Hyppää pääsisältöön

Ketjuissa toimivat yrittäjät yhä ilman lakien suojaa

MOT: Yrittäjän nälkäkuuri ma 12.5., Yle TV1
MOT: Yrittäjän nälkäkuuri MOT: Yrittäjän nälkäkuuri ma 12.5., Yle TV1 Kuva: Yle, MOT yrittäjyys

Suomessa toimivat franchising-yrittäjät ovat edelleen lainsuojattomassa asemassa. Erilaisissa ketjuissa toimivilla yrittäjillä ei ole omaa edunvalvontaa eikä toimintaa säädellä lailla.

Franchisingilla tarkoitetaan kahden itsenäisen yrityksen yhteistoimintaa ja tavoitteena on, että toiminta olla molemmille kannattavaa. Vuosien varrella esille on toistuvasti tullut tapauksia, jossa sopimusten ehdot ovat muodostuneet yrittäjälle kohtuuttomiksi.

Painonpudotukseen ja hyvinvointiin keskittyvässä Xtravaganza -ketjussa toimi 2000-luvun puolivälin jälkeen toistakymmentä suomalaista yrittäjää, jotka suurten lupausten vauhdittamina perustivat alan toimintakeskuksen.

Kaksi kolmasosaa keskusten vetäjistä teki poliisille pari vuotta sitten tutkintapyynnön, jossa pyydettiin selvittämään antoiko ketju yrittäjille liiketoiminnasta katteettomia lupauksia.

Ketjujen etujärjestössä pohditaan, voitaisiinko edunvalvontajärjestöön ottaa jäseniksi myös franchise-yrittäjiä.

”Me kyllä osattiin realistisesti laskea kulut, mutta koska se kasvuodotushan oli sieltä ylhäältä, päämieheltä, että näin ja näin menee eteenpäin ja me ollaan jokainen mukana siinä kehityksessä ja kasvussa”, sanoo entinen Xtravaganza-yrittäjä Mirja Erlund.

Syyttäjä teki asiassa syyttämättäjättämispäätöksen.

Xtravaganza on ruotsalainen ketju. Myös Ruotsissa useat yrittäjät ovat tehneet tutkintapyyntöjä poliisille. Käräjäoikeus päättikin viime huhtikuussa, että ketjun on maksettava kahdelle yrittäjälle yhteensä 1,4 miljoonaa euroa. Kolmannen yrittäjän oikeuskäsittely on kesken. Tuomio on tosin yksipuolinen, sillä vastapuoli, Xtravaganza Sverige AB on tehnyt konkurssin ja emoyhtiö Xtravaganza AB on kieltäytynyt saapumasta oikeuteen.

Ketjujen etujärjestössä, Suomen Franchising-Yhdistyksessä pohditaan, voitaisiinko emoyhtiöille tarkoitettuun edunvalvontajärjestöön ottaa jäseniksi myös franchise-yrittäjiä ja tällä tavoin parantaa emoyhtiöiden ja yrittäjien yhteistoimintaa. Yhdistyksessä ei nähdä tarvetta erilliseen lainsäädäntöön. Franchising-ketjuja on Suomessa noin 300 ja niissä noin 5000 yrittäjää.

”Meillä on sopimuslaki ja laki sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa ja aika paljon tätä lainsäädäntöä, joka koskettaa yritysten välisiä sopimuksia ja tällä on hyvin pärjätty tähän asti”, sanoo toiminnanjohtaja Juha Vastamäki Suomen Franchising-Yhdistyksestä.

Haastatellut

  • Mirja Erlund, yrittäjä, Lahti
  • Viveca Vuontela, yrittäjä, Turku
  • Liselotte Harrie, yrittäjä, Kungsbacka, Ruotsi
  • Atte Rytkönen, lainopillinen asiamies, Suomen Yrittäjät
  • Juha Vastamäki, toiminnanjohtaja, Suomen Franchising-Yhdistys ry
  • Johan Åminne, toimitusjohtaja, In Shape Vip Oy
  • Robert Dimmlich, toimitusjohtaja Ruotsin franchising-yrittäjät

Lue myös: Aloittava yrittäjä tuuliajolla

MOT: Yrittäjän nälkäkuuri
Maanantaina 12.5. klo 20, Yle TV1

Kommentit