Hyppää pääsisältöön

Eurovaalien hitit: Nielaistu oksennus, ohut asiaosaaminen ja kömpelö kielitaito

Ylen neliminuuttinen meppihaastattelu on tehnyt pienempien puolueiden ehdokkaista netti-ilmiötä.

Meppigallerian suosituimmat haastattelut // Kuva: Yle

Yle haastatteli 219 europarlamenttiehdokasta ja keräsi videot katsottavaksi meppigalleriaan. Gallerian katsotuimmilla videoilla ei haastatella ministereitä vaan monelle ennestään tuntemattomia ehdokkaita.

Klassinen oksennuksen pidättely

Muutos 2011 -puolueen ehdokkaan Timo Hellmanin haastatteluvideota on katsottu meppigalleriassa liki 40 000 kertaa. Videosta erikseen leikattua loppupätkää on toistettu Youtuben kautta yli 43 000 kertaa. Meppigallerian neljänneksi suosituimman haastattelun päätteeksi ehdokas Hellman nieleskelee rajusti.

- Kyseessä on klassinen oksennuksen pidättely. Nukuin huonosti ennen haastattelua, ja reaktio johtui jännityksestä, Hellman kertoo YleX:lle.

Hellman uskoo, että haastattelun suosio saattaa lisätä ehdokkaan mahdollisuuksia päästä europarlamentaarikoksi.

- Pienpuolueelle ilmainen mainos on aina tärkeää, joten luonnollisesti videoni katseluluvut ovat hyvä asia, Hellman kommentoi YleX:lle.

Ranska sujuu – mutta vain ranskalaisten kanssa

Vasemmistoliiton ehdokkaan Eila Aarnoksen haastattelu on meppigallerian kolmanneksi suosituin video. Sitä on katsottu yli 45 000 kertaa. Aarnos nimeää vasemmistoliiton nettisivuilla kielitaidoikseen suomen, ruotsin, englannin ja ranskan. Haastattelutilanteessa ranskankielinen kysymys saa ehdokkaan kuitenkin takeltelemaan.

Aarnos kommentoi YleX:lle, että vastausten kankeus johtui toimittajan, ei ehdokkaan omasta kielitaidosta.

- Jos ranskalainen olisi kysynyt ranskaksi, olisin osannut vastata kysymykseen. Suomalaiselta toimittajalta en ymmärtänyt kysymystä.

Aarnoksen mukaan toimittajan aksentti oli liian epäselvä. Ehdokas epäilee, että kysymykseen sotkettiin joukkoon myös portugalia. Aarnos vakuuttaa yhä, että pystyy toimimaan ranskan kielellä myös työssään.

Äkkiä pois EU:sta – perhetymättä perusasioihin

Toiseksi suosituin video meppigalleriassa on itsenäisyyspuolueen ehdokkaan Seppo Papusen haastattelu. Videota on katsottu yli 76 000 kertaa. Papunen sanoo videolla perussuomalasten pomoja alkeellisiksi.

Itsenäisyyspuolueen vaalisivuilla arvostellaan palkkaeroja, valtio-osuuksien leikkaamista ja halua lopettaa sairaanhoitopiirejä, mutta Papunen ei osaa kommentoida haastattelussa näitä asioita.

- Kuka näin on sanonut? Ei harmainta aavistutakaan, mitä tekemistä niillä on eurovaalien kanssa, Papunen sanoo videolla.

Myös meppigallerian suosituin video on itsenäisyyspuolueen ehdokkaan haastattelu. Marika Siltasen haastattelua on katsottu yli 90 000 kertaa, vaikka Siltanen on tuore kasvo politiikassa.

- En osaa sanoa, mihin poliittiseen ryhmään tahtoisin europarlamentissa. Mitäs niitä nyt oli? En ole perehtynyt asiaan. Mulla on kaikki vähän auki, tahdon kokeilla kokemusta, Siltanen kertoo haastattelussa.

YleX ei tavoittanut Papusta tai Siltasta kommentoimaan haastatteluvideoiden suosiota.

Eurovaalien ennakkoäänestys on käynnissä vielä tänään 20. toukokuuta. Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 25. toukokuuta.

Lue myös:

Näin eurovaaliehdokkailta taittuvat vieraat kielet - osaisitko itse paremmin?