Hyppää pääsisältöön

Nea Mickelsson, matkaratsastuksen seuraava supertähti?

Matkaratsastaja ja hevonen
Matkaratsastaja ja hevonen Kuva: Jami Hellman matkaratsastuksen seuraava supertähti?

Nea Mickelsson osallistui 9-vuotiaana ensimmäistä kertaa matkaratsastuskisoihin. 12-vuotiaana hän voitti lajin Suomenmestaruuden. Suomen matkaratsastuksen tähti on tänä vuonna jo laukannut arabianhevosella Dubain aavikolla ja haaveillut paikasta MM-kisoissa.

Nyt 14-vuotias Nea kilpailee ulkomailla vähintään joka toinen kuukausi ja haaveilee ammattiratsastajan urasta. Matkaratsastuksen pariin tyttö päätyi verenperintönä, vanhempi veli ja äiti kun ovat molemmat matkaratsastajia. Matkaratsastus on koko perheen harrastus, kun äiti valmentaa ja muu väki huoltaa Nean hevosia kisamatkoilla. Ilman tiimiä matkaratsastuksesta ei tulisikaan mitään.

- Voitto on koko tiimin voitto,
Nea summaa.

Matkaratsastaja ja hevonen
Matkaratsastaja ja hevonen Kuva: Jami Hellman matkaratsastuksen seuraava supertähti?

Hevosten maratonjuoksussa eri etappien välillä tiimin tekemä hevosen huolto vaikuttaa ratkaisevasti lopputulokseen. Nealle paras hetki onkin se, kun hevonen läpäisee lopputarkastuksen. Eläinlääkärin testin läpäissyt ratsu kertoo siitä, että koko tiimi on tehnyt hyvää työtä. Tulevaisuudessa jos Nean tie vie ammattilaiseksi asti, tulee oma tiimi pysymään entisellään.

Nean veljen Joonan asuessa ja ratsastaessa Unkarissa, on Nealla käytössään kaikki kotitallin kahdeksan hevosta. Arkisin Nea ryhtyy suoraan koulun jälkeen treenaamaan ja tekee päivästä riippuen hevosten kanssa tunnin tai kahden lenkkejä. Viikonloppuisin Nea ratsastaa pidempään, kun aikaa on. Mäki- ja laukkatreenien lisäksi Nea menee hevosilla myös koulua, joka auttaa hevosia etenemään myös maastossa. Omaa kuntoaan Nea huoltaa tanssitunneilla ja lenkkipolulla.

Kaikki kilpailuhevoset ovat arabian hevosia, jotka Nea nimeää ehdottomiksi suosikeikseen.

- Arabit ovat herkkiä, eivätkä ne sovi joka juttuun. Matkaratsastuksessa hevosen pitää olla reipas, ja sillä pitää olla itsessään kova menohalu.

Matkaratsastaja ja hevonen
Matkaratsastaja ja hevonen Kuva: Jami Hellman matkaratsastuksen seuraava supertähti?

Nea kilpailee matkaratsastuksen kansainvälisissä luokissa pääasiassa 80km ja 120km matkoilla. Kilpailuissa pelkkää ratsastusta voi kertoa reippaasti yli kahdeksan tuntia. Hevosen selässä tulee käytyä läpi kaikki mielessä olevat asiat siinä järjestyksessä, miten ne mieleen juolahtavat. Tylsää ei tule, etenkin kun maisemat vaihtuvat jatkuvasti.

Suosikkimuistokseen Nea nimeää taannoisen matkan Dubaihin, jossa matkaratsastus on suosittua puuhaa.

- Siellä huoltojoukko tulee koko matkan autolla ratsukon vierellä. Laukkasimme parhaan ystäväni Sonjan kanssa vierekkäin aavikolla ja autosta pauhasi samalla musiikki. Se oli upeaa, kuin elokuvasta.

Tänä vuonna Nean tavoitteet ovat EM- ja MM-kilpailuissa. Tulevaisuudessa tyttö haaveilee näkevänsä maailmaa matkaratsastuksen parissa. Ulkopuolisille katsojille Nealla on selkeä viesti:

- Laji ei alkuun näytä mielenkiintoiselta mutta kun tähän pääsee sisälle, hurahtaa kokonaan. Kannattaa kokeilla!

Kuvat: Jami Hellman

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.