Hyppää pääsisältöön

Jyllin Kodit palkkaa 10 nuorta oppisopimusopiskelijaa kerralla

Monissa yrityksissä oppisopimusta pidetään kalliina ja sitovana järjestelmänä. Senioritalo Jyllin Kodeissa oppisopimus nähdään mahdollisuutena työvoimapulasta kärsivälle alalle.

Seniorien asumis- ja palvelukeskus Jyllin Kodit palkkaa 10 ihmistä kerralla opiskelemaan lähihoitajaksi oppisopimuksella. Oppisopimusrekrytoinniksi määrä on poikkeuksellisen suuri.

Opiskelijat saavat lähes koko opiskeluajalta alan minimipalkkaa, noin 1600-1700 euroa kuussa. Opiskelijat työskentelevät vanhusten kanssa koko kolmivuotisen opiskeluaikansa ja käyvät välillä suorittamassa tietopuolisia opintoja oppilaitoksessa.

Seniorikoti on kasvattamassa asukaspaikkojaan 75 prosentilla, joten käsipareja tarvitaan. Samaan aikaan yritys rekrytoi 10 vastavalmistunutta ja 10 alalla jo työskentelevää.

-Näin saadaan taloon mahdollisimman monipuolinen ikärakenne. Samalla siirtyy hiljainen tieto; nuoremmat voivat välittää vanhemmille uusinta tietoa koulusta ja kokeneemmat siirtää työssä opittua nuoremmille, kertoo Jyllin Kotien tiedottaja Outi Kangaslampi.

Jyllin Kodit valitsee ensin 15-20 sopivinta oppisopimushakijaa, jotka työskentelevät kuukauden mittaisen, TE-toimiston kanssa yhteistyössä toteutetun arviointijakson yrityksessä. Sen aikana heille maksetaan työttömyyskorvausta työvoimatoimistosta. Heistä 10 valitaan suorittamaan oppisopimuskoulutusta.

Oppisopimusten kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa

Palkalliset opinnot ja varma työpaikka kiinnosti yli 400:ää alalle aikovaa, mutta ihan helposti iso hakijamäärä eri kertynyt. Jyllin Kodit esimerkiksi osti opetushallitukselta sähköpostiosoitteet kaikille niille, jotka eivät olleet päässeet lähihoitajakouluun tänä vuonna.

Kangaslampi kertoo myös huomanneensa, että Suomessa ei ole toimivaa verkkofoorumia oppisopimuspaikkojen kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen.

Teoriassa esimerkiksi oppisopimus.net-sivusto voisi olla sellainen, mutta sivusto ei ole aktiivisessa käytössä. Harvalla alalla työnantajat etsivät itse aktiivisesti oppisopimuskoulutettavia.

Outi Kangaslampi uskoo, että sosiaali- ja terveysalalla oppisopimuskoulutuksen käyttö kasvaa tulevaisuudessa, koska alalla on työvoimapula ja tekijöitä tarvitaan koko ajan lisää.

Jyllin Kodeilla työskentelevä lähihoitaja Eveliina Vallila, 18, olisi mielellään suorittanut opintonsa oppisopimuksella, jos se olisi ollut mahdollista kolme vuotta sitten.

-Olisihan se ollut hienoa, jos opiskeluajalta olisi maksettu palkkaa, Vallila sanoo.

Teksti: Terhi Upola, 25.10.2013

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.