Kosmetiikan säilöntäaineena käytetty metyyli-isotiatsolinoni on aiheuttanut Euroopassa allergiaepidemian, jonka seurauksena EU:n kosmetiikkalainsäädäntöön odotetaan muutoksia.
Jopa superallergeenina pidetyn metyyli-isotiatsolinonin ja metyylikloori-isotiatsolinonin seos on mm. hiuskosmetiikassa, deodoranteissa, ihovoiteissa ja puhdistusaineissa yleisesti käytetty säilöntäaine. Kosmetiikkapakkauksissa aineet kulkevat nimillä methylisothiazolinone ja methylchloroisothiazolinone.
Aineen aiheuttamat kosketusihottumat ovat lisääntyneet voimakkaasti myös Suomessa. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa keväällä 2013 testatuista potilaista 12,6 % oli aineelle herkistyneitä. Vuonna 2011 aineille herkistyneitä oli 4,6 % testatuista. Tutkimus julkaistiin Suomen Lääkärilehdessä 45/13 ja siitä kertoi myös Potilaan lääkärilehti. Vastaavia tuloksia on raportoitu muista EU-maista.
Teollisuus luopuu aineista vapaaehtoisesti
Euroopan kosmetiikkateollisuuden yhteenliittymä Cosmetics Europe on suosittanut metyyli-isotiatsolinonin käytön lopettamista iholle jätettävässä kosmetiikassa jo ennen lakimuutosta. Teknokemian yhdistyksen toimitusjohtaja Sari Karjomaa ei osaa arvioida, kuinka nopeasti korvaavia säilöntäaineita löydetään.
- Se ei ole koskaan sellainen asia että tänään päätän muuttaa säilöntäaineen ja huomenna kaikki on valmista. Säilöntäainesysteemin muuttaminen vaatii aina tuotteen koostumuksen säätämistä, Karjomaa toteaa.
Poishuuhdeltavassa kosmetiikassa käyttöä voidaan jatkaa
EU:n kosmetiikkalainsäädäntöön on tekeillä muutos, joka kieltäisi metyyli-isotiatsolinonin ja metyylikloori-isotiatsolinonin seoksen käytön iholle jätettävässä kosmetiikassa, kuten ihovoiteissa. Nämä rajoitukset tulisivat voimaan aikaisintaan vuonna 2015.
Poishuuhdeltavassa kosmetiikassa, kuten shampoissa aineiden käyttö on EU:n kuluttajien turvallisuutta käsittelevän tiedekomitean mukaan turvallista. Näissä tuotteissa metyyli-isotiatsolinonin ja metyylikloori-isotiatsolinonin käyttöä voidaan jatkaa.
Kuinka vaikeaa olisi luopua allergisoiviksi tiedettyjen aineiden käytöstä kokonaan?
- Kosmetiikan säilöntäaineina saa käyttää vain sellaisia aineita, jotka EU Komission tiedekomitea on erikseen arvioinut turvallisiksi. Kosmetiikassa sallittujen säilöntäaineiden valikoima ei ole kovin suuri, joten aina kun joku säilöntäaine on hyvä ja tehokas ja takaa tuotteen säilyvyyden, niitä halutaan käyttää, kuvailee Sari Karjomaa.
Veikö parabeenien välttely kuluttajan ojasta allikkoon?
Moni kuluttaja on oppinut välttelemään hormonihäritsijöiksi epäiltyjä parabeeneja, jotka myös ovat kosmetiikan säilöntäaineita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tämänhetkisellä altistumistasolla parabeenien käyttö ei aiheuta terveysriskiä, mutta tilannetta seurataan.
Karjomaa pitää mahdollisena, että parabeenien ympärillä käyty keskustelu on lisännyt metyyli-isotiatsolinonin käyttöä kosmetiikassa.
- Totta kai jos käydään julkista keskustelua tiettyä ainesosaa vastaan, vaikka se olisikin kosmetiikalainsäädännössä sallittua, on mahdollista että joku haluaa vaihtaa koostumusta ja hakee muita vaihtoehtoja.
Tutustu myös:
Markettishampoon ja kampaamotuotteen hintaero ei selity raaka-aineilla
Järkeä shampoo-ostoksille - 7 kuplaa joista ei kannata maksaa