Hyppää pääsisältöön

Saint Helenan herra rakensi saarensa omin käsin säästyäkseen hyttysiltä

Osmo Vargelin rakensi merestä nostamistaan kivistä oman saaren Meri-Porin edustalla sijaitsevalle karille. Saint Helenaksi nimeämänsä saaren asukasta haastateltiin vuonna 1988 Paljonko on paljon -ohjelmassa. Tuolloin Vargelin oli rakentanut saarta kolmekymmentä vuotta. Hänen mukaansa saari ei tulisi koskaan olemaan täysin valmis.

Reposaaresta kotoisin oleva Osmo Vargelin kertoi halunneensa pitkään oman saaren. Kun Porin kaupunki aloitti alueen saarten vuokraamisen, Vargelin tutustui ja etsi, muttei löytänyt mieleistään. Syynä olivat Kokemäenjoen suiston saarissa pesivät hyttyset ja mäkäräiset.

Vargelin huomasi, että alueen avoimet karit ja kiviluodot säästyivät hyttysiltä. Kaupunki ei kuitenkaan omistanut kuin yhden tällaisen karin. Parin aarin kokoinen ja vain 60 senttiä veden pinnan ylle yltävä kari tunnettiin Helenan karina.

Vargelin teki useamman kerran vuokrahakemuksen ja haaveili matalikolla sijaitsevan karin pengertämisestä asuinkelpoiseksi saareksi. Lopulta kaupunki suostui vuokraamaan alueen.

Rakennustyön Vargelin aloitti vuonna 1958. Rakennusmateriaaleina hän käytti meren pohjasta nostamiaan kiviä. Apuvälineinään hänellä oli rautakanki ja pieni alumiinilevyistä kasattu vene.

"Sitten vain kiveä kiven päälle. Se on kyllä kovaa hommaa. Vain sen kokenut tietää, kuinka vaikea on nostaa kiviä vedestä", Vargelin kertoi haastattelussa vuonna 1988.

Hänen luonteelleen pitkä ja raskas työ kuitenkin sopi. Hyönteisetkään eivätkä kivisaaren asukasta kiusanneet.

"Joskus tuuli tuo jonkun kärpäsen, mutta se ei tee majaa tänne."

Vaikka saari oli asumiskelpoinen, ei Vargelinin elämäntilanne ollut vuonna 1988 paras mahdollinen. Hän oli joutunut auto-onnettomuuteen ja koki itsensä väliinputoajaksi.

Saaren herra kritisoi haastattelun lopuksi vuolaasti Suomen sosiaalivirkailijoita ja erityisesti lääkäreitä, joiden toimintaan hän oli menettänyt uskonsa.

Legenda Saint Helenasta

Saint Helenan saaresta kiertää myös legenda, jonka mukaan Osmo Vargelin olisi räjäyttänyt mökkinsä ilmaan saarelta lähdettyään. Tarina on ilmeisimmin totta, ainakin osittain. Vargelinin kerrotaan räjäyttäneen ensimmäisen, alkeellisemman mökkinsä saarella dynamiitilla alkaessaan rakentaa nykyään saarella olevaa asuinrakennusta.

Lähteet: Tomi Tuomi, Porilaine-lehti

Kommentit