Hyppää pääsisältöön

Voima asuu lihaksessa

Kilpaurheilijoiden voimanhankintaan liittyy olennaisesti harjoittelu kuntosalilla. Esittelyssä on mäkihyppääjien, taitoluistelijoiden sekä koripalloilijoiden voimaharjoittelua. Tavallisille kuntoilijoille annetaan ohjeita yleisvoiman harjoittamiseksi levytangon avulla. Ohjelma on vuodelta 1979.

Lajista riippumatta tarvitsevat urheilijat suorituksissaan lihasvoimaa ja ennen kaikkea sen hallintaa. On olemassa pikavoimaa, räjähtävää voimaa sekä kestovoimaa, jotka kaikki omalta osaltaan vaikuttavat eri urheilusuoritusten lopputulemaan.

Valmentaja Niilo Halonen kertoo, että mäkihypyssä tärkein on räjähtävä voima. Tästä on kyse, kun hyppääjä ponnistaa ilmalentoon. Tätä harjoitetaan muun muassa hypyillä lisäpainojen kanssa.

Liikunnanopettaja Heimo Huotari kertoo, että taitoluistelijat, vastoin yleistä käsitystä, tarvitsevat jalkavoimien lisäksi reilusti voimaa myös keskivartaloonsa. Tätä harjoitetaan pienillä painoilla, lukemattomilla toistoilla. Tällöin luistelijan lihaksisto ei kasva mutta sen työskentelykyky paranee.

Opettajat Risto Piipari ja Veikko Niemi ohjaavat juniorikoripalloilijoiden lihaskuntoharjoittelua. Nuoremmalla iällä harjoitellaan vielä ilman suuria painoja. Hypyt, leuanvedot, punnerrukset ja vatsalihasharjoitteet – "joita ei oikeastaan voi harjoittaa liikaa" – sopivat kenelle tahansa.

Monipuolista voimaharjoittelua levytangolla

Valmentaja Taisto Kuoppala esittelee ohjelmassa myös tavallisille kuntourheilijoille sopivia voimaharjoitteita levytangolla. Aloittavalla voimailijalla tulee olla monipuolinen yleisvoimapohja taustalla. Kaikki liikeet täytyy suorittaa keskittyneesti ja ilman häiriöitä.

Rinnalleveto (kohdasta 13:00) on erityisen monipuolinen liike koska siinä toimivat kaikki päälihasryhmät.

Tempaus (kohdasta 13:55) on mahdollista, kun rinnalleveto on opittu rytmisesti oikein. Liike on vielä edellistä tehokkaampi erityisesti räjähtävän voiman kehittämiseksi.

Punnerruksia (kohdasta 14:15) levytangolla voi tehdä pystyssä tai istuen, jolloin harjoite kohdistuu erityisesti olkalihaksiin. Penkkipunnerus taas harjoittaa ojentaja- sekä rintalihaksia, otteen leveydestä riippuen.

Maastaveto (kohdasta 15:15) on tehokas selän ja jalkojen ojentajien voiman lisääjä.

Jalkakyykkyä (kohdasta 15:50)voi tehdä tanko pään takana tai sen edessä. Liike kohdistuu erityisesti reisi ja pakaralihaksiin. Liikettä voi tehdä puoli- tai syväkyykkyyn asti.

Kaikessa voimaharjoittelussa on tärkeää, että lihakset on ennen harjoittelua lämmitelty kunnolla. Myös harjoittelun jälkeinen loppuverryttely on erinomaisen tärkeää.