Kampaamo- ja markettishampoot myydään eri hyllyissä, usein kuitenkin samoissa kaupoissa. Tuotelupauksetkin kuulostavat samanlaisilta, mutta hintaerot hyllyjen välillä ovat jopa kymmenkertaiset. Hiusalan ammattilaisen mukaan hurjia hintaeroja ei pullojen sisällöllä voi perustella.
Saksalainen tuotetestauslaitos Stiftung Warentest on tehnyt paljon shampootestejä. Niissä halvat shampoot ovat toistuvasti päihittäneet kalliimmat.

Suomessa testausta ei samassa mittakaavassa tehdä.
Hius- ja kauneudenhoitoalan kouluttaja Raija Kara tuntee kosmetiikan kemian ja käytännön kampaamotyön kolmenkymmenen vuoden kokemuksella. Hän on ollut käynnistämässä kauneudenhoitoalan tutkintokoulutusta ammattikorkeakouluihin ja kirjoittanut alan oppikirjoja. Poimimme marketti- ja kampaamoshampoita Karan tarkempaan tarkasteluun.
Suurin osa shampoosta on vettä
Shampoon sisällöstä 80-90 % on vettä. Shampoiden koostumus- ja hintaerot tiivistyvät siis noin 10-20 prosenttiin pullon sisällöstä. Hiuksiin ja ihoon vaikuttavien raaka-aineiden lisäksi shampoossa on teknisiä raaka-aineita, jotka säätelevät muun muassa sen rakennetta ja säilyvyyttä.
Shampoon vaikuttavista aineista tärkein on anioninen tensidi. Se pesee hiuksesta rasvan ja siihen tarttuneet epäpuhtaudet, kuten hien.

Pesun lisäksi shampoon tärkein ominaisuus on sähköisyyden vähentäminen. Hiukset ovat luonnostaan sähköiset ja pesevät anioniset tensidit tekevät ne vielä sähköisemmiksi. Käsittelyistä vaurioitunut hius sähköistyy enemmän kuin käsittelemätön.
Myös hiusta kosteuttavat aineet, jotka sitovat itseensä vettä, vaikuttavat sähköisyyttä vähentävästi.
Hiusta pehmentävät aineet ovat tyypillisesti rasvoja tai rasvalta tuntuvia raaka-aineita, jotka lisäävät hiusten kiiltoa ja selviävyyttä.
Hilseshampoissa vaikuttavina aineina on yleensä hiuspohjaa kuorivia aineita sekä säilöntäaineita, jotka estävät mikrobikasvua hiuspohjassa.
Shampoossa voi olla mukana myös väriaineita, jotka korostavat hiuksen omaa sävyä. Esim. harmaille hiuksille tarkoitetun hopeashampoon vaikutus perustuu violettiin väriaineeseen.
Schwarzkopfin volyymishampoissa ei juuri eroa
Schwarzkopfin Gliss ja Bonacure –sarjan shampoot lupaavat molemmat hiuksiin lisää tuuheutta. Gliss Ultimate Volume shampoo maksaa 12,80e/litra, Bonacuren litrahinta on 67,60 e.
Ainesosaluettelon perusteella Raija Kara ei löydä shampoista juurikaan eroja, vaikuttavat aineet ovat niissä hyvin identtiset. Käytössä pieniä eroja voisi löytää kumman tahansa tuotteen hyväksi.

Myös tuuheus aikaansaadaan kummassakin tuotteessa samalla tavalla.
- Se syntyy niin ettei laiteta shampoon joukkoon lainkaan hoitavia ainesosia, eli sähköisyyttä poistavia, kosteuttavia ja pehmentäviä aineita. Hiukset näyttävät tuuheammilta kun ne hylkivät toisiaan, Kara selventää.
Tuotteiden hintaero ei Karan mukaan raaka-aineilla selity.
Valmistajalta emme saaneet apua Glissin ja Bonacuren koostumus- ja hintaerojen erojen vertailuun.
- Emme yleensä vertaa tuotteita eri tuotesarjojen välillä, Schwarzkopfin Brand Manager Minna Ekoluoma kommentoi.
Ainesosaluettelosta saa koostumuksesta vain osviittaa
Ainesosaluettelossa eli inci-listassa ensimmäisenä ovat ne raaka-aineet, joita shampoossa on eniten. Suuruusjärjestyksessä luetellaan kaikki ne aineet, joita on tuotteessa enemmän kuin yksi painoprosentti.
Koska aineiden suhteellisia osuuksia ei kerro ainesosaluettelo eivätkä valmistajat, ei tuotteita voi täysin verrata pelkästään ainesosaluettelon perusteella. Ammattilaiselle se kuitenkin antaa osviittaa tuotteen koostumuksesta.
- Kolmannen tai neljännen aineen jälkeen tulevia raaka-aineita on niin vähän, ettei niillä ole käytännön merkitystä pesutulokselle hiuksien tai ihon kannalta, Kara toteaa.
Ne ovat mm. teknisiä raaka.aineita, jotka vaikuttavat esim. shampoon rakenteeseen ja säilyvyyteen.
Pulloon mahtuu Karan mukaan myös ”markkinointilisää” eli aineita, joita ei tarvita mihinkään.
- Me halutaan että tuote tuoksuu ja me halutaan että se on jonkun värinen. Ja niitähän täällä on myös, Kara summaa.
Korjaava shampoo ei korjaa vaan pinnottaa
Wellan Pro Series ja System Professional –shampoot tarjoavat molemmat korjausapua vaurioituneelle hiukselle. Pro Series maksaa 13,80 e/l ja System Professional 99,60 e/l.

