Hyppää pääsisältöön

Tästä syystä hajuvettä ei kannata laittaa korvan taakse

Useimmat meistä suihkauttavat hajuvettä kaulalle ja ranteisiin, ta hieraisevat hajustetta korvan taakse. Suomen ainoa hajusteasiantuntija kuitenkin sanoo, ettei korvantaus suinkaan ole otollisin paikka parfyymille.

Hajuvettä ei kuuluisi laittaa korvan taakse.

Max Perttula tunnetaan Suomen ainoana parfymöörinä eli hajuvesien tekijänä. Hänen mielestään suomalaiset osaavat käyttää tuoksuja melko hyvin.

- Kaipaisin kuitenkin hieman enemmän yksilöllisyyttä. Ihmiset käyttävät liikaa samantyyppisiä tuoksuja, hän kertoi käydessään vierailulla Ylen aamu-tv:ssä.

Perttula harrasti hajuvesiä vuosia, ennen kuin alkoi työskennellä niiden parissa. Hänen mielestään hajuvesi kannattaa valita oman persoonallisuuden mukaan

- Jos on räväkkä ja menevä tyyppi, kannattaa valita vahva tuoksu, joka kuvastaa olemusta. Gourmand-tuoksut sopivat hyvin sen tyyppisille ihmisille. Niissä on eroottisia, balsamimaisia vivahteita.

- Jos on konservatiivisempi ja luonnonläheisempi, kannattaa valita vesituoksuja, joissa on kesäisiä, raikkaita vivahteita, hän neuvoo.

Älä laita hajuvettä korvan taakse

Hajuvesien oikeaoppisesta käytöstä on useita koulukuntia. Toiset haluavat laittaa tuoksun sinne, missä pulssi sykkii, toiset korvan taakse ja kolmannet vaatteille. Perttulan mukaan oikea paikka riippuu siitä, millainen tuoksu on ja missä yhteydessä sitä käytetään.

Raikas tuoksu laitetaan aina iholle, neuvoo Perttula.

- Perinteiset tuoksut tarvitsevat ihokosketuksen. Ne laitetaan ranteisiin, rintakehän kolmiolle tai nilkkoihin. On täysin hölynpölyä, että pulssikohteisiin pitäisi laittaa tuoksu. Se vain näyttää mainoksissa esteettiseltä ja kauniilta.

Tuoksuja laitetaan usein korvan taakse, Perttulan mukaan näin ei kannata tehdä.

- Iho on siellä rasvaisempaa. Se saattaa muuttaa tuoksun haihtumiskäyrää.

Raskaat tuoksut eivät kuulu töihin

Työpaikalle Perttula ei suosittele laittamaan raskaita tuoksuja, etenkään jos on palveluammatissa.

- Siinä on valtava riski, että tulee vastaan tuoksuallergisia tai astmaatikkoja. Jos haluaa hajustaa itsensä töihin, kannattaa valita hyvin läpikuultavia tuoksuja.

Töihin lähtiessä hajuvettä ei kannata suihkautella mihin sattuu.

- Jos työpaikalle laittaa tuoksua, voi hajustaa vaikka nilkat. Sieltä tuoksuaura nousee kevyesti ympärille. Nilkoissa tuoksu ei niin häiritse allergisia ja astmaatikkoja, Perttula neuvoo.

Lähteet: Yle Uutiset