Hyppää pääsisältöön

Englannin laivasto täytti Helsingin kadut

"Englantilaisella täsmällisyydellä alkoi kuusi laivaa ja lähes tuhatkuusisataa miestä käsittävä brittien laivastovierailu Helsinkiin", kehutaan Suomen Filmiteollisuuden katsauksessa 1960.

Laivasto sai helsinkiläisten jakamattoman huomion ampumalla Harmajan ohitettuaan peräti 21 laukausta Suomen tasavallan kunniaksi. Näihin laukauksiin vastasi suomalaisten Kustaanmiekan kunnialaukauspatteri.

Englannin laivaston lippulaivana purjehti HMS Bermuda, joka oli muun muassa Pohjois-Afrikan maihinnousun veteraani toisesta maailmansodasta. Lippulaiva oli tuolloin uransa ehtoopuolella ja se poistettiin lopullisesti kuninkaallisen laivaston palveluksesta vuonna 1963. Suomalaisiin vaaleanharmaana kiiltelevä ilmatorjuntaristeilijä teki kuitenkin vaikutuksen.

Varsinaisen vierailun aloitti Iso-Britannian suurlähettilään vastaanotto. Suomea tilaisuudessa edustivat ainakin merivoimien komentaja kontra-amiraali Koivisto sekä puolustusvoimien komentaja jalkaväenkenraali Sakari Simelius.

Vierailun toisena päivänä brittisotilaat suorittivat kunniakäynnin Hietaniemen sankarihaudalla sekä järjestivät mittavan paraatin koko Helsingin keskustan alueella. Myös kuninkaallisen laivaston alusten ovet avattiin suomalaisten ihasteltaviksi. Brittisotilaat tutustuivat itse Mannerheim-museoon sekä Suomenlinnaan.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto