Villiyrttien käyttö ruoanlaitossa on nyt kovassa huudossa. Ulos luontoon Kevätseuranta otti selvää, mitä aineksia luonto tarjoaa toukokuussa.
Opettele tuntemaan lajit
Villiruokakokki Sami Tallberg opastaa, että lajintunnistus on villiyrttien käytössä erittäin tärkeää. On tiedettävä mitä lautaselle ja suuhunsa laittaa.
Helpointa on tehdä villiyrteistä salaatti. Sekoita vain ainekset ja tarjoa vinaigretten kanssa. Tai tarjoa salaattia leivän päällä. Makuelämys on valmis!
Voit aloittaa villiyrttiharrastuksen esimerkiksi näistä lajeista:
- vuohenputki
- maitohorsma
- ketunleipä eli käenkaali
- peltokanankaali
- isomaksaruoho
- litulaukka
- mustaherukan lehti
- pelto-orvokki
Keväällä kasvit ovat herkullisimmillaan
Samin mukaan kevät on parasta aikaa kerätä villiyrttejä.
Nuoret lehdet ovat täynnä makuja.
- Nuoret lehdet ovat täynnä makuja. Ne ovat mureita, ja pystytään käyttämään suurin osa kasvista ja joissain tapauksissa koko kasvikin.
Nuoret kasvit ovat myös puhtaampia ja niitä on helppo kerätä, koska muuta kasvustoa ei vielä ole.
Sami teki Ulos luontoon -sarjassa villiyrteistä toasteja. Paahdettujen leipien päälle hän laittoi korvasieniä, peltokanankaalia, osittain hienonnettua litulaukkaa. Kastikkeeseen hän lisäsi koivun mahlaa. Lisäksi Sami teki villiyrttisalaatin vinaigrette-kastikkeella.
Korvasienen käytössä kannattaa olla huolellinen. Lisää korvasienen käsittelystä voi lukea Eviran sivuilta.
Aiheesta lisää:
Villinä yrteistä - vinkit yrttien keräämiseen ja käsittelyyn
Kesäinen kuusenkerkkäjuoma
Näillä keinoilla kokit taikovat rikkaruohon rikkaudeksi