Hyppää pääsisältöön

Huumorimusiikin jättiläiset: Jukka Virtanen, Ilkka Vainio, Olli Tola, Hara Laukkanen ja Aarne Tenkanen

Huumorimusiikki on aina ollut suomalaisille erityisen rakasta, jo rekilauluja hoilattiin kieli poskessa. Huumorilevyt ovat menestyneet myös äänilevymarkkinoilla ja ne ovat juhlineet myyntilistoilla läpi vuosien.

Tässä nähtävät haastattelut tein vuonna 1997 TV1:n esittämään kesähömppäsarjaan nimeltä Leirintäalue. Sarjan sai alkunsa, kun Ylen silloinen tilaaja Kari Kyrönseppä soitti tuottajalleni Lasse Wikmanille. Kyrtsi muisti, että meillä olisi ollut joku ohjelmaidea ja pyysi kiirepalaveriin vielä samana iltapäivänä. Jonkun peruuntuneen ohjelmaidean vuoksi TV1:llä oli polttava tarve sunnuntai-iltojen pääuutisten ja Urheiluruuden perään kello 21.15 esitettävästä kesäsarjasta.

Lasse valehteli, että meillä on valmis konsepti. Sen jälkeen kehitimme viidessä minuutissa idean, jota olin pyöritellyt jo vuosia: sarjaa suomalaisen iskelmämusiikin kummallisuuksista, jopa irvokkuuksista. Naputtelin parin liuskan esittelyn tunnissa ja marssimme Ylen Isoon pajaan palaveriin. Idea myytiin viidessä minuutissa. Ainoa muutos koski kehittämäämme camp-huumoriin viittaavaa nimeä "Leirintäalue". Kyrönseppä halusi sille selventävän alaotsikon "Iskelmämusiikin iltanuotiolla".

Sarja tehtiin suurella kiirellä, mutta kummallisella tavalla sen kanssa tuntui onnistuvan kaikki. Kriitikot kiittivät ja siitä tuli yksi koko kyseisen kesän suurimpia yleisömenestyksiä.
Tähän vaikutti se, että sarjan ensimäinen osa esitettiin juhannuspyhiä seuranneena sunnuntaina, päivänä jolloin koko Suomessa oli sietämättömän kylmä sää ja satoi ankarasti. Television ääreen hakautui lähes puoli miljoonaa katsojaa, joka oli kesäohjelmalle huikea luku.

Leirintäalue-sarjasta tuli jonkinlainen kulttiklassikko, jota katsottiin vhs-kaseteilta kotibileissä ja ravintolailtojen jatkoilla. Yhä edelleen törmään säännöllisesti ihmisiin, jotka osaavat ulkoa sarjan haastateltavien vastauksia.

Vaikka sarjan ydin oli tahattomassa huumorissa, yksi osa käsitteli tarkoituksella tehtyä hupimusiikkia. Nyt julkaistavat haastattelut tehtiin siihen.

Suomalaisen viihteen suurmies Jukka Virtanen on myös huumorimusiikin jättiläinen. Niin omilla levytyksillään kuin vaikkapa Simo Salmisen legendaaristen laulujen sanoittajana.

Ilkka Vainio jatkaa huumoririntamalla jo toisessa polvessa isänsä Juha Watt Vainion jäljillä, paitsi sanoittajana myös runsaasti huumorimusiikkia julkisevana levymogulina.

Suomalaisen tv-daaman vahvan miehen, Ylen tilaaja Olli Tolan nuoruuden synteihin kuuluu teatterikorkeakoulussa opiskelutovereiden kanssa perustettu Kake Singers -yhtye. Siinä Tola esiintyi taiteilijanimellä Ola Olenzo Ollén.

Lahtelainen Hara Laukkanen oli perustamassa Turo's Hevi Gee -yhtyettä, jonka solistina hän lauloi vuosia. Suurin osa yhtyeen hiteistä on sanoituksiinsa vakavasti suhtautuvan Laukkasen tekstittämiä.

Laulava raitiovaunun kuljettaja Aarne Tenkanen syntyi Gösta Sundqvistin radio-ohjelmien sivutuotteena. Lopulta Gösta teki lp:n verran kappaleita Tenkaselle ja siitä alkoi sen esittäjä Kaide Järviselle ura tekopulisongeissa laulavana keikkamuusikkona.
Nyt nähtävässä klipissä on yhdistetty kaksi haastattelua. Ensimmäinen on tehty vuonna 1999 suomirockin 1990-lukua käsitelleeseen Hyvää yötä ja huomenta -sarjaan. Sitä ei koskaan käytetty sarjassa, sillä Tenkasen fiktiivinen hahmo ei istunut omalla nimellään puhuvien haastateltavien joukkoon. Tämä haastattelu on siis nyt nähtävissä ensimmäisen kerran. Jälkimmäinen haastattelu on taas muiden nyt julkaistujen tapaan Lerintäalue-sarjan materiaalia.

Teksti: Axa Sorjanen

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto