Hyppää pääsisältöön

Alaikäisille ei aina myydä kortsuja - 20 prosenttia nuorista kokee kondomien oston vaikeaksi

Mikään laki tai asetus ei rajoita kondomien myyntiä alaikäisille. Monet nuoret kokevat kondomien oston kuitenkin yhä vaikeaksi.

Kondomi // Kuva: Yle

Alaikäisen voi olla vaikea ostaa kondomeja, vaikka mikään laki tai asetus ei rajoita myyntiä. Väestöliitto on huolissaan siitä, että varsinkin pojat kertovat epäonnistuneensa kondomien hankkimisessa – kassatyöntekijän takia.

– Kassalla myyjä saattaa todeta, että en myy. Sinä olet liian nuori, etkä vielä tarvitse näitä, Väestöliiton lääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen kertoo.

Vastaavia tarinoita epäonnisista yrityksistä ostaa kondomeja kerrotaan Väestöliiton anonyymissä poikien puhelimessa lähes viikoittain.

– Tarinat, joita nuoret pojat meille kertovat, ovat kyllä todella järkyttäviä. He kysyvät, mikä meni pieleen ja mitä he voisivat tehdä paremmin.

Väestöliittoa huolettaa se, että kondomien mielivaltainen ostokielto kassalla voi vesittää seksivalistuksen pyrkimykset. Seksuaalikasvattajat kun haluavat edistää kondomien mutkatonta käyttöä.

– Nuorelle voi tulla tunne, että kondomeissa on jotain arveluttavaa. Se on täysin ristiriidassa sen kanssa, mitä me kasvattajat yritämme viestiä. Me kannustamme nuoria tutustumaan kondomeihin jo hyvissä ajoin ennen kuin on edes tarkoitus harrastaa seksiä.

Kauppias vastaa työntekijöistään

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto ei usko, että kyseessä on kovin laaja ongelma.

– Jos näitä tulee enemmän me voimme tiedottaa asiasta, Luoto lupaa.

Päivittäistavarakauppa ry voi antaa yleisiä ohjeita, muttei se voi määrätä yksittäisiä kauppoja saati kassatyöntekijöitä. Vastuu työntekijöistä on viime kädessä kauppiaalla.

– Jos tällainen tilanne tulee vastaan, kannattaa ilmoittaa myymäläpäällikölle tai kauppialle, Luoto neuvoo.

Kondomien ostaminen koetaan vaikeaksi

Myöskään Ruokakeskon myymälöissä ja S-ryhmän ABC-ketjussa ei ole tullut esiin tapauksia, joissa kondomien ostaminen olisi evätty nuorelta.

ABC on ollut mukana kehittämässä nuorisotyöllistä otetta kaupallisella alalla. ABC kohtaa nuoria -hanke sai toukokuun alkupuolella Raha-automaattiyhdistyksen tunnustuspalkinnon yhteiskunnallisesti vaikuttavasta toiminnasta.

– Se lähtee siitä, että ymmärretään nuoruutta ja kohdataan nuori samanlaisena asiakkaana kuin muutkin, niin ongelmia ei pääse edes syntymään, Hankkeen kehitysjohtaja Antti Erikivi muistuttaa.

Onnistuipa kondomien osto tai ei, aihe on joka tapauksessa arka. Kouluterveyskyselyn mukaan viime vuonna yli 20 prosenttia nuorista koki, että kondomien ostaminen on ylipäätään melko tai erittäin vaikeaa.

"Mitä väliä iällä on?"

Yle Uutisten haastattelemille 15-vuotiaille Patrisia ja Pinja Kaislalle Väestöliiton huoli tulee yllätyksenä.

– Hirveän moni ei ole sanonut, että tällainen voisi edes olla mahdollista, Pinja Kaisla pohtii.

– Mitä väliä sillä iällä on? Kunhan saisi suojattua mahdollisimman hyvin, Patrisia Kaisla jatkaa.

Teemu Järvinen, 17, tietää, että kondomeja pitäisi myydä kaikenikäisille.

– Eihän niissä mitään ikärajaa pitäisi olla, hän ihmettelee.