Hyppää pääsisältöön

Kike ja Mietaa lasikuutiossa, ohikulkijoiden dopingsyynissä

”Mikä on luonnollista urheilussa? Mikä on moraalista urheilussa?” aloittaa puheenjohtaja Hannu Tapani Klami. Lasikuutiossa istuvat entiset huippu-urheilijat Juha Mieto ja Kike Elomaa, entinen juoksuvalmentaja Pertti Helin sekä kansleri Kaarlo Hartiala. Vuosi on 1991. Väittelyn aiheena on doping. Ohjelma on Kielletty kaupunki, jossa myös ohikulkijat saivat omat puheenvuoronsa.

Tietolaatikko

Kielletty kaupunki -keskusteluohjelman keskustelut käytiin lasineliössä Vanhan Ylioppilastalon kupeessa. Yleisö pystyi osallistumaan kuutiossa käytävään keskusteluun mikrofonin avulla.

Puheenjohtaja Hannu Tapani Klami ottaa roolia läpi ohjelman. Hänen mukaansa kansainvälinen dopingjahti on viety keinotekoisesti niin pitkälle, että se johtaa ongelmiin urheilijoiden oikeusturvan kannalta. Puheenjohtajan mielestä alkoholi tai kofeiini eivät kuulu urheilussa kiellettyjen aineiden listalle. Klami myös kertoo avoimesti omasta amfetamiinikokeilustaan varusmiespalveluksensa aikana.

Kansleri ja professori Kaarlo Hartiala muistuttaa, että pohjimmiltaan dopingin vastaisessa taistelussa on kyse terveydellisistä seikoista. Esimerkiksi viisiottelussa alkoholinkäyttö oli aikanaan sallittua, mutta se kiellettiin koska tilanne muuttui urheilijoille vaaralliseksi.

Kike Elomaa lähestyy aihetta laji edellä. Ex-kehonrakentaja on pahoillaan siitä, että hormonien ja steroidien käyttöä pidettiin aiemmin lähinnä kehonrakentajien ongelmana. Kike tosin kertoo lopettaneensa kilpauransa, koska lajissa ei yksinkertaisesti voinut enää pärjätä ilman dopingia. Kike vannoo oman puhtautensa puolesta, eikä myönnä tienneensä aviomiehensä Kimmo Elomaan harjoittamasta hormoniaineiden pimeästä kaupasta.

Kuution ulkopuolella keskustelua seuraavat katsojat eivät huuteluista päätellen täysin niele Kiken vakuutteluita.

Juha Mieto käsittelee dopingkysymystä ihmisluonnon kautta, vajoten ajoittain tuttuun maalaismiehen jargoniinsa. Miedon mukaan lähtökohtana täytyy olla urheilijoiden rehellisyys itselleen, mutta myös ihmisten välinen keskinäinen luottamus.

"Ihminen on ihminen. Jos voi vetää vertauskuvan naisesta, anteeksi vaan, että nainenhan sen tempun tekee vaikka kauppareissulla. Ihminen saattaa olla näin epärehellinen", Mieto sanoo. "Mutta silloin kun ihminen saavuttaa urheillessaan sellaisen yli-vainiolaisen hurmostilan, niin väitän, ettei Ben Johnsonkaan ole käyttänyt niin kovia huumeita."

Yleisön puheenvuorot ovat ohjelman kiinnostavinta antia. Esimerkiksi Pertti Heliniltä tivataan tämän vastuuta hänen valmennettavansa dopingkäryssä 1980-luvulla. Ruotsalainen pikajuoksija Linda Haglund syytti kärynsä jälkeen valmentajaansa siitä, että Helin olisi syöttänyt hänelle anabolisia steroideja Haglundin siitä itse tietämättä.

Yleisön edustajista pisteet kerää ohjelman jälkimmäisellä puoliskolla mikrofoniin tarttuva mies, joka on selvästi valmistellut kysymyksensä lasikopissa istujille. Puheenvuoronsa lopuksi mies vetää myös ennustajan viitan ylleen:

"Onnittelen teitä kaikkia kolmea (Mieto, Elomaa, Helin). Te olette suomalaisia poliittisia broilereita ja sanotte kuin Luther: puhdas minä olen, rikoksista vapaa", mies piikittelee.

Juha Mieto nousi kansanedustajaksi vuonna 2007 keskustan ja Kike Elomaa vuonna 2011 perussuomalaisten listoilta.

Teksti: Ville Matilainen