Hyppää pääsisältöön

Murrosikä alkaa entistä aikaisemmin – lapsiin piikitetään hormoneja

Murrosiän alkamisikä on aikaistunut etenkin tytöillä. Liian varhaiset murrosiän merkit vaiennetaan nykyään hormonihoidoilla.

Mitä sinä et haluaisi historiikkiisi?

Murrosiän alkaminen on aikaistunut viime vuosikymmenten aikana, kun lasten ravitsemus on parantunut, kertoo Yle Uutiset. 13-vuotiaat pojat ovat keskimäärin yli viisi senttiä pidempiä kuin 70-luvulla.

Liian varhain alkavaa murrosikää jarrutetaan Suomessa hormonihoidolla. Kyseessä on synteettinen hormoni, joka jäljittelee ihmisen omaa, gonadotropiinia vapauttavaa hormonia.

- Hoitoa harkitaan, jos alle 8-vuotiaalla tytöllä tai alle 9-vuotiaalla pojalla alkaa näkyä murrosiän merkkejä. Murrosikä katsotaan alkaneeksi, kun tytön rintarauhanen alkaa kehittyä ja pojan kivekset kasvavat, lastenendokrinologi Sirpa Tenhola Carean lastentautien poliklikalta Kymenlaaksosta kertoo Yle Uutisille.

Careassa hormonihoito aloitetaan vuosittain 5-10 lapsella. Tenholan mukaan horminia annostellaan ihonalaisena pistoksena neljän viikon välein. Hoitoa jatketaan yleensä siihen saakka, että tilanne on kypsä murrosiän alkamiselle.

Muutos viralliseen teini-ikään

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos haluaisi laskea suomalaisten lasten murrosiän virallista alkamisikää. Nykyisin lapsi lähetetään jatkotutkimuksiin, jos tytön murrosikä alkaa alle 8-vuotiaana ja pojan alle 9-vuotiaana.

- Etenkin tytöillä raja on aika korkea. Jos tytön murrosikä alkaa 7-vuotiaana, niin taustalla ei yleensä ole mitään sairautta eikä asiaan tarvitse välttämättä puuttua, THL:n tutkija, lastentautien erikoislääkäri Jarmo Salo linjaa.

Ongelma on, että seulontarajojen uudistamiseksi ei ole olemassa hyvää suomalaista vertailuaineistoa. Uusin puberteettiin liittyvä suomalaistutkimus on peräisin 1980-luvulta.

- Nykyiset seulontarajat perustuvat suurilta osin kansainväliseen aineistoon. Ne eivät ole vertailukelpoisia, koska kansalliset vaihtelut ovat suuria, Salo toteaa.

Pojille varhainen murrosikä on etu

Varhain alkanut murrosikä voi uhata pituuskasvua ja tuoda psykososiaalisia ongelmia etenkin tytöille, ja erikoissairaanhoidon arvioitavaksi tuleekin lähinnä tyttöjä. Pojille varhaisesta murrosiästä on etua.

- Se ei haittaa poikia, koska he pärjäävät vain paremmin urheilussa. Tyttöjen vanhemmille varhainen murrosikä on suurempi huoli. Ajatellaan, että seurustelusuhteet ja lasten saaminen varhaistuvat, THL:n tutkija Jarmo Salo sanoo.

Salon mukaan yhteiskunnan pitäisi kuitenkin ennemmin sopeutua varhain alkavaan murrosikään kuin ryhtyä jarruttamaan sitä lisääntyvässä määrin. Hän ei usko, että se toisi Suomeen lapsiäitejä.

- Tähän liittyy paljon filosofisia kysymyksiä. Sanotaan, että on ihan normaalia muuttua naiseksi, mutta nyt me annamme sinulle hormonia ettei niin kävisi. Se antaa ristiriitaisia viestejä, Salo sanoo.

Lue aiheesta lisää Yle Uutisten sivuilta.

Lähteet: Yle Uutiset