piritta Poikonen

Vieraalla kielellä vastasivat onnistuneesti myös Helsingin kaupunginvaltuustoon vuonna 2013 noussut Vihreiden Otso Kivekäs ja Piraattipuolueen Mira Zarrouk, joskin hienoista takeltelua ja ääntämysongelmia on havaittavissa.

Otso Kivekäs

Mira Zarrouk

Varsinaisia ongelmia vieraalla kielellä vastaamisessa oli muutamalla YleX:n haaviin sattuneella ehdokkaalla, Vasemmiston Eila Aarnos ei aivan heti saa ranskankielestä kiinni, ja Perussuomalaisten Jani Kolehmainen tuumaa englanniksi vastatessaan "I don't know what I am saying right now".

Eila Aarnos

Jani Kolehmainen

Kansainväliseen ilmapiiriin pyrkimisestään huolimatta jotkut ehdokkaat eivät koe kaikesta huolimatta tarvitsevansa vieraita kieliä. Köyhien asialla -puolueen Tiina Parkkinen ei vastaa kysymyksiin vierailla kielillä, ja Itsenäisyyspuoleen Seppo Papunen puolestaan uskoo tulevansa Brysselissä toimeen tulkkien ja neuvonantajien avustuksella.

Tiina Parkkinen

Seppo Papunen

Lähteet: Yle Uutiset, Ylen vaalikone, Yle Areena