Hyppää pääsisältöön

Hometalossa kärsii ihminen

mies aivastaa
Sisäilmasairauden oireisiin kuuluu allerginen nuha mies aivastaa Kuva: Yle/Arja Lento arvassalo ry

Saasteista huolimatta maamme suurin ilmastouhka on seinien sisäpuolella, varoittaa Hengitysliitto.

Sadat tuhannet suomalaiset hengittävät kosteus- ja homevaurioiden pilaamaa sisäilmaa. Ongelmia esiintyy niin julkisissa rakennuksissa kuin omakotitaloissakin, ja kuka tahansa voi altistua.

Kukapa ei masentuisi jos sairastuu ja menettää vaikka kotinsa tai työpaikkansa saman tien?

Hengitysliiton mukaan mediakeskustelu sisäilmaongelmista keskittyy liikaa rakennustekniikan ja korjauskustannusten päivittelemiseen:

-Talojen huonosta kunnosta osataan kyllä kantaa huolta, kun pitäisi enemmän puhua ihmisistä, joita varten rakennukset on tehty ja jotka kosteusvaurioiden takia ovat sairastuneet, Hengitysliiton suunnittelija Katri Nokela väittää.

Outo tauti jolla ei ole nimeä

Huolto- ja korjauskuluista säästäminen on rapauttanut etenkin julkisten rakennusten kunnon. Ennaltaehkäisevistä toimista on tingitty, ja nyt meille kaikille aiheutuu moninkertainen lasku sairastuneiden hoidosta.

Hengitysliiton mukaan sairastuminen voi ilmetä esimerkiksi hengitystieoireina, yliherkkyytenä, silmien ja ihon ärsytyksenä, päänsärkynä sekä yleisenä uupumuksena. Läheskään aina ei terveydenhuolto ole osannut oikein arvioida monenkirjavien oireiden syytä.

-Kun tautia ei tunnisteta, epäillään että vika on korvien välissä, tai kaikki pannaan masennuksen piikkiin. No, kukapa ei masentuisi jos sairastuu ja menettää vaikka kotinsa tai työpaikkansa saman tien, Nokela puuskahtaa.

Vertaistuki auttaa mutta ei riitä

Selvityksestä käy ilmi, että sairastuminen saattaa vakaviin taloudellisiin ongelmiin, jos esimerkiksi homeen vaurioittamasta kodista on jouduttu lähtemään. Sukulaiset ja ystävät ovat lainanneet rahaa kun omat säästöt eivät ole riittäneet. Läheisten tuki on tärkeää myös sosiaalisesta näkökulmasta, jottei sairastunut koe jäävänsä ongelmiensa kanssa yksin.

remonttimies työssään
Kosteusvaurioiden korjaaminen on kallista ja aikaavievää puuhaa remonttimies työssään Kuva: Yle/Tuula Nyberg arvassalo ry

Vertaistuki korostuu ennen kaikkea silloin, kun virallista tukea ei ole saatu. Nokelan mukaan sisäilmasta sairastunut on haavoittuvassa tilassa normaalien turvaverkkojen pettäessä.

- Ihmisiä pompotellaan taholta toiselle. Ongelma on liian suuri ja poikkihallinnollinen, että kukaan uskaltaisi ottaa kokonaisvastuuta.

Hengitysliitto on keväällä kiertänyt maakuntia osana HAPPI Ending? -kampanjaa, ja kiertue jatkuu syksyllä. Tarkoituksena on herättää keskustelua sisäilman epäpuhtauksien aiheuttamista ongelmista ja jakaa hyviä käytäntöjä niiden ratkaisemiseksi:

Linkki HAPPI Ending? - kampanjan sivustolle

Maailmanparannusohjelma Arvassalo ry kävi Hengitysliitossa puhdistamassa ilmaa hometalokeskustelun ympäriltä. Kuuntele ohjelma ao. linkistä:

Lisää ohjelmasta

 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.