Hyppää pääsisältöön

Salla Simukan Lumikki seikkailee Tampereella

Nuortenkirjailija Salla Simukka (s. 1981) julkaisi esikoisromaaninsa vain 21 vuoden iässä, minkä jälkeen romaaneja alkoi ilmestyä noin yksi vuodessa. Tuotteliaan Simukan kansainvälinen läpimurto oli vuosina 2013 ja 2014 ilmestynyt Lumikki-trilogia, jossa kirjailija yhdisti dekkareille ja nuortenromaaneille tyypillisiä piirteitä.

Tietolaatikko

Salla Simukka (s. 1981) on tamperelainen nuortenkirjailija ja suomentaja. Hän on kirjoittanut nuortenromaaneja ja yhden nuorten lyhytproosakokoelman ja suomentanut niin aikuisten romaaneja, lastenkirjoja kuin näytelmiäkin.

Salla Simukan kirjapari Jäljellä ja Toisaalla sai Topelius-palkinnon vuoden 2012 parhaana nuortenkirjana.

Tuotanto:

Kun enkelit katsovat muualle, WSOY 2002
Minuuttivalssi, WSOY 2004
Viimeiset, WSOY 2005
Kipinä (Tapio ja Moona 1), WSOY 2006
Virhemarginaali (Tapio ja Moona 2), WSOY 2007
Takatalvi (Tapio ja Moona 3), WSOY 2008
Meno-paluu (Tapio ja Moona 4), WSOY 2009
Ylivalotus (Tapio ja Moona 5), WSOY 2011
Jäljellä, Tammi 2012
Toisaalla, Tammi 2012
Punainen kuin veri, Tammi 2013

Mummo marjassa – Kolmannen vuosituhannen huonoimmat vitsit, yhdessä Karo Hämäläisen kanssa, WSOY 2007
Mummoista mummoin, yhdessä Karo Hämäläisen kanssa, WSOY 2008
Luokkakuva, yhdessä Karo Hämäläisen kanssa, Tammi 2009

Lähde: lumikkitrilogia.wordpress.com

Tamperelainen nuortenkirjailija Salla Simukka kertoo Aamun kirjassa tajunneensa saksalaisessa kirjakaupassa, että Suomesta puuttuu kokonaan nuorille aikuisille suunnattu dekkarikirjallisuus. Kirjoittaessaan oman jännitystrilogiansa ensimmäistä osaa Punainen kuin veri Simukka ei kuitenkaan liiemmin ajatellut, kirjoittiko nimenomaan nuorille vai aikuisille.

Trilogian päähenkilö on nuortenromaaneille tyypillisesti nuori 17-vuotias lukiolaistyttö, ja kirjan nimelle uskollisesti tytön nimi on Lumikki. Saduista tuttuja hahmoja vilahtaa muutenkin, esimerkiksi Punahilkka ja Ihmemaan Liisa. Trilogian ensimmäisessä osassa Lumikki joutuu keskelle tamperelaista huumebisnesvyyhtiä.

Lumikki-trilogian Simukka kirjoitti kuten aiemmatkin kirjansa: ripeästi. Kun kirjailija on vuodesta 2002 asti julkaissut noin yhden romaanin per vuosi, kursi hän Lumikit kasaan vieläkin nopeammin: kirjat ilmestyivät puolen vuoden välein. Vieraillessaan kirjailijamiehensä Karo Hämäläisen kanssa Aamu-tv:ssä hän kertoo kirjoittavansa joka päivä edes vähän, kun taas Hämäläinen tunnustaa kirjoittavansa harvemmin, mutta isompina annoksina. Samassa haastattelussa Hämäläinen lupaa ottaa lisää imurointivuoroja kotona, jos hänen vaimonsa kiertelee ulkomailla markkinoimassa Lumikki-trilogiaansa – kirjasarjan oikeudet oli ohjelman aikaan myyty yli 30 maahaan.

Vaikka suurin puhina Simukan ympärillä on käynyt tuoreimman kirjasarjan myötä, on nainen noteerattu nuortenkirjailijana aiemminkin. Kirja A&Ö:ssä 21-vuotias Simukka keskustelee nuorille kirjoittamisesta alan veteraanien kanssa. Samana vuonna hän antoi Tiikerissä vinkkejä aloitteleville kirjoittajille. Vuonna 2012 hän sai Topelius-palkinnon kirjaparistaan Jäljellä ja Toisaalla.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto