Hyppää pääsisältöön

Mitä luonnossa tapahtuu toukokuun lopulla?

Voikukka valtaa pientareet

Leskenlehtien kuihtuessa pientareet ja joutomaat valtaa voikukka - vihattu rikkaruoho mutta toisille pidetty salaatinaines.

Haudontavaihe on alkanut

Hyvillä lintukosteikoilla on ollut jo muutaman viikon säpinää. Soidinmenoista on siirrytty haudontavaiheeseen. Ensimmäiset sorsapoikueetkin ovat jo kuoriutuneet.

Kurkien soidintanssi on tuottanut tulosta. Kurki mielletään laajojen soiden linnuksi, mutta nykyään se kelpuuttaa pesäpaikakseen myös järvien ja merenlahtien ruovikot.

Haudonta kestää kuukauden päivät ja siitä parin kuukauden kuluttua poikaset ovat lentokykyisiä.

Ahma ei pysy aloillaan

Erakkona suuren osan elämästään viettävä ahma on vähitellen laajentanut elinaluettaan pohjoisen ja itäosien erämaista Keski-Suomeen saakka. Silti ahma on yhä erittäin uhanalainen.

Ahma tutkii kaikenlaiset kolot ja on jatkuvasti liikkeellä. Vuorokauden aikana se saattaa taittaa matkaa kymmeniä kilometrejä.

Vedet virtaavat

Talven lumitilanne vaikuttaa sulavesien määrään ja siten virtavesien vuolauteen. Huopanankoskella, kirjailija Juhani Ahon mieluisalla kalapaikalla vettä riittää lumen määrästä riippumatta.

Vaikka kettu kiertelee majavapuron rantoja, majavapaistista sen tuskin kannattaa haaveilla. Majavan terävät talttahampaat voisivat koitua sen kohtaloksi.

Luonnossa ollaan kesän kynnyksellä

Toukokuun lopulla salakat kutevat ensimmäisen kerran. Salakka kutee useassa erässä, aina heinäkuun alkupuolelle saakka.

Pohjoisessa ensimmäiset poron vasat ovat syntyneet jo vapun aikaan.

Etelässä alkaa yölaulajien aika. Yölaulajakonsertti on elämys, jota ei ihan heti unohda.

Kommentit