Hyppää pääsisältöön

Kun kello on nolla, on asiat ajateltava uusiksi

Kirjailija Ali Smith
Kirjailija Ali Smith Kirjailija Ali Smith Kuva: Otava/Jerry Bauer 31.10.2005

– Kello nolla on nollapiste, se on se kohta elämässä, jolloin voi – tai pitää - ajatella asiat uusiksi ja jolloin taas kerran on kello nolla. Se viittaa myös Greenwichiin, suomentaja Kristiina Drews kertoo Ali Smithin romaanista Oli kerran kello nolla.

Miles Garth on illallisilla tuttavansa kanssa aivan vieraan isäntäväen luona. Yllättäen Miles lukittautuu perheen vierashuoneeseen, vieläpä moneksi kuukaudeksi.

Vaikka romaanin alkuasetelma on absurdi, niin Kristiina Drewsin mielestä kirja kertoo kuitenkin aivan arkisista asioista. Se on myös herkullista satiiria ja sanoilla leikittelyä. Aivan yksinkertaista romaanin suomennos ei Drewsin mielestä ollut.

Kirjailija Ali Smith (s.1962) on yksi Iso-Britannian arvostetuimmista ja suosituimmista kirjailijoista. Suomentaja Kristiina Drews ja Nadja Nowak keskustelevat Ali Smithin romaanista Oli kerran kello nolla Kirjakerhon viikon kirjassa tiistaina 20.5. klo 17.20 ja sunnuntaina klo 8.05 Yle Radio 1.

Yle Areena: Viikon kirja - Kun kello on nolla, on asiat ajateltava uusiksi

Yle Radio 1: Viikon kirja

Elävä arksito: Mitä Kalevala minulle merkitsee? Kristiina Drews kertoo

Facebook: Yle Kirjakerho

 • Tanssi itsellesi terveemmät aivot

  Aivot voivat hyvin, kun keho ja mieli voivat hyvin.

  Käykö sinulle joskus niin, että erityisen stressaavan työpäivän jälkeen jätät liikunnan väliin ja sorrut lohdutukseksi roskaruokaan? Kotiin tultuasi kohdistat turhautumisesi puolisoosi ja uppoudut koko illaksi mököttämään päätteen ääreen. Yöllä uni ei tule, kun mietit elämäsi kurjuutta. Inhimillistä, mutta aivan väärin, jos ajattelet aivojesi terveyttä.

 • Avaruusromua: Tämänhän ymmärtää jopa nelivuotias lapsikin!

  Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi!

  Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi, minä en ymmärrä tästä yhtään mitään! Näin sanoi Freedonian valtiota johtanut Rufus T. Firefly eli Groucho Marx elokuvassa Neljä naurettavaa naapuria. Jostakin syystä tuo klassikkoelokuva ja klassikkorepliikki tulivat mieleen albumista nimeltä Experimental Synth Kids. Rohkealla ja virkistävällä albumilla on nimensä mukaisesti lasten tekemää elektronista ja kokeellista musiikkia. Jopa nelivuotiaitten lasten. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko rivous uusi musta?

  Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

  Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla. Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri