Hyppää pääsisältöön

Kesäkeittiö: Kesäheilan kalaa ja kesälesken haukea

Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo säilövät ja suolaavat kalaa kosken törmällä. Tarkka perkaaminen, riittävä säilömisaika sekä suolan oikea määrä takaavat näiden kalaherkkujen onnistumisen.

Silakoista valmistetaan kesäheilan kalaherkku. Sipulista ja mausteista keitetään liemi, jossa putsatut silakat saavat marinoitua liemen jäähdyttyä. Kalojen päät jätetään paikoilleen, koska niissä se järki tunnetusti on. Kalat saavat marinoitua ainakin yön yli.

Seuraavaksi suolataan astetta isompaa kalaa. Kun säynävä on tuore, niin suomustaminen käy pelkällä puukolla. Säynävää kokit eivät tosin ole onnistuneet pyydystämään, joten lahnaan on heidän tyytyminen.

"Lahna on sellainen ystävällinen kala, se ei pure ketään ja kun silmistä pitää kiinni, niin eivät pure ainakaan", tieteilee Jaakko Kolmonen ja repii kalalta kidukset.

Seuraavaksi poistetaan sisälmykset. Tämä on hyvä aloittaa kalan "pyllysuolesta". Siistin perkaamisen jälkeen jopa kalan ilmarakko jää ehjäksi ja "pojille paukautettavaksi".

Puhdas lahna fileoidaan ja suolataan. Lahnassa ei ole lapamatovaaraa, koska se on kasvinsyöjä, joten siihen riittää astetta kevyempi suolaus. Suolalla peitetty kala viedään kylmään valmistumaan.

Viimeiselle kalalle ei pelkkä kevytsuolaus riitä. Kyseessä on rantarosvo nimeltä hauki, joka on myös suuritöisin kaloista. Petokalasta tehdään suolaliemessä säilöttävä kesälesken herkku. Tärkeää on, että kalapalat ovat kokonaan liemen alla, jottei se härskiinny ilman vaikutuksesta. Varmistukseksi kokit laittavat kalapalojen painoksi suolassa keitetyn kivenmurikan.

Kaikille kalaherkuille suositellaan höysteeksi uusia perunoita sekä tietenkin ruisleipää.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto