Hyppää pääsisältöön

Petri & Pettersson Brassin messingöityä musiikkia

Neljän kuopiolaisen muusikkoveljen ydinryhmän ympärille rakentunut Petri & Pettersson Brass -yhtye aloitti keikkailun 1970-luvun alussa. Enimmäkseen cover- ja käännöskappaleita esittävä bändi soittaa funkia, soulia sekä rhythm and bluesia, mutta myös puhdasta poppia. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty yhtyeen live-esityksiä vuosien varrelta.

Vuonna 1971 lopullisesti nimetyn Petri & Pettersson Brassin pohjana on ollut sen perustamisesta lähtien neljä veljestä; Hannu, Heikki, Ari ja Petri Pettersson. Aiemmin yhtye esiintyi useilla eri nimillä. PopPop-radio-ohjelmassa vuonna 1969 ilman Petriä esiintynyt kokoonpano oli nimeltään yksinkertaisesti Pettersson ja se esitti James Brownin It's a Man's Man's Worldin. Bändin lopullinen nimi vakiintui Petrin liityttyä yhtyeeseen veljiensä seuraksi.

Vuonna 1974 Petri & Pettersson Brass julkaisi toisen pitkäsoittonsa, jonka nimi Vauhdissa on johdettu The Kinksien You Really Got Me -rock-kappaleen käännösversiosta Saat minut tosi vauhtiin. Ylen Iltatähti-ohjelmassa kappale esitettiin kuitenkin alkuperäisessä, englanninkielisessä muodossaan. Levyltä ohjelmaan poimittiin myös Ilkka Petterssonin säveltämä, hempeä Ilmalaiva-iskelmä. Toiseksi coveriksi valikoitui Frank Zappan fuusiojazz Peaches en Regalia.

Humppa vei leivän juuribändeiltä

1970-luvun loppupuoliskolla humppa valtasi Suomen tanssilavat ja Pettersson Brassin kaltaisten soulia ja funkia esittäneiden yhtyeiden leipä oli tiukassa. Bändi toimi vuonna 1978 Perjantaita-ohjelman house bändinä yhden jakson ajan. Kappaleiden välillä antamassaan haastattelussa Petri ja Hannu purkivat tuntojaan ajan musiikkitrendeistä. Kukaan yhtyeestä ei tuolla hetkellä pystynyt sanomaan soittavansa musiikkia – ”eräänlaista soulia ja funkia” – työkseen.

Ohjelmassa kuultiin jälleen kattaus cover-klassikoita: Stevie Wonderin Sir Duke, B.B. Kingin Dance With Me, Average White Bandin Cut The Cake sekä Eric Claptonin balladi Better Make It Through Today.

Petrin kunnianhimoinen sooloura

Perjantaita-ohjelmassa kuultiin covereiden lisäksi vielä Pablo Nerudan runoon pohjautuva Tämänkin hämärän -kappale, joka levytettiin Petrin vuonna 1977 ilmestyneelle Nuoruus-soololevylle. Soolouraansa keskittynyt Petri oli lähtenyt musiikillisesti aiempaa kunnianhimoisempaan suuntaan. Hän sävelsi kappaleita tunnettujen runojen ja runokäännösten pohjalta.

Live-esitysten lisäksi Elävän arkiston koosteessa on katsottavissa Petrin henkilökuva vuodelta 1980. Kell' onni on -ohjelmassa laulaja kertoo uransa alkuvaiheista, esityksillä höystettynä. Henkilökuvan lopuksi vieraillaan myös studiossa, jossa mukana on muun muassa suomalaisen kevyen musiikin suurmies Henrik Otto Donner. Äänityksessä on Petrin soolosingle Tyttö saturnuksesta.

Elävän arkiston koosteessa on kuunneltavissa myös Petri & Pettersson Brassin Now if you Really Wanna Listen to Me Popstudio-radio-ohjelmasta vuodelta 1973. Kappale on Petrin käsialaa. Se julkaistiin bändin Vauhdissa-levyllä 1974 Kaiken muun unohdan -nimiseksi suomennettuna.

Paketin päättävät kaksi Petrin soolona tulkitsemaa rock-balladia Hotelli Korpilammelta vuoden 1983 ravintolaesityksestä. Kappaleet ovat Rolling Stonesien Angie ja Beatlesien Eleanor Rigby.

Petri & Pettersson Brassin ydinryhmä
Ilkka "Petri" Pettersson - laulu, koskettimet, pasuuna
Ari "Aku" Pettersson - laulu, kitara
Hannu Pettersson - laulu, kitara, trumpetti
Heikki Pettersson - laulu, trumpetti
Petri Petterssonin oikea nimi on Ilkka. Taiteilijanimen hänelle keksi aikanaan Danny (Ilkka Lipsanen).
Ari Pettersson kuoli vuonna 2006. Pettersson Brass oli tuolloin äänittämässä Hitit-albumiaan, joka julkaistiin vuonna 2007.

