Netflix on vallannut nettikatselumarkkinoita Pohjoismaissa kovaa vauhtia. Paremmin palveluun tutustuessa huomaa, että monia asioita haluaisi myös viilata paremmaksi. Tässä muutama vinkki, miten Netflixistä saa paremman kotikinon.
1. Mitä uutta tänne on tullut?
Itseäni ärsyttää eniten Netflixin tapa hallita ja suositella sisältöä Facebookin tapaan. Sisältöä näytetään käyttäjän toiminnan ja yhtiön tekemien algoritmien perusteella, eikä selkeää uutuuslistaa palveluun lisätyistä elokuvista ja tv-sarjoista ole olemassa. Ei ainakaan Netflixin sisällä.
Onneksi uutuuslistoja on löydettävissä palvelun ulkopuolisista blogeista. Mieleistä sisältöä voi tutkia helposti päivämäärän perusteella.
Samalla kun listaa tutkii, huomaa viiltävän selvästi, miten kapea suomalaisen Neflixin tarjonta on verrattuna USA:n tarjontaan. Tämän voi todeta vertaamalla Suomen sisältöjä amerikkalaisen Netflixin sisältöön. Amerikkalaista tarjontaa voi seurata myös InstantWatcherista, joka listaa selkeästi uutuuksia ja viimeisen vuorokauden suosituimpia sisältöjä.
Jos kiinnostavat sarjat ja leffat saavat kuolaamaan, hyppää suoraan vinkkiin numero neljä.
2. Kerro mieltymyksistäsi
Netflixin suositukset pohjautuvat kyselyyn, jonka palvelu tekee ensimmäisen kerran kirjauduttaessa. Jos tuntuu, että suositukset ja oma maku eivät kohtaa, voi omista mieltymyksistään kertoa uudelleen. Mene kohtaan oma tili ja sieltä makuvalinnat. Lisäksi Netflixin päävalikonta kohdasta säädä voi antaa tähtiä elokuville.
Suosituksiin vaikuttavat myös tähdet, joita olet elokuville antanut sekä katselemasi sisältö. Netflix seuraa mm. miten pitkälle katsoit jotain ohjelmaa tai mitä katsoit sen jälkeen. Tarkenna siis makumieltymyksiäsi muokkaamalla kyselyä ja antamalla hyvänä pitämällesi sisällölle reilusti tähtiä. Aina kun lisäät selaimessa jotain omalle listallesi, kysyy Netflix mielipidettäsi samankaltaisista elokuvista.
3. Luo lapsille oma käyttäjäprofiili
Ainakin meillä lapset ovat innokkaita Netflixin käyttäjiä. Ongelmaksi tulee kuitenkin se, että lasten katselu sekoittaa suosituksia ja viimeksi katselujen ohjelmien listaa, eikä heidän tarvitsisi nähdä kaikkea samaa mitä minä näen.
Kääntäen voi todeta myös, että Late Lammas on mukava ohjelma, mutta sitä ei tarvitse tyrkyttää minulle.
Late Lammas on mukava ohjelma, mutta sitä ei tarvitse tyrkyttää minulle.
Ongelma ratkeaa luomalla lapsille oma käyttäjäprofiili. Tämä täytyy tehdä selaimen kautta tietokoneella (PlayStation ja Windows 8 -laitteet toimivat myös), mutta sen jälkeen toimii myös mm. tableteilla. Valitse hallinnoi profiileja ja napauta plussamerkkiä lisääksesi uuden käyttäjän. Jos kyseessä on lapsi, voi hänet merkitä alle 12-vuotiaaksi. Tämä suodattaa rankempaa sisältöä pois näkyvistä.
Yhteen kuukausimaksulliseen tiliin voi luoda viisi erilaista käyttäjäprofiilia, joten periaatteessa perheen kaikilla jäsenillä voi olla oma profiili.
4. God bless America
Jos Netflixin amerikkalainen tarjonta näytti niin hyvälle, ettet malta pitää näppejäsi siitä erossa, siirry katsomaan sitä.
Netflixissä ei ole erillisiä käyttäjätilejä eri maiden kansalaisille, vaan suomalaisen luoma tili ja kuukausimaksu käy yhtä hyvin amerikkalaiseen Netflixiin - ongelmana on vain sijainti. Netflix nimittäin haistaa mistä maailmankolkasta tulija on ja tarjoaa tälle automaattisesti sen maan palvelua ja sisältöä. Jos siis haluaa käyttää amerikkalaista Neflixiä, pitää oman selaimen sijainti peittää.
Tietokoneella tämä onnistuu helposti. Tapoja on monia, mutta yksi helpoimmista on ladata ilmainen Chrome- tai Firefox-selain ja siihen ilmainen lisäosa nimeltään Hola Unblocker.
Päivitys 4.8.2015. Hola Unblocker -lisäosa on aiheuttanut jonkin verrankeskustelua, sillä sitä on syytetty huonosta tietoturvasta. Yhtiön on vastannut syytöksiinvakuuttamalla parantavansa tietoturvaansa.
Tämän jälkeen avaa selain, kytke lisäosa päälle, määrittele haluamasi maa ja naputtele itsesi Netflixiin. Kirjaudu palveluun normaalisti suomalaisille tunnuksillasi ja pääset käsiksi amerikkalaiseen tarjontaan.
Tabletilla, älytelevisiolla, pelikonsolilla tai vaikkapa Apple TV:llä Netflixiä käytttäessä tämä ei onnistu niin helposti. Silloin joutuu maksamaan muutaman dollarin kuussa jonkin vpn-palvelun, esimerkiksi hyväksi todetun Unblock-US:n käytöstä. Se tarjoaa selkeät ohjeet eri laitteiden käyttöönottoon, mutta hieman enemmän säätämistä on ensimmäisellä käyttökerralla luvassa.
LISÄYS 4.6.2014:
Netflixin asiakaspalvelusta kerrottiin alun perin Kuningaskuluttajalle, ettei geosuojauksen kiertäminen ole käyttöehtojen vastaista. Myöhemmin Netflixin Suomen viestintää hoitava Cocomms-viestintätoimisto varmisti vielä asiaa Yhdysvalloista ja virallinen vastaus olikin: "Maakohtaisten estojen kiertäminen on vastoin Netflixin käyttöehtoja."
Asiassa viitattiin mm. käyttöehtojen kohtaan 6e: "Sitoudut myös siihen, että et kierrä, poista, muuta, deaktivoi, heikennä tai estä Netflix-palvelun sisällön suojauksia…”
Kysyttäessä, mitä voi seurata, jos käyttöehtoja rikkoo, Cocomms-toimiston Jussi Hakanen vastasi sähköpostitse: "Mistään rangaistuksesta ei tässä yhteydessä sen enempää mainita. " Käyttöehdoissa kuitenkin lukee: "Mikäli et hyväksy näitä Käyttöehtoja, sinun ei tule käyttää Netflix-palvelua."
Eli omalla vastuulla geosuojauksen kiertämiseen. Laitonta se ei ole, mutta Netflixin käyttöehtojen vastaista kyllä.
5. Muista katsoa nämä
Netflixissä ei pitkään aikaan pystynyt merkitsemään muistiin mielenkiintoisia sarjoja tai leffoja, joita haluaisi sopivan hetken tullen katsella. Niinpä luppohetken tullessa joutui selaamaan päättömästi kirjastoa läpi katsomisen arvoista etsiessään.
Viime elokuussa Netflix lisäsi palveluunsa oman listan eli muistilistan, johon myöhemmin katsottavaa sisältöä voi koota ja palata siihen, kun popcorn on valmista ja jakkara jalkojen alla.
Jos Netflixin amerikkalainen tarjonta näyttää hyvältä, siirry katsomaan sitä
Omalle listalle voi lisätä katsottavaa kunkin leffan tai sarjan kohdalta painamalla tablet-versiossa nappia lisää omalle listalle tai selaimessa + oma lista.
6. Suoraan suosikkeihin
Netflixin päävalikko on hidas ja tukkoinen. Jos haluat nimenomaan katsella muistilistalle valitsemaasi sisältöä, on joutuisinta mennä suoraan sinne. Netflixin selainversiossa tämä onnistuu painamalla oma lista -otsikon vierestä kohta katso kaikki. Näin koko muistilista avautuu näytölle kerralla.
Näin listasta voi tehdä kirjanmerkin tai pikakuvakelinkin tietokoneen työpöydälle, jolloin omiin suosikkeihin pääsee helposti ja nopeasti ilman päävalikossa käyntiä.
7. Käytä näppäimiä
Tietokoneen selaimella Netflixiä käytettäessä voi elämää helpottaa tietenkin erilaisilla näppäinoikoteillä. Hiirikäsi kiittää ja kaikki hoituu nopeammin.
- Välilyönti - toisto/tauko
- F - koko ruudun toisto
- Esc - poistuu koko ruudusta
- Shift + vasen nuoli - kelaa taaksepäin
- Shift + oikea nuoli - kelaa eteenpäin
- Nuoli ylöspäin - ääni kovemmalle
- Nuoli alaspäin - ääni hiljaisemmalle
- M - äänen vaimennus
8. Näetkö keltaista?
Oletuksena Netflixin tekstityksissä on keltainen reunus, joka on herättänyt toisissa katselijoissa ristiriitaisia tunteita. Onneksi tähänkin voi vaikuttaa, koska tekstejä ei ole ns. poltettu mukaan kuvaan.
Kirjaisimen tyyliä, varjostusta, kokoa ja väriä voi muokata menemällä tietokoneen selaimella kohtaan oma tili ja valitsemalla sieltä tekstityksen ulkonäkö. Vaihtaa voi kirjasinta, varjostusta ja väriä. Muutos täytyy tehdä tietokoneella, mutta se vaikuttaa myös muilla laitteilla katsottaviin ohjelmiin.
9. Hopea on häpeä
Oletuksena Netflix käyttää selaimella videotoistossa Microsoftin Silverlightia, joka on aiheuttanut ainakin allekirjoittaneelle enemmän kuin tarpeeksi harmaita (vaiko hopeisia?) hiuksia. Tableteissa tai muissa laitteissa tätä kiusanhenkeä ei ole. Onneksi myös selain-Netflixin voi pakottaa unohtamaan Silverlightin.
Ratkaisu on HTML5-tila. Mene kohtaan oma tili ja valitse sieltä toiston asetukset. Laita ruksi kohtaan Käytä HTML5 -soitinta Silverlightin sijaan.
10. Mitä muut ovat mieltä?
Netflixistä löytyvät käyttäjien antamat tähdet ja arviot elokuvista ja tv-sarjoista, mutta jos tuntuu, että haluaisit vielä paremmin tietää mitä muut ajattelevat, löytyy apu selainlaajennuksista.
IMDB ja Rotten Tomatoes ovat tunnetuimmat leffoja arvioivat yhteisöt ja niiden arviot saa Netflixiin lataamalla jonkun useista tarjolla olevista selainlaajennuksista. Yksi näppärä on Chrome-selaimelle tarkoitettu Netflix Enhancer for Chrome. Se lisää Netflixiin arviot kummastakin palvelusta sekä mahdollisuuksien mukaan myös elokuvan trailerin. Tämäkin toimii valitettavasti vain selaimessa, ei muissa toistolaitteissa.
Mukavaa katseluiltaa!
Lisätty 3.11.2015 aiheeseen liittyviä linkkejä