Hyppää pääsisältöön

23-vuotias mies, joka lähetit kuvan sukuelimistäsi

Kolumnikuva: Tätä mieltä, "Jenna".
Jenna, kuva on manipuloitu. Kolumnikuva: Tätä mieltä, "Jenna". Kuva: Yle MOT MOT,kirsi skön

Kun lauantai-iltana netissä ehdotit ja yksityiskohtaisesti kuvailit seksiä 13-vuotiaalle tytölle, et tainnut tajuta syyllistyväsi rikokseen? Ei hätää, et selvästi ole ainoa.

13-vuotias Jenna ja 14-vuotias Emma ovat aivan tavallisia, One Directionia fanittavia ja McDonaldsissa käyviä teinityttöjä. Kun he kirjautuivat nuorten suosimiin nettipalveluihin IRC-Galleriaan ja kuvake.nettiin ja postasivat sinne pari tavallista selfietä, he alkoivat välittömästi saada yhteydenottoja sinunlaisiltasi miehiltä.

Kuukauden aikana Jenna ja Emma saivat viestejä vain muutamilta omanikäisiltään, tai edes alle 18-vuotiailta, käyttäjiltä. Sen sijaan yhteyttä otti noin 120 aikuista miestä, joista 48 vähintään vihjaili seksin tai seurustelun suuntaan. Vaikka tyttöjen profiileissa tai kuvissa ei ollut mitään provosoivaa eivätkä he tehneet minkäänlaisia aloitteita, oli selvää, mitä heiltä netissä haluttiin. Keskustelemaan tulleet miehet halusivat tietää, onko Jenna neitsyt, onko tämän alapää ajeltu ja häiritseekö jos tämän suuhun lauetaan.

Viestejä lukiessamme tunsimme suurta helpotusta siitä, että Jenna ja Emma eivät oikeasti olleet varhaisteini-ikäisiä tyttöjä, vaan Ylen MOT: Saalistajat verkossa -ohjelmaa varten luotuja peitehahmoja.

Aloittaessamme kokeen kuvittelimme, että tavalliset rikoksentekijät olisivat keski-ikäisiä pedofiilisetiä, jotka johdattelisivat aiheeseen ovelasti, soluttautuisivat tyttöjen elämään ja käyttäisivät kaapattua skeittipojan profiilia. Heitä emme kuitenkaan netistä juuri löytäneet, vaan enimmäkseen teitä nuoria, 20–30-vuotiaita miehiä, jotka puhutte seksistä suoraan ja heti, omana itsenänne ja usein vieläpä omalla nimellänne, täysin vastapuolen nuoresta iästä piittaamatta.

Rikos on rikos, vaikka siihen olisi kuinka huomaavaisesti kysynyt vastapuolen mielipidettä

Te flirttailette tyttöjen kanssa netissä avoimesti: joissakin palveluissa se tuntuu olevan aivan normaali käytäntö. Profiilienne kaverilistalla on ainoastaan teinityttöjä. Lisäksi kuvake.netissä lajittelette tyttöjen profiileja kansioihin esimerkiksi seksikkyyden tai pepun muodon perusteella täysin julkisesti.

Monille teistä pelkkä seksuaalinen viestittely tyttöjen kanssa netissä ei riittänyt. Jotkut halusivat erilaisia kuvia, web-kamerayhteyden tai samanaikaista itsetyydytystä. Toiset taas pyrkivät suoraan tosielämän tapaamiseen ja seksiin. Muutaman kanssa sovimmekin tapaamisen, ja MOT-ohjelmassa he päätyvät teinitytön sijasta treffeille Ylen toimittajan kanssa.

Aivan kaikkien yhteydenpitoa jatkavien miesten motiivit eivät kuitenkaan selvinneet meille missään vaiheessa. Mukavan oloiset kolmekymppiset miehet, joilla on omien sanojensa mukaan kavereita ja kiva työ, yksinkertaisesti halusivat kymmenillä viesteillä kertoa 13-vuotiaalle tytölle käyneensä laskettelemassa tai leiponeensa pullaa. Puhtaasti uusiin ihmisiin tutustumisen ilosta, eikö niin?

Hyvä nuori mies; sillä, että 13-vuotias saattaa vastailla myöntyväisesti ehdotuksiisi seksuaalisesta kanssakäymisestä, ei ole mitään väliä. Hän ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi kypsä olemaan vastuussa sellaisesta päätöksestä. Rikos on siis rikos, vaikka siihen olisi kuinka huomaavaisesti kysynyt vastapuolen mielipidettä.

Vaikka 13-vuotias olisi tietämätön tai kokematon seksiin liittyvissä asioissa, sinua ei tarvita myöskään opastamaan häntä. Sinua ei tarvita hänen elämässään yhtään mihinkään.

Seksuaalisia hyväksikäyttöjä koskevia asiakirjoja lukiessa huomaa nopeasti, kuinka isoja psyykkisiä ongelmia jo pelkät sanat ja seksuaalinen viestittely voivat tytöille aiheuttaa: ahdistusta, masennusta ja paniikkikohtauksia. Pelkästään netissä tapahtuneesta hyväksikäytöstä langetetaan myös tuomioita, useita kymmeniä parin viime vuoden aikana.

Syyllistyt rikokseen ja vahingoitat lasta vakavasti, vaikka itse vain istuskelisit kotona viihdyttämässä itseäsi. Taidat olla itsekin vielä aika nuori, ja kenties jonkinlaisen avun tarpeessa sinäkin. Uhrejasi ja heidän vanhempiaan valistetaan kovasti netin vaaroista, mutta olisikohan kenties tehokkaampaa valistaa suoraan sinua, rikoksen tekijää? Olisiko esimerkiksi koulujen tai lastensuojelujärjestöjen aika puuttua tilanteeseen, jossa nuoret miehet vahingoittavat sekä itseään että lukuisia tyttölapsia, kenties ajattelematta asiaa itse lainkaan?

Reeta Niemonen
Vilma Mannermaa
Helsingin nuorisoasiankeskuksen
Nuorten Ääni -toimitus


MOT: Saalistajat verkossa
Esitetty 19.5.2014 Yle TV1

Lapset ja nuoret

Seksuaalinen häirintä

Kommentit