Hyppää pääsisältöön

Värikäs Itä-Afrikka lähetystyön harteilla

"Tämä on Afrikka. Maanosa, joka jo luontonsa puolesta poikkeaa kaikista muista maanosista", selostaa Osmo Visuri Tulta tuomaan -dokumentissaan. Filmi esittelee Itä-Afrikan perinteistä elämää sekä lähetystyön historiaa ja tulevaisuuden haasteita alueella.

Filmi alkaa Njassajärven eli Malawijärven rannalta. Livingstonevuorten takaisella alueella oli yhtyes ulkomaailmaan jäänyt vielä 1960-luvun puolivälissä kovin vähäiseksi.

Alueen kyläläisten päivillä on oma rytminsä ja omat äänensä, ihmisten ja luonnon aikaansaamina. Kelloa ei ole. Vuosien kierron voi havaita nuorissa pojissa, jotka tiettyyn ikään päästyään ajetaan rakentamaan omia kyliään. Niistä kehittyy vähitellen omia yhdyskuntia alueelle.

"Vanhat kertovat tarinaa siitä, kuinka tuli tuotiin Kondemaahan. Valloittajat tulivat järveä pitkin ja uuden päällikön tuomasta soihdusta sytytettiin tulet kaikkien majojen edustalle. Siitä lähtien on tulen siementä säilytetty hiilloksessa. Siitä se on joka aamu viritetty keittovalkeaksi", Osmo Visuri maalailee filmin selostuksessa.

"Onnellisia ihmisiä luonnon paratiisissa."

Kyläläisten yksinkertaisesta arjesta siirrytään Itete-kylän lähetyssairaalaan, jossa haastellaan suomalaista sairaanhoitajaa.

"Afrikan väestön suojelemisen täydelliseltä tuholta aloitti kristillinen lähetystyö", Visuri julistaa.

Lähetystyön toiminta on toki kehut ansainnut. Alueen koulut ja sairaanhoito on lähes täysin lähetystyön harteilla. Sairaudet ovat aina olleet maanosan riesa ja taikausko elää vahvana 1960-luvun Itä-Afrikassa.

Värifilmille kuvatun dokumentin on tuottanut Suomen Lähetyseura. Se esitettiin televisiossa vuonna 1965 eikä sitä ole nähty värillisenä elokuvateattereiden ulkopuolella.

Teksti: Ville Matilainen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto