Hyppää pääsisältöön

Aktiiviäiti taistelee sosiaalista eriarvoisuutta vastaan

Outi Lankia MLL:n Lastentarvikekirpputorilla keväällä 2014
Outi Lankia MLL:n Lastentarvikekirpputorilla keväällä 2014 Kuva: Yle / Anni Alatalo Outi Lankia,outi lankia

- Tiedän, että on perheitä ja vanhempia, joilla ei ole voimia viedä asioita eteenpäin. Minulla on ollut energiaa ja intoa tarttua ongelmakohtiin, joita olen nähnyt ympärilläni, kertoo Outi Lankia. Hän on yksi MLL Uuden Porvoon paikallisyhdistyksen perustajajäsenistä ja yhdistyksen puheenjohtaja.

Outi haaveilee sosiaalisen eriarvoisuuden ja lapsiperheköyhyyden vähenemisestä. Hänen mielestä on huolestuttavaa, että lapset ovat alkaneet luokittelemaan toisiaan perheiden tulotason perusteella.

- Haluan tehdä muiden elämästä helpompaa ja luoda mahdollisuuksia myös niille, joilla on taloudellisesti vaikeaa, Outi Lankia kertoo

Outi Lankia sai esikoistaan odottaessa tietää, että vauvalla tulisi olemaan kampurajalat. Outi oli järkyttynyt uutisesta ja päätyi hakemaan vertaistukea Suomen Kampurajalkayhdistyksestä. Outi ei ollut ollut aiemmin yhteiskunnallisesti aktiivinen, mutta oman lapsen sairauden haasteet sytyttivät ympäristö- ja turvallisuusinsinöörissä halun toimia lapsiperheiden paremman arjen puolesta.

- Yhdistystoiminnan kautta löysin vaikutuskanavat; miten voi auttaa ja saada tukea. Vertaistukea ei tule kunnan virkamiehiltä tai lääkäriltä, vaan niiltä läheisiltä ihmisiltä, jotka kokevat ja elävät samoja elämänvaiheita, Outi pohtii.

On huolestuttavaa, että lapset alkavat luokittelemaan toisiaan perheen tulotason perusteella.

Outi ystävineen kaipasi lastentapahtumia ja Perhekahviloita Porvooseen. Niin syntyi ajatus MLL Uuden Porvoon yhdistyksen perustamisesta.

- Jos ympärilläni ei olisi ollut muita pienten lasten äitejä, jotka haaveilivat samoista asioista kuin minä, ei MLL Uutta Porvoota ja sen mahdollistamia palveluita nyt olisi. Porukkaamme on löytynyt samanhenkisiä ihmisiä, jotka ovat aktiivisesti halunneet muutosta.

Outi istuu nykyään kaupunginvaltuustossa ja ajaa siellä myös MLL:lle tärkeitä asioita kuten lapsiperheneuvoston tarpeellisuutta.

Yksi iso MLL Uuden Porvoon saavutuksista on Lastentarvikekirpputori-tapahtuma. Se järjestetään kaksi kertaa vuodessa – keväisin ja syksyisin – ja kävijöitä tapahtumassa on satoja.

- Kun ensimmäinen Lastentarvikekirppis onnistui, tunne oli ihana ja innostunut. Me osasimme tehdä tämän! Onnistumisen kokemuksista ja yhdessä tekemisestä saa virtaa.

MLL Uusi Porvoo on luonut Porvooseen perhekummi- ja kylämummitoimintaa sekä perustanut kaksi perhekahvilaa. Outi kertoo, että Porvoon keskustassa sijaitsevassa kahvilassa käy viikoittain noin 70 vanhempaa.

- Perhekahvila on tärkeä osa vanhemmuudessa tarvittavaa vertaistukea, Outi huomauttaa.

- MLL:n toiminta on perheiden sosiaalisia ongelmia ennaltaehkäisevää työtä. Jos toiminta auttaa jotakuta vanhempaa jaksamaan väsymyksestä huolimatta, tuottaa se iloa hänen perheelleen, mutta on myös minulle todella suuri juttu - syy miksi teen tätä työtä. Kovia arvoja on ympärillämme yllin kyllin. Toivon voivamme pehmentää arvoja edes hieman toiminnallamme.

Lue myös Äidit nousivat barrikadeille: minun lastani ei kohdella näin!