Viime vuonna maailmalla julkaistiin vihdoin uusia ja odotettuja pelikonsoleita. Sonyn Playstation 4 ja Microsoftin Xbox One kilpailevat pelaajien kukkaroista, mutta kumpaan niistä kannattaa rahansa sijoittaa?
Suomessa PlayStation 4 julkaistiin viime vuoden marraskuussa. Microsoftin vastine eli Xbox One luvattiin alkujaan myös julkaista Suomessa samoihin aikoihin.
Sen tulo kuitenkin viivästyi ja konsoli tulee virallisesti tänne vasta syyskuussa 2014.
Innokkaimmat Xbox-fanit ovat kuitenkin tilanneet uusimman konsolin jo ulkomailta tai verkkokaupoista. Yksi heistä on pitkän linjan Xbox-pelaaja hämeenlinnalainen Juhana Lahti.
- Tässä uudessa Xbox Onessa grafiikka on tietenkin huomattavasti parantunut vanhaan konsoliin verrattuna. Muutenkin laite on selvästi nopeampi. Myös konsolin moniajo on mukava. Jos esimerkiksi pelaan peliä, niin voin ottaa kesken pelin nettiselaimen siihen viereen ja selata sivustoja sillä aikaa kun peli on käynnissä. Moniajon ansiosta kesken pelin voi myös soittaa Skype-puhelun, Lahti hehkuttaa.
Xbox One ymmärtää puhetta
Tehojen lisäksi Xbox Onessa on muitakin parannuksia. Konsoli ymmärtää nyt myös liikettä ja puhetta entistä paremmin. Liiketunnistukseen ja sen tarkkuuteen Juhana Lahti on tyytyväinen.
- Puhetunnistus toimii sitten hyvin, kun olet saanut sen ensin itsesi tunnistamaan. Varsinkin Xbox-sana on meille suomalaisille hankala, koska jokainen meistä sanoo sen eri tavalla. Ja se puhetunnistus aktivoituu sillä, kun sanot sen “Xbox”. Sen jälkeen konsolille pystyy antamaan komentoja, mutta välillä sitä Xbox-sanaa joutuu toistamaan tolkuttoman paljon, Lahti paljastaa.
Välillä Xbox-sanaa joutuu toistamaan tolkuttoman paljon,
Tällä hetkellä Xbox Onen puheentunnistus ei toimi vielä suomen kielellä, mutta Microsoftilta luvataan, että tulevaisuudessa konsolia pystyy komentamaan myös suomeksi.
Xbox One on viihdelaite, joka on tarkoitettu pelaamisen lisäksi myös vaikkapa elokuvien ja musiikin kuluttamiseen. Sen Suomeen tulevista palveluista tai sovelluksista ei kuitenkaan ole vielä virallista tietoa kerrottu, mutta Microsoftilta kerrotaan, että tarkempaa tietoa on tulossa viimeistään kesällä.
Playstation 4 on Xboxia edullisempi
Xbox Onen ominaisuudet tuntuvat kuitenkin kukkarossa. Konsolin hinta liikkuu noin 500 euron hujakoilla, kun taas Sonyn Playstation 4:n saa melkein satasen halvemmalla, noin 400 eurolla.
Suomessa Playstation onkin markkinajohtaja ja Sonyn konsoleilla on uskollinen kannattajakunta.
Helsinkiläisellä Markus Linnalla on ollut Playstation jo 1990-luvulta lähtien. Uusimman konsolin hän hankki jouluna. Ero entiseen on Linnan mukaan selvä.
- PS4 vaikuttaa huomattavasti edistyneemmältä, nopeammalta ja kaikin puolin puolin sulavammalta kuin Playstation 3. Luonnollisesti kaikki pelit näyttävät paremmalta ja käyttöliittymä on paljon nopeampi kuin ennen. Ja kaikki toimii taustalla, jos pelaat. Esimerkiksi olen asentamassa toista peliä, niin voin pelata vaikka toista peliä sillä välin. Edellisellä se toimi vain joten kuten, Linna tiivistää.
Tehoiltaan Playstation 4 ja Xbox One eivät eroa paljoa toisistaan.
PS4:ssä laajempi pelitarjonta
Pelejä on tällä hetkellä kuitenkin Playstation 4:ään saatavilla enemmän kuin Xbox Onelle.
Molempien konsoleiden pelit maksavat uutena noin 50-70 euron välillä.
Ja uusia pelejä pitääkin ostaa, sillä kummassakaan uudessa pelikoneessa eivät vanhat pelit enää toimi.
- Joissain PS3-peleissä on mahdollisuus päivittää se PS4-versioon. Silloin joutuu maksamaan ensin normaalin PS3-pelin hinnan ja päälle noin kymmenisen euroa, jolloin sen pystyy päivittämään PS4-versioon, mutta silloinkin tarvitsee edelleen sen Playstation 3:n pelilevyn, jotta voi pelata, Linna kertoo.
Kummassakin uudessa pelikonsolissa verkkopelaaminen on maksullista.
Kummassakin uudessa pelikonsolissa verkkopelaaminen on maksullista. Playstation 4:n verkkopeli maksaa noin 50 euroa vuodessa ja Xbox Onessa vastaava palvelu maksaa noin 40-50 euron välillä.
Konsolin valinta onkin hyvin pitkälti maku- ja tottumiskysymys, sillä sen verran tasaväkisiltä nykypelikoneet vaikuttavat.
Valinnassa kannattaa kuitenkin pohtia käyttääkö sitä vain pelaamiseen vai myös muuhun viihteeseen ja tehdä ratkaisu siltä pohjalta.