Hyppää pääsisältöön

Juha Hurme: Vaalikone

juha hurme kolumnistikuva
juha hurme kolumnistikuva Kuva: Jyrki Valkama Juha Hurme

”Vain mäntti jättää äänestämättä” –iskulauseella agitoitiin nuorisoa vaaliuurnille iloisella 1980-luvulla. Anarkistit kehittivät salamannopeasti vastaiskun ”Vain mäntti äänestää mänttiä”, josta olen nuorukaisena nähnyt jopa virallisen vaalihuoneiston ulkoseinään graffitoidun representaation.

Uskon näihin molempiin määritelmiin. Kehotan sinua siten äänestämään eurovaaleissa. Ja neuvon, pykälään kaksi vedoten, sinua pidättäytymään äänestämästä niin sanottua mänttiä.

Seuraava järjestelmä, laatimani vaalikone, auttaa epä-mäntin europarlamenttiehdokkaan löytämisessä. Kone on virheetön ja tuottaa aina toivotun tuloksen.

Nyt käynnistämme koneen ja panemme demokratian periaatteita noudattaen kaikki ehdokkaat sinne pyörimään. Ensimmäisessä vaiheessa kone kurittaa moninaisuuden kaaosta ja pudottaa poistoaukostaan kaikki miespuoliset kandidaatit.

Tervemenoa vaan. Miehet ovat politiikassa mahdollisuutensa näyttäneet ja käyttäneet. Kone tietää, että naiset ovat tulevaisuus, miehet menneisyys. Naisehdokas on keskimäärin mieskollegaansa avarakatseisempi, joustavampi, suvaitsevampi, ennakkoluulottomampi ja vähemmän väkivaltainen. Tällaista ehdokasta kone on seulomassa, joten miehet joutivat mennä. Kyllä siinä pesuveden mukana hulahti muutamia ihan hyviäkin äijiä, mutta ei kannata surra niiden perään. Kone tietää, että voit äänestää vain yhtä ehdokasta. Se jauhaa erehtymättömästi kohti suotuisinta tulosta.

Koneessamme pyörii nyt liuta naisia. Asennamme karkean ikäohjelman päälle ja poistamme 50% sieltä vanhemmasta päästä. Tulevaisuutta tässä ollaan rakentamassa ja vastuunkantajia hakemassa. Nuorehko nainen on tässä suhteessa varmin valinta. Kone hukkasi kakkosvaiheessa paljon näkemystä ja kokemusta, mutta tiesi mitä teki. Näitäkin laatuja on vielä riittävästi jäljellä.

Ensimmäinen hieno-ohjelma pudottaa pois ehdokkaat, joilla on huterat tiedot luonnontieteistä, kosmisesta ja biologisesta evoluutiosta, matematiikasta ja ekologisista seikoista.

Joukko ei-niin-hirveän-vanhoja naisia pyörii vaalikoneessamme. Olemme hakemassa heistä parasta ehdokasta europarlamenttiin, kansainvälisiin tehtäviin. Asennamme siis kieliohjelman päälle. Meidän kaksikielisessä maassamme ruotsinkieli on avain Eurooppaan. Sen on sujuttava ehdokkaaltamme vaivattoman varmasti. Ja siihen päälle pari-kolme vierasta kieltä, jotta hän pystyy tärkeässä tehtävässään toimimaan.

Kone kytkee hieno-ohjelmat päälle. Niitä on kaksi kappaletta, jotka johtavat totuuteen ja lopulliseen valintaan.

Ensimmäinen hieno-ohjelma pudottaa pois ehdokkaat, joilla on huterat tiedot luonnontieteistä, kosmisesta ja biologisesta evoluutiosta, matematiikasta ja ekologisista seikoista. Mäkeen lentävät siten myös kaikkien suuntien uskonnolliset hihkujat, joiden poliitikonpäissä myytti sortaa tutkittua tietoa kammottavan vaarallisella tavalla.

Tässä vaiheessa, ennen viimeistä ja ratkaisevaa hieno-ohjelmaa, vaalikoneessamme pyörii jo sangen laadukkaita kandidaatteja. Käynnistämme jälkimmäisen hieno-ohjelman.

Tämä lopulliseen ja oikeaan äänestyskäyttäytymiseen johdattava ohjelma linkoaa poistoputkeen sivistykseen ja kulttuuriin ylimalkaisesti suhtautuvat pintaliitäjät. Kun ohjelmaa käyttää kärsivällisesti riittävän pitkän ajan, koneeseen jää yksi ainoa ehdokas.

Hän on ihminen, joka tietää, että kulttuuri on sivilisaation syvärakenne; ongelmia, hiertymiä, konflikteja, rasismia, eriarvoisuutta, vähemmistöjen sortoa, vierauden ja toisenlaisuuden vihaa, väkivaltaa ja sotia tehokkaasti ehkäisevä väkevä pohjavirta. Ihminen, kansalainen, jolla on henkilökohtaisia kulttuurisia harrastuksia ja intohimoja.

Pysäytämme vaalikoneen, aukaisemme luukun ja päästämme hänet ulos.

Siinä hän on. Vaalikone on puhunut puolueettomasti, objektiivisesti.

Tarkista hänen numeronsa. Äänestä hänet europarlamenttiin!

Artikkelin kuvaa vaihdettu 29.3.2017.

Kommentit