Hyppää pääsisältöön

Vanhoillislestadiolaisten naisten jaksaminen puhuttaa taas

Vanhoillislestadiolaisten naisten jaksamisesta on tulossa syyskuussa uusi kirja, Usko, toivo ja raskaus (Atena). Liikkeestä eronnut yhdentoista lapsen äiti Vuokko Ilola kokoaa kirjaan tositarinoita vl-liikkeessä uupuneista naisista. Kirjailija Pauliina Rauhalan romaani Taivaslaulu (Gummerus), joka ilmestyi syksyllä 2013, puolestaan on edelleen maamme myydyimpiä kirjoja. Molemmat kirjat osuvat aiheeseen, josta on viime vuosina keskusteltu julkisesti yhä voimakkaammin: pitäisikö naisella myös vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä eläessään olla oikeus päättää lapsiluvusta?

Vuokko Ilolan kirjassa äänensä saavat kuuluviin liikkeen pahoinvoivat jäsenet, jotka eivät voi kertoa tunteistaan ja kokemuksistaan yhteisön sisällä. Inhimillisessä tekijässä Pauliina Rauhala kertoo, että hän halusi tuoda juuri tämän vaietun naisen äänen kuuluville esikoisromaaninsa kautta. Hän koki sen suorastaan eettiseksi velvollisuudekseen. Rauhala on itse elänyt liikkeessä lapsuutensa ja muistaa nähneensä paljon vaikeita perhetilanteita, kun iso lapsijoukko on vienyt varsinkin äidin voimat. Paljon on toki myös onnellisia ja tasapainoisia perheitä.
Taivaslaulu-kirjassaan Rauhala kertoo nuorenparin rakkaustarinan. Parin unelmana on idyllinen lapsiperhe-elämä. Lapsia saa tulla Jumalan tahdon mukaisesti. Kuitenkin kun perheen äiti odottaa neljättä lastaan, hän alkaa uupua henkisesti ja fyysisesti. Alkaa kamppailu omantunnon äänen ja arjen realiteettien välillä, kunnes edessä on vääjäämätön romahtaminen. Rauhala on halunnut antaa tarinalleen seesteisen lopun, mutta kivuttomasti se ei synny eikä ilman järisyttäviä muutoksia perheessä ja sen asemassa.

Inhimillisen tekijän keskustelussa on mukana myös Oulun seurakuntayhtymän tiedottaja Rebekka Naatus, joka jo nuorena tiesi, ettei halua suurperheen äidiksi. Liikkeessä tällaista asennetta ei voitu hyväksyä. Viimeistään Naatuksen avioero myöhemmässä vaiheessa katkaisi välit liikkeeseen.
Pastori ja tutkija Meri-Anna Hintsala pohtii keskustelussa, mihin ehkäisykielto oikeastaan liikkeessä perustuu. Hän toivoo, että liikkeessä ei mitattaisi hengellisyyden ja uskon määrää tällaisella asialla. Hintsalan mukaan hidasta uudistumista tapahtuu jäsenistön keskellä netin ansiosta. Nettikeskusteluissa käydään sisäistä väittelyä ja toisaalta saadaan toisilta jäseniltä tukea arjessa jaksamiseen.

Inhimillisen tekijän keskustelu esitettiin ensimmäisen kerran 13.9.2013. Jakso on nähtävissä vielä 13.9 asti Areenassa.

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • Keskustele yrittäjistä ja exitistä!

  Onnistunut exit

  Kun yrittäjä tai yrittäjät myyvät yrityksensä, bisnesmaailmassa sitä kutsutaan exitiksi, jotkut puhuvat myös yrittäjän palkkapäivästä. Millainen on onnistunut exit ja mitä se vaatii? Tässä ohjelmassa exit-tarinansa kertovat Hoplopin perustaja Tomi Pulkki, taksialan Eeva Kovanen ja Pappila Penkkala Groupin Matias Mäenpää.

 • Keskustele ilmastopolitiikasta

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys?

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys, joka jakaa ihmisiä eri puolueisiin? Perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutosta liioitellaan julkisuudessa, vihreiden mielestä taas näin ei ole. Mitä mieltä sinä olet?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Keskustele yrittäjistä ja exitistä!

  Onnistunut exit

  Kun yrittäjä tai yrittäjät myyvät yrityksensä, bisnesmaailmassa sitä kutsutaan exitiksi, jotkut puhuvat myös yrittäjän palkkapäivästä. Millainen on onnistunut exit ja mitä se vaatii? Tässä ohjelmassa exit-tarinansa kertovat Hoplopin perustaja Tomi Pulkki, taksialan Eeva Kovanen ja Pappila Penkkala Groupin Matias Mäenpää.

 • Keskustele ilmastopolitiikasta

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys?

  Onko ilmastonmuutoksesta tullut identiteettikysymys, joka jakaa ihmisiä eri puolueisiin? Perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutosta liioitellaan julkisuudessa, vihreiden mielestä taas näin ei ole. Mitä mieltä sinä olet?

 • Muotitaiteilija Matti Seppänen: Muoti on vihdoinkin tunnustettu kulttuurimuoto

  Elämäntyönä muodin aseman parantaminen

  Muotitaiteilija Matti Seppäsen elämäntyönä on ollut muoti. Evakkoperheen kuopuksesta kasvoi esteetikko. Taival tamperelaisesta somistajasta suomalaisen vaateteollisuuden kultakauden huippusuunnittelijaksi on vertaansa vailla. Viisikymmentävuotiseen taiteilijauraan kuuluu niin käyttömuodin suunnittelua, tulevien muotitaiteilijoiden opetusta kuin mielikuvituksellisten teatteripukujen luomista.

 • Keskustele Isis-naisten lapsista

  Mitä tehdä Isis-naisten lapsille?

  Pitäisikö sinun mielestäsi Syyriassa al-Hol -leirillä olevia suomalaislapsia auttaa Suomeen? Menevätkö lastenoikeudet sen edelle, että lasten äidit ovat mahdollisesti tukeneet Isiksen tekemiä julmuuksia? Vai pitäisikö vastuu lapsista jättää heidän äideilleen, jotka ovat kuitenkin vapaaehtoisesti vuosia sitten lähteneet konfliktialueelle?

 • Suhteeni lady Chatterleyhin ja vähän muihinkin naisiin

  Eroottinen kirjallisuus on minulle kuin menneet suhteet.

  Luin nuorempana muutamia eroottisia kirjoja kiihoittumistarkoituksessa. Kaunokirjallisia arvoja en teksteistä löytänyt. Myöhemmin tajusin, että haaveissani olleiden naisten takia olisi kannattanut lukea enemmän. Eroottinen kirjallisuus on ollut minulle kuin menneet suhteet. Aina kiinnostavimmillaan ensimmäisillä sivuilla, kun ei vielä tiedä mitä tuleman pitää.

 • Keskustele tuloeroista!

  Tuloerot Suomessa

  Toisin kuin usein on väitetty, tuloerot ovat kasvaneet Suomessa myös 2000-luvulla. Miksi? Tarvitaanko tuloerojen kasvua, jotta talous kasvaa? Vieraana tuloeroja pitkään tutkinut ja vastikään aiheesta uuden kirjan julkaissut professori Matti Tuomala Tampereen yliopistosta.

 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan