Hyppää pääsisältöön

Happy-biisin tahtiin tanssineet nuoret pidätettiin Iranissa: Loukkasivat maan lakeja

Pharrell Williamsin Happy-biisin tahtiin videolla tanssineet nuoret rikkoivat Iranin äärikonservatiivisia lakeja.

Naiset esiintyivät videolla ilman päähuivia, joka on pakollinen. // Kuva: YouTube

Ainakin kuusi nuorta on pidätetty Iranissa Pharrell Williams -fanivideon tekemisestä. Yle Uutisten mukaan nuoret olivat tehneet Willamsin Happy-kappaleen pohjalta oman videon, jolla he tanssivat asunnossa sekä talon katolla. Video on kuvattu maan pääkaupungissa Teheranissa.

Poliisin kerrotaan puuttuneen asiaan, koska videolla rikotaan äärikonservatiivisen Iranin tabuja. Esimerkiksi tanssiminen itsessään on tabu, minkä lisäksi pojat ja tytöt eivät saisi tanssia yhdessä. Myös naisten esiintyminen ilman huivia on Iranin lakien vastaista.

Nuorten pidättäminen tapahtui tiistaina 20. toukokuuta ja he ovat joutuneet julkisesti katumaan tekoaan valtion omistamalla tv-kanavalla. Teheranin poliisipäällikkö varoitti, että video loukkaa yleistä sivellisyyttä.

Sosiaalisessa mediassa nuorten kohtelua on vastustettu kiivaasti. Myös popartisti Pharrell Williams otti kantaa aiheeseen.

Fanit ympäri maailman ovat tehneet aiemmin lukuisia videoita Happy-kappaleesta.

Lue lisää Yle Uutisten jutusta: Iranin moraalipoliisi iski nuoriin, jotka tanssivat netissä amerikkalaisen pophitin tahtiin

Lähteet: Yle Uutiset