Hyppää pääsisältöön

Englannin laivasto täytti Helsingin kadut

"Englantilaisella täsmällisyydellä alkoi kuusi laivaa ja lähes tuhatkuusisataa miestä käsittävä brittien laivastovierailu Helsinkiin", kehutaan Suomen Filmiteollisuuden katsauksessa 1960.

Laivasto sai helsinkiläisten jakamattoman huomion ampumalla Harmajan ohitettuaan peräti 21 laukausta Suomen tasavallan kunniaksi. Näihin laukauksiin vastasi suomalaisten Kustaanmiekan kunnialaukauspatteri.

Englannin laivaston lippulaivana purjehti HMS Bermuda, joka oli muun muassa Pohjois-Afrikan maihinnousun veteraani toisesta maailmansodasta. Lippulaiva oli tuolloin uransa ehtoopuolella ja se poistettiin lopullisesti kuninkaallisen laivaston palveluksesta vuonna 1963. Suomalaisiin vaaleanharmaana kiiltelevä ilmatorjuntaristeilijä teki kuitenkin vaikutuksen.

Varsinaisen vierailun aloitti Iso-Britannian suurlähettilään vastaanotto. Suomea tilaisuudessa edustivat ainakin merivoimien komentaja kontra-amiraali Koivisto sekä puolustusvoimien komentaja jalkaväenkenraali Sakari Simelius.

Vierailun toisena päivänä brittisotilaat suorittivat kunniakäynnin Hietaniemen sankarihaudalla sekä järjestivät mittavan paraatin koko Helsingin keskustan alueella. Myös kuninkaallisen laivaston alusten ovet avattiin suomalaisten ihasteltaviksi. Brittisotilaat tutustuivat itse Mannerheim-museoon sekä Suomenlinnaan.

Teksti: Ville Matilainen