Hyppää pääsisältöön

Petri & Pettersson Brassin messingöityä musiikkia

Neljän kuopiolaisen muusikkoveljen ydinryhmän ympärille rakentunut Petri & Pettersson Brass -yhtye aloitti keikkailun 1970-luvun alussa. Enimmäkseen cover- ja käännöskappaleita esittävä bändi soittaa funkia, soulia sekä rhythm and bluesia, mutta myös puhdasta poppia. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty yhtyeen live-esityksiä vuosien varrelta.

Vuonna 1971 lopullisesti nimetyn Petri & Pettersson Brassin pohjana on ollut sen perustamisesta lähtien neljä veljestä; Hannu, Heikki, Ari ja Petri Pettersson. Aiemmin yhtye esiintyi useilla eri nimillä. PopPop-radio-ohjelmassa vuonna 1969 ilman Petriä esiintynyt kokoonpano oli nimeltään yksinkertaisesti Pettersson ja se esitti James Brownin It's a Man's Man's Worldin. Bändin lopullinen nimi vakiintui Petrin liityttyä yhtyeeseen veljiensä seuraksi.

Vuonna 1974 Petri & Pettersson Brass julkaisi toisen pitkäsoittonsa, jonka nimi Vauhdissa on johdettu The Kinksien You Really Got Me -rock-kappaleen käännösversiosta Saat minut tosi vauhtiin. Ylen Iltatähti-ohjelmassa kappale esitettiin kuitenkin alkuperäisessä, englanninkielisessä muodossaan. Levyltä ohjelmaan poimittiin myös Ilkka Petterssonin säveltämä, hempeä Ilmalaiva-iskelmä. Toiseksi coveriksi valikoitui Frank Zappan fuusiojazz Peaches en Regalia.

Humppa vei leivän juuribändeiltä

1970-luvun loppupuoliskolla humppa valtasi Suomen tanssilavat ja Pettersson Brassin kaltaisten soulia ja funkia esittäneiden yhtyeiden leipä oli tiukassa. Bändi toimi vuonna 1978 Perjantaita-ohjelman house bändinä yhden jakson ajan. Kappaleiden välillä antamassaan haastattelussa Petri ja Hannu purkivat tuntojaan ajan musiikkitrendeistä. Kukaan yhtyeestä ei tuolla hetkellä pystynyt sanomaan soittavansa musiikkia – ”eräänlaista soulia ja funkia” – työkseen.

Ohjelmassa kuultiin jälleen kattaus cover-klassikoita: Stevie Wonderin Sir Duke, B.B. Kingin Dance With Me, Average White Bandin Cut The Cake sekä Eric Claptonin balladi Better Make It Through Today.

Petrin kunnianhimoinen sooloura

Perjantaita-ohjelmassa kuultiin covereiden lisäksi vielä Pablo Nerudan runoon pohjautuva Tämänkin hämärän -kappale, joka levytettiin Petrin vuonna 1977 ilmestyneelle Nuoruus-soololevylle. Soolouraansa keskittynyt Petri oli lähtenyt musiikillisesti aiempaa kunnianhimoisempaan suuntaan. Hän sävelsi kappaleita tunnettujen runojen ja runokäännösten pohjalta.

Live-esitysten lisäksi Elävän arkiston koosteessa on katsottavissa Petrin henkilökuva vuodelta 1980. Kell' onni on -ohjelmassa laulaja kertoo uransa alkuvaiheista, esityksillä höystettynä. Henkilökuvan lopuksi vieraillaan myös studiossa, jossa mukana on muun muassa suomalaisen kevyen musiikin suurmies Henrik Otto Donner. Äänityksessä on Petrin soolosingle Tyttö saturnuksesta.

Elävän arkiston koosteessa on kuunneltavissa myös Petri & Pettersson Brassin Now if you Really Wanna Listen to Me Popstudio-radio-ohjelmasta vuodelta 1973. Kappale on Petrin käsialaa. Se julkaistiin bändin Vauhdissa-levyllä 1974 Kaiken muun unohdan -nimiseksi suomennettuna.

Paketin päättävät kaksi Petrin soolona tulkitsemaa rock-balladia Hotelli Korpilammelta vuoden 1983 ravintolaesityksestä. Kappaleet ovat Rolling Stonesien Angie ja Beatlesien Eleanor Rigby.

Petri & Pettersson Brassin ydinryhmä
Ilkka "Petri" Pettersson - laulu, koskettimet, pasuuna
Ari "Aku" Pettersson - laulu, kitara
Hannu Pettersson - laulu, kitara, trumpetti
Heikki Pettersson - laulu, trumpetti
Petri Petterssonin oikea nimi on Ilkka. Taiteilijanimen hänelle keksi aikanaan Danny (Ilkka Lipsanen).
Ari Pettersson kuoli vuonna 2006. Pettersson Brass oli tuolloin äänittämässä Hitit-albumiaan, joka julkaistiin vuonna 2007.

Koosteen kappaleiden tekijätiedot
It's a Man's Man's World, säv.san. James Brown & Betty Jean Newsome
You Really Got Me, säv.san. Ray Davis
Peaches en Regalian, säv. Frank Zappa
Ilmalaiva, säv. Ilkka Pettersson, san. Lauri Karvonen, sov. Martti Hautsalo
Sir Duke, säv.san. Stevie Wonder
Dance With Me, säv.san. Riley B. King
Cut The Cake, säv.san. Average White Band & Alan Gorrie & Robbie McIntosh
Better Make It Through Today, säv.san. Eric Clapton
Tämänkin hämärän, säv. Petri Pettersson, san. Pablo Neuda, suom. Pentti Saaritsa
If you Really Wanna Listen to Me, säv.san. Petri Pettersson
Angie, säv.san. Mick Jagger & Keith Richards, suom. Pertti Reponen
Eleanor Rigby, säv.san. John Lennon & Paul McCartney, suom. Upi Sorvali