Hyppää pääsisältöön

Lännen mies

Lännen mies.
Lännen mies. Kuva: Yle Kuvapalvelu. Lännen mies. kino klassikko

Elokuvassa Lännen mies (The Westerner/USA 1940) jäyhä karjapaimen tekee tuttavuutta pienessä teksasilaiskaupungissa oikeutta hanakasti mutta omavaltaisesti jakavan tuomari Roy Beanin kanssa.

Vaikka lännenelokuva oli yksi Hollywoodin tärkeimmistä lajityypeistä 1950–1960-luvuilla, oli se äänielokuvan alkuvaiheissa lajityypeistä kaikkein aliarvostetuin ja vähäpätöisin.

Kaikki 1930-luvun lännenelokuvat olivat paria poikkeusta lukuun ottamatta mahdollisimman halvalla ja nopeasti kyhättyjä b-westernejä, joita tehtiin erityisesti pikkupojille matineanäytöksiin. Niissä seikkailivat laulavat cowboyt ja lähinnä ratsastettiin edestakaisin jatkuvasti ammuskellen.

Lännenelokuvan aikuistuminen käynnistyi vuonna 1939, kun äkkiä lähes kaikki suuret studiot alkoivat tehdä tähtinäyttelijöillä miehitettyjä ”A-westernejä”. Jesse James ja Dodge City olivat vuoden suurimpia yleisömenestyksiä kun taas John Fordin ohjaama Hyökkäys erämaassa todisti kuinka lännenelokuvan puitteissa voitiin käsitellä toimintaviihteen puitteissa myös syvempää tematiikkaa.

Yksi näitä uuden lännenelokuvan läpimurtoteoksia oli Teeman Gary Cooper –sarjan käynnistävä Lännen mies (The Westerner, 1940), jonka ohjasi aina varmaotteinen William Wyler. Monet sen aineksista voivat tuntua nyt kliseiltä, mutta oikeammin Lännen mies oli yksi niitä elokuvia, jotka loivat nuo kliseet ja asettivat uusia mittapuita sille, mitä lännenelokuvilta odotettiin. Se yhdisti hienon maisemakuvauksen (kamerassa mestari Gregg Toland), nimekkäät huippunäyttelijät ja pelkkää paukuttelua aikuisemman juonen, tässä tapauksessa legendaarisen hirttotuomari Roy Beanin tarinan.

Gary Cooper esittää jäyhää karjapaimenta Cole Hardinia, joka joutuu hevosvarkaudesta syytettynä omavaltaisen Beanin tuomioistuimeen. Cole voittaa nokkelasti tuomarin puolelleen ja yrittää sitten sovitella karjatilallisten ja maanviljelijöiden välisiä, väkivallaksi leimahtelevia kiistoja.

Cooper on oma vakuuttava itsensä mutta elokuvan varastaa hänen hyvä ystävänsä Walter Brennan tuomari Roy Beanin roolissa. Useimmat hampaansa stunt-onnettomuudessa menettänyt ja siten ennen aikojaan ukkeli-rooleihin tuomittu Brennan (1894–1974) sai roolitulkinnastaan jo kolmannen sivuosa-Oscarinsa viidessä vuodessa, vaikka tämän loistavan, kaikkiaan yli sadassa elokuvassa esiintyneen näyttelijän parhaimmat roolit olivat vasta edessä, mm. Howard Hawksin elokuvissa Kirjava satama, Punainen virta ja Rio Bravo. Cooper ja Brennan näyttelevät molemmat myös ensi viikon klassikossa Sankaritekojen mies.

 • Lännen mies(The Westerner/USA 1940) Jäyhä karjapaimen tekee tuttavuutta pienessä teksasilaiskaupungissa oikeutta hanakasti mutta omavaltaisesti jakavan tuomari Roy Beanin kanssa. O: William Wyler. N: Gary Cooper, Walter Brennan.
  • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

   Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

   Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

  • Teeman kesän 2019 elokuvat

   Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

   Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

  • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

   Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

   Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

  Yle Teema