Hyppää pääsisältöön

Vanhenemista vastaan taistellaan rohdoilla ja uskomuksilla

"Ihmelääkkeet ja kuurit ovat tänään keinoja, joilla pyrimme hidastamaan jokapäiväistä vanhenemistamme, ikään kuin vanhuus olisi kiusa, joka pillereillä olisi poistettavissa." Reportaasissa vuodelta 1975, käsitellään ihmisen kamppailua vanhenemista vastaan.

Ohjelman alussa aihetta selostetaan kriittisellä otteella ennen paneutumista rohdosten esittelyyn.

"Tehoyhteiskuntamme tarvitsee rattaisiinsa tehoihmisiä ja tässä myllyssä vanhus on perin kelvoton tuote. Nuoruudesta on tehty ihanne, jonka perässä yhä useammat läähättäen juoksevat käyttäen tukenaan kaikkia nykyajan poppakonsteja."

Geriatrian dosentti Leif Sourander toteaa haastattelussa, että vanhuus ja vanheneminen on "erittäin monimutkainen ongelma". Tätä ongelmaa ihmiset koittavat usein ominpäin ratkoa mitä erilaisimpien uskomusten varassa.

Yksi suosittu keino taistelussa vanhenemista vastaan ovat erilaiset luontaislääkkeet, joista ohjelmassa esitellään kaksi, kiistanalainen Gerovital ja uusi tulokas ginseng-juuri.

Gerovital oli Suomessa ensin sallittujen lääkkeiden joukossa 1960-luvun puolivälissä, mutta kiellettiin sitten tuotteeseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Sen jälkeen suomalaiset joutuivat hankkimaan tuotetta ulkomailta. Gerovitalin tyytyväinen käyttäjä Rauha Kinnunen kertoo käyvänsä hakemassa lääkettä säännöllisin väliajoin Romaniasta. Ohjelmassa kuullaan myös Gerovitalin kehittäjän romanialaisen Ana Aslanin näkemyksiä tuotteestaan.

Viimeisimpänä villityksenä itselääkinnän saralla esitellään qinseng-juuri. Se on aasialainen rohdoskasvi, jonka luvataan vahvistavan yleiskuntoa. Ohjelmassa haastateltu apteekkari myöntää itsekin kokeilleensa juurta ja kertoo sen vaikuttaneen piristävästi.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto