Hyppää pääsisältöön

Minun Afrikkani

Meryl Streep elokuvassa Minun Afrikkani.
Meryl Streep elokuvassa Minun Afrikkani. Kuva: Yle kuvapalvelu. Meryl Streep elokuvassa Minun Afrikkani. minun afrikkani

Seitsemän Oscarin menestyselokuva kirjailija Karen Blixenin vaiheista Keniassa.

Minun Afrikkani (Out of Africa, 1985) esitettiin Teemalla viime maaliskuussa yönäytöksenä Oscar-gaalaa odotellessa, kuuluuhan tämä elokuva suurten Oscar-menestyjien joukkoon seitsemällä palkinnollaan. Jos tuolloin ei ollut tarpeeksi yövirkku tai tallennukset unohtuivat, elokuva uusitaan nyt paremmalla esityspaikalla, ja kelpaahan sitä näyttää muutenkin. Pääosissa ovat Meryl Streep ja Robert Redford.

Minun Afrikkani on malliteos romanttisesti painottuneiden ja tyylikkäiden Hollywoodin viihde-elokuvien ystäville. Mainiot tähtinäyttelijät tulkitsevat korean hillittyä mutta juuri tarpeeksi vakavaa draamaa kauniisti tallennetuissa Afrikan maisemissa, ja erityisesti Meryl Streep ja Klaus Maria Brandauer tekevät erinomaista näyttelijätyötä. Ironisesti juuri he eivät elokuvasta Oscaria saaneet vaikka nimenomaan olisivat sellaisen ansainneet ja ehdokkaina toki olivat.

Minun Afrikkani kertoo tanskalaisen kirjailijan Karen Blixenin elämästä Afrikassa 1910–luvulta alkaen. Karen menee naimisiin serkkunsa paroni Bror Blixenin kanssa ja perustaa Keniaan kahvifarmin vanhempiensa rahoilla. Jos avioliitto ei tuokaan rakkautta Karenin elämään, hän kuitenkin rakastuu Afrikkaan, sen luontoon ja ihmisiin, ja lohduttajaksi saapuu myös charmikas metsästäjä Denys Finch Hatton.

Karen Blixen käynnisti varsinaisen kirjailijanuransa palattuaan Tanskaan 1930-luvulla. Hän julkaisi omaelämäkerrallisen romaaninsa Minun Afrikkani salanimellä Isak Dinesen. Blixenin elämä kiinnosti vuosien varrella monia kuuluisia elokuvantekijöitä, ja ainakin Orson Welles, David Lean ja Nicolas Roeg suunnittelivat jossain vaiheessa siitä elokuvaa. Sydney Pollack liittyi tähän joukkoon 1970-luvun alussa, mutta tarvittiin Judith Thurmanin 1980-luvun alussa julkaisema elämäkerta ennen kuin käsikirjoitukselle saatiin tarpeeksi vankka pohja.

  • Minun Afrikkani (Out of Africa), USA 1985. O: Sydney Pollack. N: Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer.
  • Älä luota keneenkään! Paranoidit klassikkoelokuvat Teemalla

    Salaliitot uhkaavat Kino Klassikon sarjassa.

    Kino Klassikon tammi–helmikuun teemana on paranoia eli vainoharhaisuus. Tieto on vaarallista, musta on valkoista ja vihollinen on keskuudessamme, kun kommunistien, kapitalistien ja ulkoavaruuden olentojen salaliitot uhkaavat perusturvallisuutta. Torstaisin 16.1.–20.2.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa