Hyppää pääsisältöön

Matkaratsastus on hevosten maraton

matkaratsastushevosta valmistellaan
matkaratsastushevosta valmistellaan Kuva: Jami Hellman matkaratsastus on hevosten maraton

Matkaratsastuksessa ratsukko taittaa maastossa yli 100km matkoja ja tarvitsee tauoilla koko huoltotiiminsä tuen.

Matkaratsastus on kestävyysurheilua, jossa voidaan luokasta riippuen ratsastaa kilpaa nopeudessa tai pyrkiä niin sanottuun ihanneaikaan. Lyhyimmät kilpailumatkat ovat 15km, siis lenkki johon myös tavallinen tuntihevonen pystyy. Kansainvälisissä kilpailuissa matkat voivat olla jopa 120 km tai 160 km pitkiä. Yli 100km matkoilla suoritusaika venyy yli kahdeksaan tuntiin, mikä tekee matkaratsastuksesta ehdottomasti ratsastuksen maratonlajin.

matkaratsastushevosta valmistellaan
matkaratsastushevosta valmistellaan Kuva: Jami Hellman matkaratsastus on hevosten maraton

Kilpailu suoritetaan etapeissa, joiden välillä ratsukko pitää tauon ja käy eläinlääkärin tarkastuksessa. Hevosten palautumista tarkkaillaan, syke mitataan ja ratsastajan tulee esittää ratsunsa mahdollisten otumisten varalta. Pitkät matkat vaativat veronsa ja hylkäys eläinlääkärintarkastuksessa on jokseenkin tavallista. Taukojen pituus vaihtelee puolesta tunnista 40 minuuttiin, eikä tauokoja lasketa mukaan suoritusaikaan.
Koska hevonen tarkastetaan lähdön ja etappien lisäksi myös maalissa, on ratsastajalla ja huoltojoukoilla jännitettävää vielä maaliviivan jälkeenkin.

matkaratsastaja juoksuttaa hevosta
matkaratsastaja juoksuttaa hevosta Kuva: Jami Hellman matkaratsastus on hevosten maraton
Matkaratsastus on vahvasti tiimilaji. Huoltotiimi tekee kaiken tarvittavan etappien väleissä aina pesusta ja loimituksesta juottamiseen.

Pitkissä kilpailuissa huoltotiimi kulkee ratsukon mukana omalla autolla ja tarkkailee suojattejaan herkeämättä. Lyhyemmissä kilpailuissa tiimi on aina puhelimen päässä ja tarpeen vaatiessa ajaa reitille hevoskuljetusauton kanssa jos hevonen on kisassa loukkaantunut.

Laji on arvaamaton juuri loukkaantumisien takia. Onnistunut huolto ja hevosen palauttaminen raskaasta suorituksesta ovat olennainen osa lajia.

matkaratsastaja merkitsee numeron hevosen lauteeseen
Kilpailuissa hevoset merkataan tussilla tunnistamisen varalta: maastossa karannut hevonen voidaan tunnistaa isosta numerosta matkankin päästä. matkaratsastaja merkitsee numeron hevosen lauteeseen Kuva: Jami Hellman matkaratsastus on hevosten maraton

Varusteet ovat muita ratsastuksen lajeja vapaammat. Ainut ohjenuora on, että varusteet eivät saa tuottaa hevoselle kipua. Moni matkaratsastaja suosii värikkäitä varusteita ja esimerkiksi muovisia päävehkeitä, jotka on helppo pestä etappien välissä. Pitkä matka on huomioitui hevosen suojissa siten, että materiaali on pehmeää neopreeniä. Satulassa on usien ajateltu ratsastajan mukavuutta ja penkkiä voi säätää itselleen sopivaksi erilaisilla pehmusteilla ja nojilla. Jos ratsastaja ei ole 70 kg painava, tulee satulaan kiinnittää painoja kilomäärän saavuttamiseksi. Painorajalla halutaan saada eri-ikäiset ja kokoiset ratsastajat samalle viivalle kilpailuissa.

Pienestä harrastajamäärästä johtuen tunnelma matkaratsastuskisoissa on leppoisa ja ystävällinen. Reitillä kilpakumppanit juttelevat toistensa kanssa ja moikkaavat tullessaan toisiaan vastaan. Maailmalla laji on suurempi, ja esimerkiksi arabimaissa kilpailuissa liikkuvat miljoonan dollarin palkintorahat. Näissä kilpailuissa törmää myös dopingiin, joka ei onneksi ole eksynyt Suomen kisoihin asti.

matkaratsukot tiellä
matkaratsukot tiellä Kuva: Jami Hellman matkaratsastus on hevosten maraton

Matkaratsastusta voi harjoittaa hevosella kuin hevosella, mutta arabianhevonen on lajissa dominoiva rotu. Tuhansia vuosia jalostettu, kuuma ja herkkä arabi on kevyen rakenteensa ja matkaavoittavan askeleensa takia lyömätön kestävyysurheilija. Hevoselta vaaditaan myös vahvaa menohalua ja hyvää sydäntä, maraton kun koettelee uskoa ja motivaatiota.

Matkaratsastuksen 2012 Suomenmestari Nea Mickelsson sanoo, että kahdeksan tunnin matkalla ei ehdi kyllästyä, kun maisemat vaihtuvat jakuvasti. Maratonin aikana päässään myös ehtii käydä läpi kaikki mieleen juolahtavat asiat ja ajatukset.

matkaratsukot tiellä
matkaratsukot tiellä Kuva: Jami Hellman matkaratsastus on hevosten maraton

Kuvat: Jami Hellman

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.