Koosteen kappaleiden tekijätiedot
It's a Man's Man's World, säv.san. James Brown & Betty Jean Newsome
You Really Got Me, säv.san. Ray Davis
Peaches en Regalian, säv. Frank Zappa
Ilmalaiva, säv. Ilkka Pettersson, san. Lauri Karvonen, sov. Martti Hautsalo
Sir Duke, säv.san. Stevie Wonder
Dance With Me, säv.san. Riley B. King
Cut The Cake, säv.san. Average White Band & Alan Gorrie & Robbie McIntosh
Better Make It Through Today, säv.san. Eric Clapton
Tämänkin hämärän, säv. Petri Pettersson, san. Pablo Neuda, suom. Pentti Saaritsa
If you Really Wanna Listen to Me, säv.san. Petri Pettersson
Angie, säv.san. Mick Jagger & Keith Richards, suom. Pertti Reponen
Eleanor Rigby, säv.san. John Lennon & Paul McCartney, suom. Upi Sorvali

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

 • Elämä chileläispakolaisena Suomessa oli sopeutumista, kaipuuta ja kipeitä muistoja

  Chilen pakolaiset Suomessa 1970-luvulla.

  Syyskuun 11. päivä vuonna 1973 Chilessä alkoi vallankaappaus, jonka seurauksena tuhansia ihmisiä lähti maasta pakoon. Osa pakolaisista tuli myös Suomeen. Chileläissyntyisen ohjaajan Angelina Vasquezin ohjaama Kaksi vuotta Suomessa (1975) ja Matti Ijäksen ohjaama Vieras poika (1974) kertovat chileläispakolaisista Suomessa ja heidän lähtönsä syistä sekä taustoista.

 • Ystävyyttä ja hämäräbisneksiä Areenassa – kuusi asiaa, jotka yhdistävät kasarin ja ysärin seikkailusarjoja

  Kuusikko ja kuoleman varjot sekä muut sarjat Areenassa.

  Kalakukkoreseptin ryöväävät rosvot, huumerahojen perässä oleva prätkäjengi ja muut hämäräbisnekset houkuttelevat lapsia ja nuoria selvittämään rikoksia. Yhdeksän kesäistä jännitysohjelmaa on julkaistu nyt Areenaan ja ne ovat katsottavissa vähintään vuoden ajan. Listasimme kuusi asiaa, jotka yhdistävät näitä seikkailuja.

 • Laulajatar Aulikki Rautawaara oli ihailtu tähti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. toukokuuta.

  Aulikki Rautawaara oli häikäisevä kaunotar ja kansainvälinen sopraano, jota ihailivat kaikki, huippukapellimestareista aina marsalkka Mannerheimiin. Die Rautawaara liikkui 1930–1940-luvulla eurooppalaisissa kulttuurisalongeissa kuin kotonaan, ja hänestä kiinnostuivat niin äänilevyteollisuus kuin elokuvatuottajatkin.

 • "Yhtenäistä kansaa ei voi koskaan voittaa" – Chilen kansainvälinen solidaarisuusliike alkoi Helsingistä 1973

  Suomessa reagoitiin voimakkaasti Chilen verisiin tapahtumiin

  Presidentti Salvador Allenden hallituksen väkivaltaiseen kaatamiseen reagoitiin voimakkaasti pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. Chilen vallankaappaus 11.9.1973 järkytti suuresti ja sai suomalaiset osoittamaan tukeaan Chilen kansalle välittömästi. Suomalaisten aktiivisuuden ansiosta kansainvälinen solidaarisuusliike järjestäytyi Helsingissä jo syyskuun lopussa 1973. Artikkeliin on koottu televisio- ja radioreportaaseja vallankaappauksen jälkeisien kuukausien ajalta.

 • Outi Nyytäjän kuunnelmat kuvaavat luonnikkaasti vallan ytimiä

  Outi Nyytäjän radiodraamoja nyt Areenassa

  Dramaturgi, käsikirjoittaja ja ohjaaja Outi Nyytäjä meni päin väkeviä aiheita. Huhtikuun 25. päivä 2017 kuolleen Nyytäjän radiotuotanto tarjoaa sarjoja, pistekuunnelmia ja kulttikirjojen dramatisointeja. Teksteissä punnitaan usein ihmisten välillä olevaa valtaa. Kuka saa tilaa – kuka ottaa tilan. Ja mitä siitä seuraa? Kieli ja valta ovat keskiössä Nyytäjän radiodraamoissa.

 • Chilen pakolaiset saivat Suomessa lämpimän vastaanoton ja voimistivat entisestään suomalaisten vahvaa halua auttaa

  Ensimmäiset pakolaiset saapuivat Chilestä 19.11.1973.

  Tiedot Chilen sotilasjuntan jatkamista väkivallanteoista järkyttivät sekä suomalaisia että virallista Suomea syys–lokakuussa 1973. Syntyi vahva halu auttaa juntan vainon kohteiksi joutuneita henkilöitä konkreettisesti. Ensimmäisen kerran historiansa aikana Suomi otti poliittisella päätöksellä vastaan ulkomaalaisia pakolaisia. Heistä ensimmäiset saapuivat Suomeen 19.11.1973.

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.