Hyppää pääsisältöön

Etnisten suhteiden neuvottelukunta palkitsi Yle Puheen Ali ja Husu -ohjelman

Etnisten suhteiden neuvottelukunta on myöntänyt Vuoden asenteellisin mediateko 2014 -palkinnon Yle Puheen tuottamalle Ali ja Husu -ohjelmalle. Neuvottelukunta myönsi tunnustuksen ohjelmalle, joka käsittelee räväkästi ja huumorin keinoin ennakkoluuloja koskien etnisiä, kulttuurisia ja uskonnollisia vähemmistöjä.

Palkinnolla halutaan kannustaa mediaa uutisointiin, joka ei käsittele maahanmuuttajia yhtenä ryhmänä, vaan suhtautuu ihmisiin yksilöinä riippumatta näiden iästä, synnyinmaasta, uskonnosta tai ammatista.

Ali Jahangiri on iranilaistaustainen stand up -koomikko ja kauppatieteiden maisteri, joka muutti Suomeen vuonna 1991. Abdirahim Husu Hussein on Somaliassa syntynyt yrittäjä ja tulkki, joka on toiminut mm. vaalitarkkailijana Somalimaan presidentinvaaleissa. Suorapuheinen kaksikko tarkastelee suomalaista yhteiskuntaa ja ilmiöitä maahanmuuttajien näkökulmasta viikottaisessa Yle Puheen -ohjelmassa.

Huumoria ja hankalia kysymyksiä

"Onko se niin, että kaikki mamut ovat pizzayrittäjiä? Voiko mamu olla muutakin kuin pizzayrittäjä? Miksi ryhtyä pizzayrittäjäksi, kun voi siivota laivoja ja metroja?"

"Mistä kaikesta suomalaiset kuvittelevat muslimien loukkaantuvan ja mistä asioista muslimit oikeasti loukkaantuvat?"

"Husu ja Ali ovat viihdyttävillä keskusteluilla tehneet tutuksi kuuntelijoilleen, mitä maahanmuuttajataustaisena ja muslimitaustaisena on elää Suomessa: huumorin ja esimerkkien kautta he ovat kertoneet kohtaamistaan ennakkoluuloista. Huumorin avulla on kyetty avaamaan myös keskustelua rasismista - sen näkyvistä muodoista, kuten avoimesta vihapuheesta sekä rakenteellisesta syrjinnästä, joka monesti jää piiloon", toteaa Etnisten suhteiden neuvottelukunnan puheenjohtaja Päivi Nerg.

Alin ja Husun ohjelma on käsitellyt suomalaisuutta, mutta lipsunut usein myös teemoihin, jotka koskettavat kaikkia Suomessa asuvia - niin maahanmuuttaneita kuin syntysuomalaisia.

"Ohjelma paljastaa sen, että syntysuomalaisia ja maahanmuuttajia yhdistäviä asioita on paljon enemmän kuin meitä erottavia asioita. Ohjelmissa keskustellaan syrjinnän lisäksi vanhemmuudesta, uuden lastensairaalan tarpeesta, elämän kiireestä, verorahojen käytöstä, miesten ja naisten tasa-arvosta."

Maahanmuuttajataustainen voi olla koulutettu ja asiantuntija
Neuvottelukunnan pääsihteeri Peter Kariuki kertoo, että maahanmuuttovihamielinen keskustelu kohdistuu useimmiten niin kutsuttuun humanitääriseen maahanmuuttoon ja sen rajoittamiseen.

"Keskusteluissa näkee väitettä, että toisenlaisista kulttuuri- ja uskontotaustoista tulevat eivät opi suomea, eivätkä kotoudu Suomeen. Tässäkin mielessä Ali ja Husu ovat eläviä myyttien murtajia. He ovat avoimemman ja monimuotoisemman yhteiskunnan puolestapuhujia ja tuovat uuden äänen suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun."

"En ole nähnyt ainoatakaan kukkahattutätiä, missä ne ovat? Mene Etnisten suhteiden neuvottelukuntaan, siellä niitä on.."
Etnisten suhteiden neuvottelukunta (ETNO) on valtioneuvoston asettama laajapohjainen asiantuntijaelin, jonka tarkoituksena on edistää positiivista kanssakäymistä eri väestöryhmien välillä ja kehittää vuorovaikutusta viranomaisten, työmarkkinaosapuolten, kansalaisjärjestöjen ja eduskunnassa edustettuna olevien puolueiden sekä maahanmuuttajien ja etnisten vähemmistöjen välillä.

Neuvottelukunnan Asenteellisin mediatekopalkinto ottaa kantaa sananvapauden ja vihapuheen väliseen rajanvetoon. Se myös muistuttaa hyvien ja huonojen asenteiden siirtymisestä perinteisestä mediasta sosiaalisessa mediassa käytävään keskusteluun. Tunnustuksen avulla neuvottelukunta haluaa edistää kaikkien suomalaisten välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä. Palkinto myönnetään vuosittain osana valtakunnallista Etnisten suhteiden foorumia.