Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

PS4 ja Xbox One - tasavahvat kilpakumppanit

Toimittaja Panu Vatanen selvittää Xbox Onen ja PS4:n eroja
Toimittaja Panu Vatanen selvittää Xbox Onen ja PS4:n eroja pelikauppa

Viime vuonna maailmalla julkaistiin vihdoin uusia ja odotettuja pelikonsoleita. Sonyn Playstation 4 ja Microsoftin Xbox One kilpailevat pelaajien kukkaroista, mutta kumpaan niistä kannattaa rahansa sijoittaa?

Suomessa PlayStation 4 julkaistiin viime vuoden marraskuussa. Microsoftin vastine eli Xbox One luvattiin alkujaan myös julkaista Suomessa samoihin aikoihin.

Sen tulo kuitenkin viivästyi ja konsoli tulee virallisesti tänne vasta syyskuussa 2014.

Juhana Lahti
Juhana Lahti Juhana Lahti haastateltava

Innokkaimmat Xbox-fanit ovat kuitenkin tilanneet uusimman konsolin jo ulkomailta tai verkkokaupoista. Yksi heistä on pitkän linjan Xbox-pelaaja hämeenlinnalainen Juhana Lahti.

- Tässä uudessa Xbox Onessa grafiikka on tietenkin huomattavasti parantunut vanhaan konsoliin verrattuna. Muutenkin laite on selvästi nopeampi. Myös konsolin moniajo on mukava. Jos esimerkiksi pelaan peliä, niin voin ottaa kesken pelin nettiselaimen siihen viereen ja selata sivustoja sillä aikaa kun peli on käynnissä. Moniajon ansiosta kesken pelin voi myös soittaa Skype-puhelun, Lahti hehkuttaa.

Xbox One ymmärtää puhetta

Tehojen lisäksi Xbox Onessa on muitakin parannuksia. Konsoli ymmärtää nyt myös liikettä ja puhetta entistä paremmin. Liiketunnistukseen ja sen tarkkuuteen Juhana Lahti on tyytyväinen.

- Puhetunnistus toimii sitten hyvin, kun olet saanut sen ensin itsesi tunnistamaan. Varsinkin Xbox-sana on meille suomalaisille hankala, koska jokainen meistä sanoo sen eri tavalla. Ja se puhetunnistus aktivoituu sillä, kun sanot sen “Xbox”. Sen jälkeen konsolille pystyy antamaan komentoja, mutta välillä sitä Xbox-sanaa joutuu toistamaan tolkuttoman paljon, Lahti paljastaa.

Välillä Xbox-sanaa joutuu toistamaan tolkuttoman paljon,

Tällä hetkellä Xbox Onen puheentunnistus ei toimi vielä suomen kielellä, mutta Microsoftilta luvataan, että tulevaisuudessa konsolia pystyy komentamaan myös suomeksi.

Xbox One on viihdelaite, joka on tarkoitettu pelaamisen lisäksi myös vaikkapa elokuvien ja musiikin kuluttamiseen. Sen Suomeen tulevista palveluista tai sovelluksista ei kuitenkaan ole vielä virallista tietoa kerrottu, mutta Microsoftilta kerrotaan, että tarkempaa tietoa on tulossa viimeistään kesällä.

Playstation 4 on Xboxia edullisempi

Xbox Onen ominaisuudet tuntuvat kuitenkin kukkarossa. Konsolin hinta liikkuu noin 500 euron hujakoilla, kun taas Sonyn Playstation 4:n saa melkein satasen halvemmalla, noin 400 eurolla.

Markus Linna
Markus Linna Markus Linna haastateltava

Suomessa Playstation onkin markkinajohtaja ja Sonyn konsoleilla on uskollinen kannattajakunta.

Helsinkiläisellä Markus Linnalla on ollut Playstation jo 1990-luvulta lähtien. Uusimman konsolin hän hankki jouluna. Ero entiseen on Linnan mukaan selvä.

- PS4 vaikuttaa huomattavasti edistyneemmältä, nopeammalta ja kaikin puolin puolin sulavammalta kuin Playstation 3. Luonnollisesti kaikki pelit näyttävät paremmalta ja käyttöliittymä on paljon nopeampi kuin ennen. Ja kaikki toimii taustalla, jos pelaat. Esimerkiksi olen asentamassa toista peliä, niin voin pelata vaikka toista peliä sillä välin. Edellisellä se toimi vain joten kuten, Linna tiivistää.

Tehoiltaan Playstation 4 ja Xbox One eivät eroa paljoa toisistaan.

PS4:ssä laajempi pelitarjonta

Pelejä on tällä hetkellä kuitenkin Playstation 4:ään saatavilla enemmän kuin Xbox Onelle.

Molempien konsoleiden pelit maksavat uutena noin 50-70 euron välillä.

Ja uusia pelejä pitääkin ostaa, sillä kummassakaan uudessa pelikoneessa eivät vanhat pelit enää toimi.

- Joissain PS3-peleissä on mahdollisuus päivittää se PS4-versioon. Silloin joutuu maksamaan ensin normaalin PS3-pelin hinnan ja päälle noin kymmenisen euroa, jolloin sen pystyy päivittämään PS4-versioon, mutta silloinkin tarvitsee edelleen sen Playstation 3:n pelilevyn, jotta voi pelata, Linna kertoo.

Kummassakin uudessa pelikonsolissa verkkopelaaminen on maksullista.

Kummassakin uudessa pelikonsolissa verkkopelaaminen on maksullista. Playstation 4:n verkkopeli maksaa noin 50 euroa vuodessa ja Xbox Onessa vastaava palvelu maksaa noin 40-50 euron välillä.

Konsolin valinta onkin hyvin pitkälti maku- ja tottumiskysymys, sillä sen verran tasaväkisiltä nykypelikoneet vaikuttavat.

Valinnassa kannattaa kuitenkin pohtia käyttääkö sitä vain pelaamiseen vai myös muuhun viihteeseen ja tehdä ratkaisu siltä pohjalta.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.