Hyppää pääsisältöön

Aloittava yrittäjä tuuliajoilla

Tätä mieltä - Tiina Lundell
Tätä mieltä - Tiina Lundell Kuva: Yle, Mot tiina lundell

Talouskasvun vauhdittamiseksi suomalaisia kannustetaan perustamaan uusia yrityksiä. Suomessa on nyt noin 260 000 yrittäjää. Käytännössä joka kymmenes työikäinen työllistää itse itsensä. Tyypillisesti yritykset ovat pieniä, noin 86 prosenttia yrityksistä työllistää vähemmän kuin viisi henkilöä.

Franchisingia tarjoillaan helppona ja turvallisena tapana aloittaa yrittäjyys. Franchising on kahden yrityksen yhteistoimintaa. Lähtökohtana pitäisi olla, että uusi yrittäjä pääsee osalliseksi jo testattua ja valmiiksi rakennettua liiketoimintamallia.

Samat ongelmat vaivaavat kuitenkin alaa vuodesta toiseen. Esimerkiksi MOT on tehnyt ohjelmat franchising-yrittämisestä marraskuussa 2011,sekä huhtikuussa 1997. Tuolloin ohjelmissa käsiteltiin mm. Kotipizza-, R-kioski-, ja Kotirinki-ketjuja. Yhteisenä nimittäjänä ongelmatilanteissa ovat yrittäjien kohtuuttomiksi kokemat sopimusehdot.

Jonkun tahon pitäisi ottaa myös franchise-yrittäjien edunvalvonta kontolleen.

Ruotsissa franchise-yrittäjillä on ollut oma etujärjestönsä pian kolmekymmentä vuotta. Järjestöllä töitä on riittänyt, sillä ongelmien kanssa painivilta yrittäjiltä tulee yhteydenottoja viikoittain. Järjestö tarjoaa arvokasta palvelua myös yrittäjyyttä vasta harkitseville. Järjestössä luetaan läpi franchising-sopimuksia ja annetaan neuvoja, kuinka välttää sopimusten pahimmat sudenkuopat.

Kaksi kolmesta apua hakevasta ei lopulta edes allekirjoita franchising-sopimusta. Monilta kiistoilta vältyttäisiin Suomessakin, jos yrittäjä saisi riittävästi ammattitaitoista apua jo ennen sopimuksen allekirjoittamista.

Suomessa on oltava Suomen yrittäjien jäsen, jotta järjestöltä voi saada apua esimerkiksi sopimusteknisissä asioissa. Suomen Franchising-yhdistys on puolestaan emoyhtiöiden edunvalvontajärjestö.

Suomen Franchising-yhdistyksellä on toki eettinen lautakunta, jonka ratkottavaksi franchise-yrittäjät ja emoyhtiöt voivat viedä sopimuskauden aikana kärjistyneitä kiistoja. Toimintaa voi pitää näennäisenä, sillä lautakuntaan ei ole pariin vuoteen viety yhtään asiaa.

Jonkun tahon pitäisi ottaa myös franchise-yrittäjien edunvalvonta kontolleen. Toimiessaan liiketoimintamalli hyödyttää niin emoyritystä kuin pienyrittäjääkin.

MOT: Yrittäjän nälkäkuuri
Maanantaina 12.4. klo 20, Yle TV 1

Lisää aiheesta