Hyppää pääsisältöön

Rahoitusmarkkinoiden historiaa

Pörssikurssi
Kuva: YLE Pörssikurssi Kuva: Rolf Granqvist / Yle pörssit,pörssikurssit

Oravannahkoja ja obligaatioita on 5-oasainen radiosarja, joka kertoo rahoitusmarkkinoiden historasta alkaen rahan synnystä päätyen 2000-luvun lamaan.

Vuonna 2007 Yhdysvalloista sai alkunsa asuntomarkkinoiden subprime-lainakriisi. Se johti rahoitussektorin kriisiin ja loppuvuodesta 2008 maailmanlaajuiseen taantumaan. Suuria pankkeja kaatui ja kansantaloudet ympäri maapalloa syöksyivät lamaan.

Miten ihmeessä tämä tapahtui? Mistä subprime-lainoissa oli oikein kyse? Miten Yhdysvalloista alkanut lainaongelma saattoi levitä maailmanlaajuiseksi kriisiksi? Ja mitä globaalit rahoitusmarkkinat oikein ovat? Miten ne ovat syntyneet? Siitä kertoo tämä ohjelmasarja.

Rahan ja rahamarkkinoiden esihistoria

Osakeyhtiöiden synty ja 30-luvun lama

Toisen maailmansodan jälkeinen aika

Rahoitusmarkkinoiden vapautuminen Suomessa

Rahastot ja vuoden 2008 lama

Perustuu 5-osaiseen radio-ohjelmasarjaan: Oravannahkoja ja obligaatioita Toimittaja: Seppo Heikkinen

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?