Hyppää pääsisältöön

Piritta Venho

Raumalta kotoisin oleva Piritta Venho kilpailee Tangolaulukilpailun 2014 Kuningatarfinaalissa 12.7. Hän on osallistunut tangolaulukilpailuun aiempinakin vuosina.

Pirittan soittolista

Tärkeimmät kappaleet

Piritta listasi kappaleita, joiden avulla hän valmistautuu finaaliin:

Kokonainen nainen - Laura Voutilainen: Voimabiisi. Napit korville ja jykevä biitti antaa kunnon energiabuustin persuuksille. Mä pystyn mihin vaan!
Sun särkyä anna mä en - Johanna Kurkela: Laulan Lauluyhtye Impromptumissa seitsemän naisen kanssa. Tämän kappaleen sanoissa välittyy ystävien tuki. Vaikka joskus kaadun, nämä naiset eivät anna minun särkyä. Sirpaleet kerätään ja olen entistä vahvempi. Vahvuus ja usko itseeni kantavat läpi tämän kilpailun.
Vie meidät rakkauteen - Lea Laven: Ensimmäinen tango, jonka lauloin Tangomarkkinoiden esikarsinnoissa 15- vuotiaana. Siitä se ajatus sitten lähti…
Pitkä kuuma kesä - Popeda: Nuoruuden kestosuosikki. Paten rokkikukkoelkeet vetosivat teiniin. Biisi groovaa edelleen ja saa menojalan vipattamaan. Tämä on ehdoton must-biisi kun haluan saada energiaa ja fiiliksen kattoon.
Nocturne in E-Flat Major, Op 9 No.2 - Frederic Chopin: Seinäjoelle valmistautuminen on välillä hektistä. Kun tähän lisätään arjen pyöritys, venytetään kolmen lapsen äidin pinna välillä äärimmilleen. Sitten vaan lenkkarit jalkaan ja aamulenkille. Seuraa pitää Chopin. Maalaismaisema, heräävä luonto ja puiden välistä pilkottavat auringonsäteet lataavat akut täyteen. Lenkin jälkeen kotona odottavat kolme omaa auringonsädettä.
Teit minusta sairaan (Je suis malade) - Anna Eriksson: Entisen koulukaverin ihon kananlihalle nostattava tulkinta isosta biisistä. Ihailen Annan ammattitaitoa käyttää ääntään ja sisäistää tekstin monitahoisuus. Mimmi rokkaa!
Taivas sylissäni - Tommi Soidinmäki: Jouluihmisenä olen ilokseni päässyt laulamaan monissa joulukonserteissa. Tämän kauniin kappaleen sanoma koskettaa erityisellä tavalla. Äitinä olen samojen kysymysten äärellä kuin Maria vastasyntyneestään. Eräässä konsertissa tunnelataus ryöpsähti niin lujaa, että laulun laulettuani herkistys tulvi silmistäni. Hetkeksi käänsin selkäni yleisöön ja nieleskelin itkua.
Erottamattomat - Eino Grön: Vuosina 2001-2003 sain ainutlaatuisen tilaisuuden olla mukana Satumaa-musikaalissa. Unto Monosen elämästä kertovassa tarinassa pääsin sukeltamaan syvälle tangon tahteihin. Tangot saivat mielessäni uusia tasoja ja merkityksiä. Näitä oivalluksia hyödynnän tangon tulkitsemisessa tänä päivänäkin.
Nahkatakkinen tyttö - Dingo: Ollessani 10-vuotias, Dingo oli kova juttu. Pitihän tosifanilla olla asianmukaiset vermeet, kuten farkkutakin hihassa roikkunut ketunhäntä. Pienen tytön uteliaisuus heräsi selvittämään itse kuinka vahvasti musiikki voi vaikuttaa ihmisiin.
Over the rainbow - Eva Cassidy: Konstailematonta laulua, jossa ei ole yliyrittämistä. Kisoihin valmistautuessani hiljennyn välillä kuuntelemaan kappaleen soljuvaa tunnelmaa. Silloin muistutan itseäni: ”Luota omaan ääneen ja tulkinnan vahvuuteen”. Kun lauluni tulee sydämestä, se löytää kuulijan sydämen.

Matkalla Finaaliin

Finaalin karsinta

Finaalin karsinnan jälkeen

Kuvaile itseäsi kolmella sanalla

Sosiaalisen ja sydämellisen määrätietoinen

Musiikillinen historiasi?

15-vuotiaana aloitin isän bändissä kosketinsoittaja/laulajana. Vuoden 1998 Tangoprinsessa, jolloin laulaminen muuttui päätyöksi. Vuosiin mahtuu solistikeikkoja, teatteria, artisti/näyttämökoulutusta, lauluyhtyelaulua

3 tärkeintä musiikillista vaikuttajaa?

Isä; Auttanut, kannustanut ja ohjannut musiikillisissa asioissa.
Tangoprinsessuus; Pääsin tekemään rakastamaani työtä. Prinsessuuden myötä avautui ovia erilaisiin produktioihin ja esiintymisiin, jotka ovat kehittäneet minua artistina.
Antti Hyvärinen ja Eija Hinkkala. He olivat Artistikoulutuksessa opettajina. Antti osasi "riuhtaista" minut pois opitusta tyylistä, joka mahdollisti sen jälkeen oman kehittymisen. Eija loistavana sanoittajana antoi eväät miten teksti sisäistetään ja tulkitaan.

Ketkä ovat tärkeimmät tukijasi tässä kilpailussa?

Siskot; he ovat jaksaneet vaikka yötä myöden miettiä kanssani kilpailun eri vaiheita ja kulkua. He ovat kuunnelleet, kommentoineet, ehdottaneet ja kannustaneet. Toinen siskoistani kulkee mukanani assistentin roolissa.
Aviomies; perheellisenä on ensiarvoisen tärkeää, että puoliso on mukana tukemassa hoitaen arjen pyörityksen.

Miten pidät pääsi kylmänä ennen esitystä ja tässä kilpailussa?

Pitämällä mielessä sen kuinka etuoikeutettu olen päästessäni laulamaan ihmisille. Nautin lavalla olosta joka solullani.

Miksi juuri sinun tulisi olla Tangokuningatar 2014?

Tulkitsen tangot aikuisen naisen kypsyydellä ja kokemuksella. Minusta Suomi saisi Tangokuningattaren, joka omistautuu laulamiselle ja ihmisten viihdyttämiselle tosissaan, kuitenkin aina pieni pilke silmäkulmassa. Rakkaus ja palo musiikkiin vetävät minua tanssilavoille ja uskon laulullani välittävän ihmisille iloa ja valoa.

Esikarsintavideo:

Kommentit