Hyppää pääsisältöön

Jaska Mäkynen: Sadun tango

Tangokuninkaaksi vuonna 1991 kruunattu Jaska Mäkynen esiintyi Kansanhuvit-ohjelmassa ja tulkitsi kappaleen Sadun tango.

Jaska Mäkynen tavoitteli tangon kuninkuutta jo 80-luvulla ja vuosina 1985 ja 1987 voitto oli jo lähellä, kun hänet valittiin tangoprinssiksi.

Laulajan työ ei helposti lyönyt leiville ja välillä Mäkynen teki muita töitä. 80-luvulla keikkaillessa hän toimi ompelukoneiden kiertävänä myyjänä, sillä se sopi hyvin reissaamisen oheen.

Tangon kirkkain kruunu tuli vuonna 1991 ja sitä seurasi kultaa myynyt levy. Vuonna 1998 Mäkynen perusti Nelostie-yhtyeen, jonka kanssa hän on keikkaillut vielä 2010-luvullakin.

Esityksen päätteeksi Mäkystä haastatellaan tangolaulajana olemisesta Suomessa. Moni tangokuninkaaksi valittu on vaihtanut pian voiton jälkeen tangon iskelmään. Mäkynen on sen sijaan pysytellyt tangomusiikissa ja kertoo rakastavansa sitä. Vanhojen kappaleiden tilalle hän tosin kaipailee myös uusia tangoja, kuten hänen esittämänsä ja levyttämänsä suosittu Sadun tango.

Sadun tango -kappaleen on säveltänyt Markku Anttila ja sanoittanut Turkka Mali.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto