Hyppää pääsisältöön

MOT:n selvitys vuodelta 2014: lasten hyväksikäyttörikosten tuomiot

Kuvituskuva
Kuvituskuva Kuva: Yle MOT MOT,kirsi skön

MOT:n käräjäoikeuksista keräämien tietojen mukaan lasten hyväksikäyttörikoksista syytettyjen keski-ikä on 31 vuotta. Lähteenä oli 297 julkista tuomioselostetta tai tuomiolauselmaa.

Tuomioista 89:ssä kävi ilmi, että hyväksikäyttö oli joko saanut alkunsa verkosta tai se oli toteutettu verkossa. Verkon hyväksikäyttörikoksissa syytettyjen keski-ikä oli 28 vuotta. Selvitys tehtiin MOT: Saalistajat verkossa -ohjelmaa varten.

Koko aineisto on ladattavissa tästä, xlsx (klikkaa avautuvalta sivulta Download-painiketta, josta saat aineiston ladattua Excel-muodossa omalle tietokoneellesi)

Lapsen hyväksikäytöstä verkossa syytetyt ikäryhmittäin 2012-2014 (alkuvuosi)

Ikäryhmä, vuosia prosenttia
alle 20  19%
20-29  49 %
30-39 18 %
40-49 8 %
50-59  6 %

Uhrien lukumäärä/syytetty

Uhrien lukumäärä Syytettyjen määrä, %
1 uhri 67 %
2-5 uhria 17 %
6-40 uhria 17 %

MOT pyysi käräjäoikeuksilta tuomiotiedot neljästä eri rikosnimekkeestä reilun kahden vuoden ajalta (2012–2014). Nimikkeet olivat törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yritys ja lapsen houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin.

Tiedot saatiin valtaosasta Suomen käräjäoikeuksia. Puuttumaan jäivät Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Itä-Uudenmaan tiedot. Myöskään Helsingin käräjäoikeus ei toimittanut kaikkia pyydettyjä asiakirjoja. Ahvenanmaa jätettiin selvityksen ulkopuolelle.

Tuomiot olivat valtaosin salaisia, joten verkkoyhteys pystyttiin selvittämään niistä tapauksista, joista julkinen tuomioseloste oli laadittu. Tieto ei ole yleistettävissä kaikkiin tuomioihin, mutta julkisista selosteista arviolta 20-25 prosentissa rikoksista oli käytetty hyväksi verkkoa tai sosiaalista mediaa.

n. 130 tyttöä tai poikaa

Sellaisten lasten ja nuorten lukumäärä, joiden hyväksikäytöstä käräjäoikeudet olivat langettaneet tuomion, vaikka uhri ja tekijä eivät olleet koskaan tavanneet henkilökohtaisesti. Valtaosassa uhri oli taivuteltu esittämään intiimialueitaan web-kameran välityksellä. Osa oli tuomittu pelkästään voimakkaasta seksuaalissävytteisestä viestinnästä.

Pelkkä seksin ehdottaminen ei välttämättä johda tuomioon edes yrityksestä tai houkuttelusta, ellei muuten voida päätellä, että teon toteutumiselle on ollut mahdollisuus. Esimerkiksi tuomio seksuaalisesta hyväksikäytöstä edellyttää lapseen kohdistuvaa seksuaalista tekoa. Tällaiseksi katsotaan oikeuskirjallisuudessa sen kuvailu, mitä haluaisi uhrille tehdä tai mitä yhdessä tehtäisiin.

6 miestä

Niiden syytettyjen lukumäärä, joiden syytteet oli hylätty, koska käräjäoikeus katsoi, etteivät syytetyt tienneet tytön oikeaa ikää.

Lähteet: 297 julkista tuomioselostetta tai tuomiolauselmaa.

Otsikkoa muokattu 18.1.2019

Lapset ja nuoret

Seksuaalinen häirintä