Hyppää pääsisältöön

Voiko freelancer sairastaa?

Arja ja huovutettu kissa
Arja Kotiranta Arja ja huovutettu kissa Kuva: Yle/Minna Korhonen tienviittoja

Kulttuurin moniottelija, freelancer Arja Kotiranta ei ole juuri pitänyt sairauslomia, koska huoli toimeentulosta ja työtilaisuuksien menettämisestä on ollut suuri. Sairaana työskentelemisessä on kuitenkin sudenkuoppansa. Nyt sairaus on vienyt työkyvyn.

Kotiranta on lahtelaisessa kulttuurielämässä ohittamaton persoona. Vuosien saatossa hän on muiden muassa opettanut ilmaisutaitoa, tehnyt lehti- ja radiotöitä, ohjannut harrastajateatteria ja vetänyt näytelmäkerhoa. Energiaa puhkuvan sisupussin olemuksesta ei äkkiä arvaisi että keho on pitkäaikaisten tuki- ja liikuntaelinsairauksien runtelema. Pahin niistä on rustopehmentymä eli kondromalasia.

Kolmeen kuukauteen en ole mistään saanut euroakaan

- Yhdeksänvuotiaasta asti olen sairastanut. Alun perin lääkärit sanoivat että se menee ohi, mutta minulla tauti alkoikin pahentua ja laajeni eri puolille kehoa. Nyt on pidettävä tukia milloin niskassa, nilkassa tai ranteessa, eikä sukkiakaan saa jalkaan omin avuin, Kotiranta huokaa.

Työkykyinen vai ei?

Pitkän sairausloman ajalta Kotiranta ei ole saanut Kelalta euroakaan sairauspäivärahaa. Kotiranta nostaakin esille mielenkiintoisen näkökulman, joka voi olla uusi monelle sinnikkäälle puurtajalle:

- Freelancer-tuntiopettajana en pitänyt sairauslomia, olin usein kipeänäkin töissä ja työnhakijana. Nautin töistäni niin paljon etten yksinkertaisesti malttanut olla niistä pois. Nyt vaikka olen viiden eri lääkärin suosituksesta sairauslomalla, Kela pitää minua edelleen työkykyisenä.

Työterveyslääkärin puolelta on viestitetty, että työkyvyttömyyspäätös voi olla kiven alla jos taustalla ei ole aiempia sairauslomia tai vahvaa lääkitystä.

Odottavan aika on pitkä

Sairauspäivärahan kieltävästä päätöksestä voi valittaa, mutta prosessi on pitkä ja kysyy voimia muutenkin puolikuntoiselta toipilaalta. Puhelinlaskut kasvavat kilpaa turhautumisen kanssa, kun hakijaa pallotellaan luukulta luukulle.

Työttömyyskorvausta Kotiranta saisi ilmoittautumalla työnhakijaksi, vaikka terveys ei työntekoa kestä. Tuntuukin nöyryyttävältä, että joku taho määrittelee hänet työkykyiseksi, kun hän itse tietää olevansa liian huonossa kunnossa palatakseen töihin. Absurdi tilanne alkoi käydä kukkaron päälle:

- Kolmeen kuukauteen en ole mistään saanut euroakaan, että pyhällä hengellä mennään. Pitää olla optimistinen ja toivoa että jonain päivänä työnteko taas olisi mahdollista. Jos antaa sairaudelle periksi, kohta on mieleltäänkin sairas.

Pitkäksi venynyt muutoksenhakuprosessi pakotti Kotirannan lopulta ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi. Laskut täytyy saada maksettua.

Lisää Arja Kotirannan mietteitä Yle Radio 1 Tienviittoja-ohjelmassa.

Lisää ohjelmasta

 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys