Hyppää pääsisältöön

Jämijärven lento-onnettomuus

Pääsiäissunnuntaina 20. huhtikuuta 2014 laskuvarjohyppääjiä kuljettanut lentokone syöksyi maahan Jämijärven lentokentän läheisyydessä Satakunnassa. Onnettomuudessa kuoli kahdeksan ihmistä. Turmakone oli itse rakennettu. Onnettomuus aloitti keskustelun ilmailuharrastuksen valvonnasta ja harrastajien koulutuksesta Suomessa.

Turmalennolla oli mukana yksitoista ihmistä. Kolmen ihmisen onnistui pelastautua hyppäämällä laskuvarjoilla koneen pudotessa. Koneen lentäjä oli yksi pelastautuneista.

Laskuvarjohypyissä käytettyyn koneeseen oli tullut tekninen ongelma lähellä hyppykorkeutta. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan koneessa oli ilmennyt ongelmia sen liikettä ylös- ja alaspäin säätelevässä pituusohjauksessa. Pienkoneen siipi murtui koneen maahansyöksyssä, tutkijoiden mukaan siivet olivat kiinni koneessa koko lennon ajan.

Lentoturma käynnisti keskustelun harrasteilmailun turvallisuudesta. Turmakone oli tarkastettu elokuussa 2012, jolloin sille myönnettiin lentokelpoisuus kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Turman johdosta pohdittiin, oliko kolmen vuoden välein tehtävä lentokelpoisuustarkastus riittävä. Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) kuitenkin ilmoitti, ettei se aio valmistella pienille lentokoneille ylimääräisiä turvallisuustarkastuksia.

Onnettomuustutkintakeskus päätti lento-onnettomuuden alustavan tutkinnan 25. huhtikuuta 2014. Syyskuussa onnettomuustutkintakeskus kertoi, että lentokoneen oikean siiven tuki katkesi ilmassa hallitsemattoman lentoliikkeen aikana.

Suomessa oli keväällä 2014 arviolta satakunta omatekoista lentokonetta, jotka olivat vain ilmailukerhojen käytössä. Jämijärven turmakone oli mallia Comp Air 8 ja se oli Suomen suurin harrastajien itse rakentama kone.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto