Hyppää pääsisältöön

Kotimaisia lastenvaatteita löytyy sittenkin!

Melli EcoDesign
Melli EcoDesign Kuva: Tomi Tuuliranta www.tomituuliranta.com melli eco design

MOT-ohjelman nostama Reima-vaatemerkin kotimaisuuskohu ravisteli käsitystämme lastenvaatteiden kotimaisuudesta ja hetken aikaa näytti siltä, ettei Suomesta löydy yhtään oikeasti kotimaista lastenvaatemerkkiä. Kotimaisuus on suomalaisille vanhemmille tärkeä peruste vaatteen ostovalinnassa. Melli EcoDesignin lastenvaatteet ovat niin kotimaisia kuin mahdollista.

- Vaatteissa käytettävä luomupuuvilla kasvatetaan Kreikassa, mutta kangas kudotaan Suomessa. Myös nepparit tulevat Saksasta, koska en ole etsinnöistä huolimatta löytänyt kotimaista tuottajaa. Kaikki muu on kotimaista, Marica Jensen kertoo.

Melli EcoDesignin perustaja Marica Jensen luettelee mallistonsa kotimaisuuden perusteita: kankaan kudonta, värjäys ja painanta, kaavat, kuosisuunnittelu, ompelu, leikkaus ja vaatteisiin tarvittavat materiaalit tulevat Suomesta. Myös esimerkiksi vaatteiden kuljetuspalvelu, verkkokaupan toteutus ja pakkausmateriaalit ovat kotimaisia.

- Vallalla on käsitys, ettei teollista ompelua löydy Suomesta, mutta kyllä minä olen löytänyt. Painatan kankaani kahdessa eri suomalaisessa yrityksessä.

Marica odotti kaksosia neljä vuotta sitten ja vauvat syntyivät neljä kuukautta liian aikaisin.

- Poika menehtyi, mutta Melli selvisi, Marica Jensen kertoo.

Keskosena syntyneen Mellin vaatekoko oli 36 cm, iho oli ohut ja hänellä oli ihorikkoja. Marica etsi herkälle iholle sopivia, luomupuuvilllaisia tai silkkisiä keskosvauvan vaatteita. Niitä ei löytynyt, joten Marican oma äiti ompeli pikkuruisia vaatteita tyttärentyttärelleen Marican omien ohjeiden mukaan.

- Hyvältä tuntuvat ja laadukkaat vaatteet olivat minulle tapa toteuttaa äitiyttä tilanteessa, jossa istuin keskoskaapin vieressä ja sain pitää Melliä sylissä vain harvoin.

Kun Marica synnytti kuopuksensa kaksi vuotta myöhemmin, hän oli jo huomannut, että kotimaisia ja herkälle iholle sopivia vaatteita oli vaikeaa löytää.

Useista kotimaisista vaatemerkeistä oli vaikeaa selvittää, oliko materiaali, valmistus vai pelkkä suunnittelutyö kotimaista.

- Useista kotimaisista vaatemerkeistä oli vaikeaa selvittää, oliko materiaali, valmistus vai pelkkä suunnittelutyö kotimaista.

Kotimaisuus, ekologisuus ja herkänihon tarpeet edellä

Melli EcoDesiginin vaatteilla on luonnollisesti avainlippumerkki, mutta Marica toivoisi, että olisi jokin muu tunnus, jolla voisi tuoda esiin lähes 100 % suomalaisen tuotteen. Avainlippumerkkiin tarvittava kotimaisuusaste on vain 50 %.

Kotimaisuuden lisäksi Maricalle on ollut tärkeää vaatteen ekologisuus. Vaatteiden puuvillalanka on GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa.

- Luomupuuvilla on pehmeää lapsen ihoa vasten. Myös ylimääräisiä saumoja on karsittu ja sekä tuotemerkkietiketti että kokolappu löytyvät harkitusti vaatteen ulkopuolelta suurimmasta osasta malliston vaatteista, Marica kertoo.

Melli EcoDesingnin kankaissa vältetään tummia pohjavärejä, koska se on ekologista ja sopii paremmin herkälle iholle.

Yhden puuvillakilon tuottamiseen voi kulua jopa saman verran kemikaaleja.

- Lastenvaatteissa käytetyt erilaiset kemikaalit voivat ärsyttää ihoa. Yhden puuvillakilon tuottamiseen voi kulua jopa saman verran kemikaaleja.

Vaatteiden kokoluokitus on 36 - 140 cm ja ne ovat käytännöllisiä tuplakokoja eli kahden koon vaatteita, mikä mahdollistaa niiden pidemmän käyttöajan. Kuosit ja värit sopivat sekä tytöille että pojille, joten vaatteita on helppo kierrättää eteenpäin lapselta toiselle.

- Luotan siihen, että kuluttajat ovat tietoisempia vaatteiden valmistamisen eettisyydestä ja ekologisuudesta, ja ovat siksi valmiita satsaamaan kotimaisiin ja laadukkaisiin vaatteisiin rahallisesti enmmän, Marica sanoo.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Vanhemmuus