Hyppää pääsisältöön

Kyösti Mäkimattila: Täysikuu

Vuoden 2013 tangokuninkaaksi kruunattiin Kyösti Mäkimattila. Yksi Seinäjoen tangomarkkinoiden finaalissa kuulluista kappaleista oli klassikko Täysikuu.

Kyösti Mäkimattila edusti perinteisempää tyyliä kuin kisoissa edeltävinä vuosina menestyneet. Yhdeksi esikuvakseen Mäkimattila mainitsi kilpailun aikana Olavi Virran.

Kisoissa valittiin neljän vuoden tauon jälkeen myös tangokuningatar ja voiton vei Heidi Pakarinen. Tanssilavoilla perinteikkään kuningasparin yhteiset keikat on otettu avosylin vastaan ja yleisömäärät ovat kasvaneet aiempiin vuosiin verrattuna.

Mäkimattila ihastui jo nuoruudessa tanssimusiikkiin ja perusti veljensä ja serkkujensa kanssa yhtyeen Cruels Brothers. Nimi vaihtui myöhemmin Varjokuvaksi ja yhtye on voittanut tanssiyhtyeiden Suomen mestaruuden kaksi kertaa.

(Täysikuu kappaleen on säveltänyt Toivo Kärki ja sanoittanut Reino Helismaa.)

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto