Hyppää pääsisältöön

Ylen Tanssiva karhu -palkintoehdokkaat

Tanssiva karhu 2013
Tanssiva karhu -palkintoehdokkaat Tanssiva karhu 2013 Kuva: Anna Hupponen, Irmeli Jung, Tammi, Cata Portin, Laura Malmivaara, Tommi Tuomi, sinikka vuola
Tanssiva karhu -palkinnon logo
Tanssiva karhu -palkinnon logo Kuva: Yle runopalkinto

20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Tanssiva karhu -runopalkinto jaetaan vuoden parhaalle teokselle Kajaanin Runoviikolla 2.7.2014. Palkinto on suuruudeltaan 3500 euroa.

Palkintoa tavoittelee tänä vuonna kuusi ehdokasta: Ville Hytönen: Sotaraamattu, Harry Salmenniemi: Kivirivit, Juha Kulmala: Pompeijin iloiset päivät, Pauliina Haasjoki: Hiukset, Sinikka Vuola: Maailman vaikein kieli ja Ralf Andtbacka: Fält.

Palkintoraadin puheenjohtajana toimii tänä vuonna Harri Nordell, itsekin Tanssiva karhu-palkittu runoilija. Lisäksi juhlavuoden palkintoraadissa ovat mukana Yleisradiosta toimittaja, kirjailija JP Pulkkinen sekä kirjallisuustoimittajat Tarleena Sammalkorpi ja Marit Lindqvist.

Raadin perustelut:

kirjailija, runoilija Ville Hytönen
Ville Hytönen kirjailija, runoilija Ville Hytönen Kuva: Siltala/Laura Malmivaara runoilija

Ville Hytönen: Sotaraamattu (Siltala 2014)
Vainajien ja helvettiläisten kirjoittama, toteaa Sotaraamatun alaotsikko. Ville Hytösen mustakantinen, väkivaltaa, syntiä, murhia ja murhetta henkivä kokoelma toimii kuin manaus tai rukous. Sota, uskonnolliset hurmosliikkeet, Teuvo Tulion melodraamat ja myöhempien aikojen kauhuteot ovat Hytösen säkeiden aineistoa. Sivilisaation kääntöpuolen kuvat nousevat outoon kauneuteen ja kokoelma on yhtenäinen ja lohdullinen paketti, kuin haudankaivajan siunaus.

Kirjailija, runoilija Harry Salmenniemi
Harry Salmenniemi Kirjailija, runoilija Harry Salmenniemi Kuva: Otava/Irmeli Jung kivirivit

Harry Salmenniemi: Kivirivit (Otava 2013)
Harry Salmenniemen kokoelman kansissa on suorakaiteen muotoiset aukot, teksti on sivuilla tasaisina palstoina, proosaruno etenee täsmällisinä havaintoina ja lukija tuntee astuneensa hyvin konkreettisten asioiden lomaan. (Kivi)rivien väleissä älyllisen viileä toteamus leikkautuu aistilliseen assosiaatioon ja huumoriin. Runon puhuja ikään kuin varjelee yksityisyyttään, varoo paisuttamasta tunteen ja kokemuksen voimaa. ”Askelet tulevat lähemmäksi, kohdalle, mutta kukaan ei saavu niiden mukana”. Kivirivit torjuu ja vetää puoleensa, siinä on pintaa ja äkkisyvää, painoa ja keveyttä alituisesti yllättävinä yhdisteinä.

Kirjailija, runoilija Juha Kulmala
Juha Kulmala Kirjailija, runoilija Juha Kulmala Kuva: Savukeidas/Anna Hupponen kuvassa juha kulmala

Juha Kulmala: Pompeijin iloiset päivät (Savukeidas, 2013)
Runoissa lyö beatin nopea sydän. Karheiden ja puheenomaisten runojen kuvasto vyöryy massiivisena ja kuin-rakenteiset vertaukset pyörteilevät jopa kahdeksankertaisina. Kulmalan lievästi sanoen apea, mutta tarkkasilmäinen runoilija liikkuu niin Etelä-Euroopassa kuin kotikaupungissa Turussa.

Kirjailija, runoilija Pauliina Haasjoki
Pauliina Haasjoki Kirjailija, runoilija Pauliina Haasjoki Kuva: Otava/Tommi Tuomi 20.3.2009

Pauliina Haasjoki: Hiukset (Otava, 2013)
"Hiukset” on täynnä runouden säkenöiviä hiukkasia ja kaikkeuden fysiikkaa runoudessa. Runo vaihtelee yllättäviä tarkastelukulmiaan  mikro -ja makrotasoilla. Säkeiden ja säkeistöjen ilmaisuvoima on säpsähdyttävä.  Parantaa on suuri sana, mutta sitä Haasjoki tekee lukijalleen.

Kirjailija, runoilija Sinikka Vuola
Sinikka Vuola Kirjailija, runoilija Sinikka Vuola Kuva: Photographs by Curt Richter 2012 vuola sinikka

Sinikka Vuola: Maailman vaikein kieli (Tammi 2013)
Sinikka Vuolan tutkimusmatka mielen, myytin ja ruumiillisuuden kerrostumiin heittäytyy taidokkaisiin kielipeleihin tinkimättä hiukkaakaan havainnon välittömyydestä. Leikkisä, vakava ja hengästyttävä kokoelma sukeltaa rakkauden ja kulttuurin tarinoihin, ja olipa roolirunon henkilö mistä hyvänsä kuvastosta, ytimessä on emotionaalinen runominä, joka uskaltaa julistaa tunteen yksinkertaista evankeliumia, Maailman vaikeinta kieltä.

Kirjailija, runoilija Ralf Andtbacka
Ralf Andtbacka Kirjailija, runoilija Ralf Andtbacka Kuva: Cata Portin ralf andtbacka

Ralf Andtbacka: Fält (Schildts & Söderströms, 2013)
I Ralf Antbackas dikter finns en ständig rörelse mellan och pågående undersökning av det o(be)gripbara och det (be)gripbara. Lyriksamlingen ”fält” består av avdelningar som binds samman av en tematisk helhet, en grafisk struktur eller repetitiva ord och uttryck, och dessa fält faller sedan in i och ut ur varandra som ett fritt böljande sädesfält. Likt en cyklist (eller ett flygplan) cirklar och zoomar diktjaget in såväl det konkreta som det lyriska landskapet, och författaren (liksom läsaren) blir ett med rörelsen och rytmen.

Ralf Andtbackan runojen jatkuva liike ja pohdinta ulottuu käsittämättömästä käsitettävään. Fält on jaettu temaattisen kokonaisuuden ja graafisen rakenteen sekä sanontojen yhdistämiin alueisiin. Nämä kentät liikehtivät edestakaisin kuin pelto konsanaan. Pyöräilijän (tai lentäjän) tapaan runoilija zoomaa konkreettiseen ja lyyriseen maisemaan, ja runoilijasta itsestään tulee osa sen rytmiä, -niin myös lukijasta.

Yle Areena: Kultakuume - Nykyrunouden kuuden kärki innostaa keskusteluun

Yle Areena: Strada - Taisto Reimaluoto ja tanssiva runokarhu

 • Avaruusromua: Viestejä avaruudesta?

  LGM-1 ja muut pulsarit soivat uudessa musiikissa.

  Nuo säännölliset pulssimaiset signaalit vaikuttivat siltä kuin joku lähettäisi niitä tarkoituksella, kuin joku tahtoisi ottaa meihin yhteyttä. Niinpä tähtitieteen opiskelija Jocelyn Bell Burnell alkoi kutsua tuota signaalia lähettävää avaruuden kohdetta nimellä LGM-1, Little Green Men One. Hän oli juuri löytänyt ensimmäisen milloinkaan havaitun pulsarin. Nyt yli puoli vuosisataa myöhemmin pulsarit soivat uudessa musiikissa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Ottaisitko taksikuskin mukaasi ostoksille tai oopperaan?

  Tulevaisuuden taksi voisi tarjota seuraa yksinäiselle.

  Hämmästyin hieman, kun Posti kuljetti kotiin ja asensi paikalleen verkkokaupasta ostamani kodinkoneen ja vei vielä mennessään kierrätettäväksi vanhan laitteen. Kuinka kätevää! Tällaista palvelujen yhdistelyä tarvitaan lisää.

 • Avaruusromua: Kaikki maailman etätyölaiset, rentoutukaa!

  Etätyössäkin voi stressaantua, musiikki auttaa!

  Etätyö on työtä, jota ei tehdä työpaikalla, vaan jossakin muualla. Jotkut ovat sitä mieltä, että etätyö on vähemmän stressaavaa kuin niin kutsuttu toimistotyö, ehkä siksi, että etätyössä työntekijä kokee olevansa vapaampi. Amerikkalainen Ken Elkinson tekee musiikkia yhä kasvavalle etätyöntekijöiden joukolle. Hän on sitä mieltä, että etätyössäkin voi stressaantua ja siihen voi auttaa esimerkiksi musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri