Hyppää pääsisältöön

Kyösti Mäkimattila: Täysikuu

Vuoden 2013 tangokuninkaaksi kruunattiin Kyösti Mäkimattila. Yksi Seinäjoen tangomarkkinoiden finaalissa kuulluista kappaleista oli klassikko Täysikuu.

Kyösti Mäkimattila edusti perinteisempää tyyliä kuin kisoissa edeltävinä vuosina menestyneet. Yhdeksi esikuvakseen Mäkimattila mainitsi kilpailun aikana Olavi Virran.

Kisoissa valittiin neljän vuoden tauon jälkeen myös tangokuningatar ja voiton vei Heidi Pakarinen. Tanssilavoilla perinteikkään kuningasparin yhteiset keikat on otettu avosylin vastaan ja yleisömäärät ovat kasvaneet aiempiin vuosiin verrattuna.

Mäkimattila ihastui jo nuoruudessa tanssimusiikkiin ja perusti veljensä ja serkkujensa kanssa yhtyeen Cruels Brothers. Nimi vaihtui myöhemmin Varjokuvaksi ja yhtye on voittanut tanssiyhtyeiden Suomen mestaruuden kaksi kertaa.

(Täysikuu kappaleen on säveltänyt Toivo Kärki ja sanoittanut Reino Helismaa.)

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto