Hyppää pääsisältöön

Voiko freelancer sairastaa?

Arja ja huovutettu kissa
Arja Kotiranta Arja ja huovutettu kissa Kuva: Yle/Minna Korhonen tienviittoja

Kulttuurin moniottelija, freelancer Arja Kotiranta ei ole juuri pitänyt sairauslomia, koska huoli toimeentulosta ja työtilaisuuksien menettämisestä on ollut suuri. Sairaana työskentelemisessä on kuitenkin sudenkuoppansa. Nyt sairaus on vienyt työkyvyn.

Kotiranta on lahtelaisessa kulttuurielämässä ohittamaton persoona. Vuosien saatossa hän on muiden muassa opettanut ilmaisutaitoa, tehnyt lehti- ja radiotöitä, ohjannut harrastajateatteria ja vetänyt näytelmäkerhoa. Energiaa puhkuvan sisupussin olemuksesta ei äkkiä arvaisi että keho on pitkäaikaisten tuki- ja liikuntaelinsairauksien runtelema. Pahin niistä on rustopehmentymä eli kondromalasia.

Kolmeen kuukauteen en ole mistään saanut euroakaan

- Yhdeksänvuotiaasta asti olen sairastanut. Alun perin lääkärit sanoivat että se menee ohi, mutta minulla tauti alkoikin pahentua ja laajeni eri puolille kehoa. Nyt on pidettävä tukia milloin niskassa, nilkassa tai ranteessa, eikä sukkiakaan saa jalkaan omin avuin, Kotiranta huokaa.

Työkykyinen vai ei?

Pitkän sairausloman ajalta Kotiranta ei ole saanut Kelalta euroakaan sairauspäivärahaa. Kotiranta nostaakin esille mielenkiintoisen näkökulman, joka voi olla uusi monelle sinnikkäälle puurtajalle:

- Freelancer-tuntiopettajana en pitänyt sairauslomia, olin usein kipeänäkin töissä ja työnhakijana. Nautin töistäni niin paljon etten yksinkertaisesti malttanut olla niistä pois. Nyt vaikka olen viiden eri lääkärin suosituksesta sairauslomalla, Kela pitää minua edelleen työkykyisenä.

Työterveyslääkärin puolelta on viestitetty, että työkyvyttömyyspäätös voi olla kiven alla jos taustalla ei ole aiempia sairauslomia tai vahvaa lääkitystä.

Odottavan aika on pitkä

Sairauspäivärahan kieltävästä päätöksestä voi valittaa, mutta prosessi on pitkä ja kysyy voimia muutenkin puolikuntoiselta toipilaalta. Puhelinlaskut kasvavat kilpaa turhautumisen kanssa, kun hakijaa pallotellaan luukulta luukulle.

Työttömyyskorvausta Kotiranta saisi ilmoittautumalla työnhakijaksi, vaikka terveys ei työntekoa kestä. Tuntuukin nöyryyttävältä, että joku taho määrittelee hänet työkykyiseksi, kun hän itse tietää olevansa liian huonossa kunnossa palatakseen töihin. Absurdi tilanne alkoi käydä kukkaron päälle:

- Kolmeen kuukauteen en ole mistään saanut euroakaan, että pyhällä hengellä mennään. Pitää olla optimistinen ja toivoa että jonain päivänä työnteko taas olisi mahdollista. Jos antaa sairaudelle periksi, kohta on mieleltäänkin sairas.

Pitkäksi venynyt muutoksenhakuprosessi pakotti Kotirannan lopulta ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi. Laskut täytyy saada maksettua.

Lisää Arja Kotirannan mietteitä Yle Radio 1 Tienviittoja-ohjelmassa.

Lisää ohjelmasta