Kara ei osta väitettä tuotteen korjaavuudesta.
- Rakennevaurion korjaaminen ei kosmetiikan keinoin ole mahdollista.
Karan mukaan rakennevaurion voi korjata vain leikkaamalla hiuksen. Hiuksen rakennetta vaurioittavat hapettavat käsittelyt, kuten värjäykset, permanentit ja värinpoistot. Happivaurio on pysyvä vaurio hiuksen rakenteessa, eikä sitä voi kosmetiikan keinoin korjata. Vaurioitunut hius voidaan tilapäisesti pinnoittaa ja saada näyttämään kiiltävältä ja ei takkuiselta.
Kara hämmästyi hoitavien aineiden vähäisyyttä Wellan shampoissa.
Rakennevaurion voi korjata vain leikkaamalla hiuksen
- Käytännössä kummassakin on sama hiusta pehmentävä ja sähköisyyttä vähentävä raaka-aine dimethiconol, loput ovat peseviä raaka-aineita.
Wellalta ei haluttu avata esimerkkishampoiden koostumusta ja hintaeroa. Nordic Communications Manager Carolin Söderblom toteaa kuitenkin, että Wellan marketti- ja ammattilaisshampoissa on aina eri koostumus.
Kalliille hiusvärille ei shampoolla saa suojaa
Dove Colour Care ja TRESemmé Colour Fade Protection lupaavat molemmat suojaa värjätyille hiuksille. Hintaero kallistuu ammattilaistuotteeksi mainitun TREsemmén hyväksi: TRESemmé maksaa 9,80e/l, Doven hinta on 17,50 e/l.
Kara ei pulloista löydä väriä suojaavia raaka-aineita.

- Sellaista raaka-ainetta ei olekaan joka voisi väriä suojata.
Karan mukaan riippuu värjäysmenetelmästä, voiko shampoo irrottaa väriä vai ei. Ainoastaan täydet irtovärit eli suoravärit voivat irrota shampoolla, käytännössä ne irtoavat jo vedellä.
- Silloin on ihan sama mitä shampoota näistä käyttää, kaikki ne sen irrottaa, Kara toteaa.
Kesto- tai kevytväri eli hapetevärjäys puolestaan ei shampoolla lähde. Se voidaan poistaa vain emäksisellä tai happamalla värinpoistokäsittelyllä.
Unileveriltä ei lomien vuoksi löytynyt asiantuntijaa kommentoimaan Doven ja TRESemmén eroja.
Oikea shampoo löytyy kokeilemalla
Oikean shampoon Kara lupaa löytyvän kokeilemalla. Hintalapusta shampoon paremmuutta ei voi päätellä.
Parhaiten shampoiden erot saa selville puolipäätestillä. Kun toisen puolen päätä pesee yhdellä ja toisen toisella shampoolla, on todellisten erojen löytäminen helpompaa. Ammattilaisia kouluttaessaan Kara valitsee joskus shampoon verrokiksi tiskiaineen – ja usein se on saanut kokeiluissa parhaat arviot.
Shampoo on hyvä silloin kun lopputulos tuntuu hyvältä. Shampoon toimivuuden ratkaisee hiusten kunto ja käyttäjän oma käsitys siitä, millaiseksi hän haluaa hiuksensa tulevan: Yhdelle hyvä on karkea hius, toiselle silkkisen pehmeä.
Shampoo on hyvä silloin kun lopputulos tuntuu hyvältä.
Lyhyt ainesosaluettelo on valinnassa hyvä lähtökohta. Silloin iholle tulee vähemmän mahdollisesti allergisoivia aineita. Kosmetiikan ainesosista tyypillisimmin allergisoivia ovat hajusteet ja säilöntäaineet.
Shampoon valinta vaatii myös ammattilaiselta osaamista ja kokeiluja. Kampaaja osaa arvioida hiuksen rakenteen ja vauriot, joita käsittelyt ovat hiuksille tehneet. Lisäksi häneltä vaaditaan myös tuotteiden tuntemusta vaikuttavien aineiden tasolla. Mainoslauseisiin perustuvasta suosituksesta ei Karan mukaan kannata maksaa.
Mutta onko kymmenen kertaa kalliimpi tuote myös kymmenen kertaa parempi? Raaka-aineiden perusteella Kara ei tähän usko.
- Ja jos on, niin se on aina subjektiivinen kokemus. Sä voit sanoo että on, mutta se pitää paikkansa vain sulle. Sitä ei voi yleistää, muistuttaa Kara.
Tutustu myös:
Järkeä shampoo-ostoksille - 7 kuplaa joista ei kannata maksaa