Hyppää pääsisältöön

Veljekset Eero ja Lauri Tarasti ja pianistiäidin perintö

Veljekset Eero ja Lauri Tarasti
Veljekset Eero ja Lauri Tarasti Kuva: Tiina-Maija Lehtonen / Yle lauri tarasti

Kantapöydän jatkoilla keskiviikkona 14. toukokuuta klo 15.30 tavataan veljekset Helsingin yliopiston musiikkitieteen professori Eero Tarasti ja ministeri, Sibelius-juhlavuoden 2015 hallituksen puheenjohtaja Lauri Tarasti. Äidin pianonsoitto kuului olennaisena kuulokuvana veljesten lapsuuteen.

Katso Kantapöydän jatkot yle.fi/klassinen ja kuuntele Yle Radio 1 pe 16.5. klo 14.

Taiteilijatemperamentit kohtaavat perjantain Kantapöydässä

Keväällä 2014 Kantapöydässä juodaan iltapäiväkahvit Musiikkitatalon yleisölämpiössä sekä keskiviikkoisin että perjantaisin. Taiteilijatemperamentit kohtaavat Kantapöydän jatkoilla suorassa verkkolähetyksessä keskiviikkoisin klo 15.30. Yle Radio 1:ssä tämä kohtaaminen kuullaan perjantaisin klo 14. Toimittajamme kutsuvat kahville aina kaksi vierasta, jotka tuntevat toisensa entuudestaan ja joista ainakin toinen tulee klassisen musiikin maailmasta.

Perjantaivieraamme ovat tottuneet tekemään taidetta ja musiikkia yhdessä muiden taiteilijoiden kanssa. Heille on tuttua kuunnella itseään ja omaa ääntään moniäänisyyden keskellä, osana yhteistä taideteosta, soivaa kokonaisuutta.

Vieraamme ovat tottuneet kohtaamaan niin eläviä kuin kuolleita säveltäjiä ja tulkitsemaan heidän teoksiaan. He ovat törmänneet erilaisiin kapellimestareihin ja kuoronjohtajiin ja seuranneet erilaisia johtamistyylejä - elleivät ole kapellimestareita tai kuoronjohtajia itse! Vieraamme ovat joutuneet arvaamaan tahtipuikon liikkeistä, katseista, ilmeistä ja eleistä, mitä johtaja haluaa.

Tai sitten vieraamme tekevät työtään oopperaohjaajien, pukusuunnittelijoiden, lavastajien, maskeerajien keskellä ja esiintyvät mitä mielikuvituksellisimmissa koreografioissa, rooliasuissa, maskeissa ja peruukeissa. Vieraamme voivat olla myös itse ohjaajia, lavastajia ja pukusuunnittelijoita. Vieraamme ovat tottuneet aistimaan erilaisia yleisöjä, tulkitsemaan yleisön läsnäoloa, hiljaisuutta, aplodeja eripuolilla maailmaa ja eri kulttuureissa.

Perjantaivieraamme voivat tulla samasta taiteilijaryhmästä, samasta tuotannosta, orkesterista, kuorosta tai yhtyeestä. He voivat olla työpari tai opettaja ja oppilas. Tai he voivat olla sukulaisia, perheenjäseniä, pariskunta, vanhempi ja lapsi, sisko ja sen veli.

Enneagrammi-persoonallisuustesti

Millaisia persoonallisuuksia Kantapöydän vieraat sitten ajattelevat olevansa? Miten he kuvaavat itseään ja arvioivat vuorovaikutustaitojaan? Miten vieraat näkevät toisensa? Entä mitä Enneagrammi-persoonallisuustesti paljastaa heistä? Ja miten he suhtautuvat testin tulokseen? Muuttuuko ihminen, ja mihin suuntaan?

Haluatko tietää oman persoonallisuustyyppisi? Tee testi!

Siirry tästä Elämäntaidon valmennusakatemian enneagrammi-testiin.
Siirry tästä Enneagrammi Akatemian enneagrammi-testiin.

Katso & kuuntele Kantapöydän jatkot

Katso Taiteilijatemperamentit kohtaavat Kantapöydässä suorana verkkolähetyksenä osoitteessa yle.fi/klassinen keskiviikkoisin klo 15.30 ja kuuntele Kantapöydän jatkot Yle Radio 1 perjantaisin klo 14.

Teksti & kuva Tiina-Maija Lehtonen

 • Kapellimestari Eva Ollikainen on kansainvälisellä uralla jo toistamiseen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 12. helmikuuta!

  Helmikuun 12. päivänä syntynyt, vakavan työuupumuksen jälkeen musiikin uudelleen löytänyt kapellimestari Eva Ollikainen (s. 1982) kertoo syntyneensä äärimmäisen energisenä ihmisenä, "sellaisena duracell-pupuna". Toista kertaa kansainvälistä kapellimestarin uraa tekevä Eva Ollikainen asuu perheineen Tanskan Odensessa ja aloittaa syksyllä 2020 nelivuotisen kautensa Islannin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina.

 • Ooppera oli kapellimestari Ulf Söderblomin suuri rakkaus – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 5. helmikuuta.

  Helmikuun 5. päivänä syntynyt Suomen kansallisoopperan pitkäaikaisin ylikapellimestari Ulf Söderblom (1930–2016) ehti johtaa ooppera- ja balettiesityksiä kuudella vuosikymmenellä. Huippuvuosi oli 1975, jolloin hän johti muutaman kuukauden sisällä kaksi kotimaista kantaesitystä, Aulis Sallisen Ratsumiehen ja Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset.

 • Glassin 2000-luvun tuotannossa on romanttista viehkeyttä

  Glassin 2000-luvun tuotannossa on romanttista viehkey

  Philip Glass (s. 1937) on viime vuosikymmenten aikana vakiintunut kuulijoita yli genrerajojen koskettavaksi säveltäjänimeksi, jolla on tavoittavuutta myös äänitemarkkinoilla. Kun moni haluaa oman palansa Glass-kakusta, on lopputuloksena laadultaan kirjavia tallenteita. Tämän vuoden ensimmäisten julkaistujen Glass-taltiointen joukossa on viulukonsertto nro 2.