Hyppää pääsisältöön

Näin eurovaaliehdokkailta taittuvat vieraat kielet - osaisitko itse paremmin?

Ylen uudistetussa vaalikoneessa on nähtävissä myös 218 ehdokkaan videotentti. Neliminuuttisen tentin aikana kultakin ehdokkaalta kysyttiin yksi kysymys vieraalla kielellä. Joillakin ehdokkaista vieraat kielet taittuivat paremmin kuin toisilta.

Meppigalleria // Kuva: Yle Uutiset

Yle Uutisten vaalikoneessa on uutena ominaisuutena neliminuuttinen ehdokastentti, jossa haastattelukieli vaihtuu kesken kaiken. Tentteihin osallistuneet 218 ehdokasta saivat ennen tenttiä valita, millä toisella EU-kielellä he haluavat kysymykseen vastata.

Osa vastasi vieraalla kielellä varsin sujuvasti. Kyuu Eturaitti Muutos 2011 -puoleesta kuulostaa aksenttinsa puolesta englantia puhuessaan lähes syntyperäiseltä amerikkalaiselta. Myös ulkoministerinä ja europarlamentaarikkona toiminut Kokoomuksen Alexander Stubb puhuu kieliä sujuvasti, ranska taittui selkeästi.

Kyuu Eturaitti

Alexander Stubb

Hyvin vieraalla kielellä esitettyyn kysymykseen vastaamisesta suoriutuivat myös Kokoomuksen Carolina Nystén, Vihreiden Maria Ohisalo, Vasemmiston Li Andersson ja SDP:n Mikael Jungner, sekä saman puolueen Janne Laulumaa ja Perussuomalaisten Piritta Poikonen.

Carolina Nystén

Maria Ohisalo

Li Andersson

Mikael Jungner

Janne Laulumaa

Piritta Poikonen

Vieraalla kielellä vastasivat onnistuneesti myös Helsingin kaupunginvaltuustoon vuonna 2013 noussut Vihreiden Otso Kivekäs ja Piraattipuolueen Mira Zarrouk, joskin hienoista takeltelua ja ääntämysongelmia on havaittavissa.

Otso Kivekäs

Mira Zarrouk

Varsinaisia ongelmia vieraalla kielellä vastaamisessa oli muutamalla YleX:n haaviin sattuneella ehdokkaalla, Vasemmiston Eila Aarnos ei aivan heti saa ranskankielestä kiinni, ja Perussuomalaisten Jani Kolehmainen tuumaa englanniksi vastatessaan "I don't know what I am saying right now".

Eila Aarnos

Jani Kolehmainen

Kansainväliseen ilmapiiriin pyrkimisestään huolimatta jotkut ehdokkaat eivät koe kaikesta huolimatta tarvitsevansa vieraita kieliä. Köyhien asialla -puolueen Tiina Parkkinen ei vastaa kysymyksiin vierailla kielillä, ja Itsenäisyyspuoleen Seppo Papunen puolestaan uskoo tulevansa Brysselissä toimeen tulkkien ja neuvonantajien avustuksella.

Tiina Parkkinen

Seppo Papunen

Lähteet: Yle Uutiset, Ylen vaalikone, Yle Areena

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.