Hyppää pääsisältöön

Tango kuuluu kaikille

Tangomarkkinoiden 30-v juhlavuoden kunniaksi on sävelletty uusi tango, joka saa ensiesityksensä 8.5. Kappaleen nimi on Tango kuuluu kaikille ja se kuullaan juhlavuoden aikana myös Tangolaulukilpailussa.

Laulajat järjestyksessä:

1. säkeistö:

 • Jussi-Pekka Rantanen (Yle Uutiset)
 • Jorma Hietamäki (Radio Suomi, monivuotinen tangotuomari)
 • Hilla Blomberg (Aamusydämellä )
 • Piia Pasanen (Yle Uutiset, Tangomarkkinat)
 • Inari Nuutero (Yle Klassinen)

2. säkeistö:

 • Mikko "Peltsi" Peltola (Peltsin Lappi, Tangomarkkinat)
 • Suvi Hurme (Uusi Päivä)
 • Valtteri Lehtinen (Uusi Päivä)
 • Suvi Hurme
 • Valtteri Lehtinen
 • Anna-Liisa Tilus (Yle TV1)
 • Mikko Kekäläinen (Puoli Seitsemän)
 • Jorma Hietamäki

Kertosäkeet:

 • Yhdessä Heidi Pakarisen ja Kyösti Mäkimattilan kanssa

Nimessä piilee syvempi filosofia, jota Tangomarkkinat TV-lähetysten ohjaaja Timo Suomi täsmentää: ”Tango kuuluu ihan kaikille ja sitä voi laulaa niin eduskunta kuin eläinten hoitajat sukupuoleen ja väriin katsomatta.” Tätä ajatusta noudattaen tänään julkaistavassa versiossa päälaulajien roolin ottavat Ylen tutut ruutukasvot - Ylen tangoystävät. Laulamassa ovat mm. uutisankkuri Jussi-Pekka Rantanen ja Uusi päivä -sarjan näyttelijä Suvi Hurme. Myös Tangokuninkaalliset 2013 Kyösti Mäkimattila ja Heidi Pakarinen ovat näkyvässä roolissa. Kappaleen on säveltänyt Tangomarkkinat-orkesterin kapellimestari Mika Toivanen. Sanoituksen on tehnyt Kyösti Mäkimattila. Kuvaus: Sami Jalonen ja Juha Teuri.

"Miten mä selviän tästä?"

Rantasella ja Hurmeella on aktiivinen historia musiikin harrastajina. Viimeksi mainitulla musiikki kuuluu keskeisesti myös päivätyöhön Uusi Päivä -sarjassa. Molemmat soittavat muutamaa instrumenttia, minkä lisäksi heitä yhdistää kuorolaulu. Se onkin Rantaselle lähes koko elämän mittainen musiikkiharrastus.

Kumpikaan ei ollut laulanut aiemmin tangoa julkisesti, mutta molemmat ottivat haasteen innostuneesti vastaan. ”Minusta koko idea oli ihan mahtava, joten halusin ilman muuta mukaan” Rantanen täsmentää ja jatkaa: ”Teininä olen kaverin kanssa tehnyt kellaridemohommaa, mutta oli eri asia nähdä ammattistudio. Ja oli kova hinku päästä näkemäänkin se. Olin juuri pari viikkoa ennen levytystä flunssassa. Jännitin, että toipuisinko äänityspäivään mennessä, koska halusin niin hirveästi päästä näkemään paikan, joka oli upea”.

Hurme myöntää, että enimmäkseen pop-musiikkia laulaneelle ensireaktio äänityskutsuun oli kauhunsekainen: ”Miten mä selviän tästä? Tangoon kuuluu tumma ääni, mutta musta tuntuu, että kuulostan enemmän kolmevuotiaalta”, näyttelijä nauraa. ”Äänitettäessä jokainen sai kumminkin vetää omalla soundillaan eikä tarvinnut ruveta esittämään tangokuninkaallista”.

Naiset ja Kyösti Mäkimattila nauhoittamassa osuuksiaan Tango kuuluu kaikille -kappaleeseen
Suvi Hurmeelle (ensimmäinen oikealta) laulaminen on kuin näyttelemistä: "Toisessa vedetään vain pidempään henkeä" Naiset ja Kyösti Mäkimattila nauhoittamassa osuuksiaan Tango kuuluu kaikille -kappaleeseen Kuva: Yle inari nuutero

Kympin kappale

Naisten osuudet äänitettiin päivää ennen miehiä. Sekä Hurme että Rantanen kertovat innoissaan studiopäivistä. ”Oli tosi leppoisaa ja tuntui helpolle, kun ei tarvinnut miettiä suoritusta suorituksena. Tuntui, että homma onnistuu ja kaikilla oli hyvä flow ja boogie”, Suvi aloittaa. Jussi-Pekka jatkaa hehkutusta: ”Uutistenlukijan työ on suoraa lähetystä - ohimennyttä hetkeä ei saa takaisin ja asioita ei voi paikata. Studiolla otettiin monta kertaa laulua, hiottiin eri kohtia ja yritettiin esittää paremmin. Aivan toisesta maailmasta ja ihan mahtavaa. Oli upeaa, että tuottaja Toivanen antoi kommentteja ja ohjasi. Tietyllä tavalla tässä oli mukana myös omien rajojen hakemista.”

”Oli tosi rempseä päivä, kun naisporukalla päästiin tekemään. Kanalauma pääsi valloilleen”, Suvi Hurme sanailee. ”Naisilla oli kuulemma ollut hauskaa - kova puheensorina ja pälinä. Kun me 5 miestä mentiin laulamaan omat osuutemme, olimme aika hiljaa ja vakavissaan”, Rantanen naurahtaa.

Sekä uutistenlukija että näyttelijä antavat täyden kympin kappaleelle. ”Tykkäsin siitä jo ennen kuin mentiin studioon. Sain nuotit ja fiilistelin biisiä ennakkoon kotona pianon ääressä. Ajattelin, että tässä on oikeasti hittiaineksia: hieno melodia ja hienot sanat. Ei todellakaan mikään nopeasti tehty promokappale”, Rantanen hehkuttaa. Hurme korostaa kappaleen ydinviestiä. ”Siitä välittyy biisin sanoma: tango kuulu kaikille. Se ei kuulu vain niille, jotka ovat lavalla vaan koko kansalle. Kappale toi hymyn huulille. Tango ei ole turhan vakavaa hommaa.”

Jussi-Pekka Rantanen Tango kuuluu kaikille -kappaleen äänityksissä
Jussi-Pekka Rantaselle musiikki on ollut aina lähellä sydäntä. Jussi-Pekka Rantanen Tango kuuluu kaikille -kappaleen äänityksissä Kuva: Yle jussi-pekka rantanen

Tango kuuluu kaikille -kappaleen esitykset televisiossa

• Pe 23.5. TV1 klo 19.55
• Ma 26.5. TV1 klo 19.54
• Su 1.6. TV1 klo 16.46
• Pe 6.6. TV1 klo 18.50
• La 7.6. TV1 klo 14.25

Kommentit