Hyppää pääsisältöön

Vanhenemista vastaan taistellaan rohdoilla ja uskomuksilla

"Ihmelääkkeet ja kuurit ovat tänään keinoja, joilla pyrimme hidastamaan jokapäiväistä vanhenemistamme, ikään kuin vanhuus olisi kiusa, joka pillereillä olisi poistettavissa." Reportaasissa vuodelta 1975, käsitellään ihmisen kamppailua vanhenemista vastaan.

Ohjelman alussa aihetta selostetaan kriittisellä otteella ennen paneutumista rohdosten esittelyyn.

"Tehoyhteiskuntamme tarvitsee rattaisiinsa tehoihmisiä ja tässä myllyssä vanhus on perin kelvoton tuote. Nuoruudesta on tehty ihanne, jonka perässä yhä useammat läähättäen juoksevat käyttäen tukenaan kaikkia nykyajan poppakonsteja."

Geriatrian dosentti Leif Sourander toteaa haastattelussa, että vanhuus ja vanheneminen on "erittäin monimutkainen ongelma". Tätä ongelmaa ihmiset koittavat usein ominpäin ratkoa mitä erilaisimpien uskomusten varassa.

Yksi suosittu keino taistelussa vanhenemista vastaan ovat erilaiset luontaislääkkeet, joista ohjelmassa esitellään kaksi, kiistanalainen Gerovital ja uusi tulokas ginseng-juuri.

Gerovital oli Suomessa ensin sallittujen lääkkeiden joukossa 1960-luvun puolivälissä, mutta kiellettiin sitten tuotteeseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Sen jälkeen suomalaiset joutuivat hankkimaan tuotetta ulkomailta. Gerovitalin tyytyväinen käyttäjä Rauha Kinnunen kertoo käyvänsä hakemassa lääkettä säännöllisin väliajoin Romaniasta. Ohjelmassa kuullaan myös Gerovitalin kehittäjän romanialaisen Ana Aslanin näkemyksiä tuotteestaan.

Viimeisimpänä villityksenä itselääkinnän saralla esitellään qinseng-juuri. Se on aasialainen rohdoskasvi, jonka luvataan vahvistavan yleiskuntoa. Ohjelmassa haastateltu apteekkari myöntää itsekin kokeilleensa juurta ja kertoo sen vaikuttaneen piristävästi.

Teksti: Heidi Sommar