Hyppää pääsisältöön

Rahoitusmarkkinoiden historiaa

Pörssikurssi
Kuva: YLE Pörssikurssi Kuva: Rolf Granqvist / Yle pörssit,pörssikurssit

Oravannahkoja ja obligaatioita on 5-oasainen radiosarja, joka kertoo rahoitusmarkkinoiden historasta alkaen rahan synnystä päätyen 2000-luvun lamaan.

Vuonna 2007 Yhdysvalloista sai alkunsa asuntomarkkinoiden subprime-lainakriisi. Se johti rahoitussektorin kriisiin ja loppuvuodesta 2008 maailmanlaajuiseen taantumaan. Suuria pankkeja kaatui ja kansantaloudet ympäri maapalloa syöksyivät lamaan.

Miten ihmeessä tämä tapahtui? Mistä subprime-lainoissa oli oikein kyse? Miten Yhdysvalloista alkanut lainaongelma saattoi levitä maailmanlaajuiseksi kriisiksi? Ja mitä globaalit rahoitusmarkkinat oikein ovat? Miten ne ovat syntyneet? Siitä kertoo tämä ohjelmasarja.

Rahan ja rahamarkkinoiden esihistoria

Osakeyhtiöiden synty ja 30-luvun lama

Toisen maailmansodan jälkeinen aika

Rahoitusmarkkinoiden vapautuminen Suomessa

Rahastot ja vuoden 2008 lama

Perustuu 5-osaiseen radio-ohjelmasarjaan: Oravannahkoja ja obligaatioita Toimittaja: Seppo Heikkinen

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.